URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Octombrie 2018, 20:30

Arhitectul Cristian Puşcaş spune povestea sinagogilor orădene, cele mai numeroase din ţară, într-un volum lansat la Humanitas (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Volumul "Şapte sinagogi orădene", scris de Cristian Puşcaş ca urmare a cercetării sale pentru teza de doctorat, a fost lansat, joi seara, la librăria Humanitas de pe strada Republicii, în prezenţa câtorva zeci de apropiaţi ai autorului.

Arhitect şi autor

Despre "Şapte sinagogi orădene" au vorbit pe rând Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, Felix Koppelmann, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Oradea, şi Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor şi coordonatorul tezei de doctorat a lui Cristian Puşcaş, care a stat la baza volumului. La eveniment a asistat din public şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang.  

Toţi cei trei vorbitori au lăudat iniţiativa şi migala cu care arhitectul Cristian Puşcaş a lucrat pentru această carte, subliniind faptul că ea este una completă, care vorbeşte atât despre cadrul istoric şi cultural al iudaismului cât şi, concret, despre sinagogile orădene.

În luarea sa de cuvânt, Felix Koppelmann l-a lăudat pe Cristian Puşcaş nu doar pentru volumul său, ci şi pentru felul în care s-a implicat în proiectele de reabilitare a trei sinagogi din oraş, numindu-l un "arhitect de excepţie".

După cum se ştie, Cristian Puşcaş este arhitectul care semnează proiectele de reabilitare a Sinagogii Sion, Sinagogii Mari Ortodoxe, Sinagogii Mici Ortodoxe (în curtea celei mari) şi Sinagogii Aachvas Rein de pe strada Primăriei.

"Această lucrare reflectă nu numai profesionalismul dânsului, dar şi simpatia faţă de contribuţia populaţiei evreieşti la cultura şi civilizaţia din acest oraş. Trebuie să remarc că este una dintre cele mai rare lucrări, foarte bine documentată, dar şi trăită, căci a lucrat, s-a preocupat, a studiat, a proiectat şi a urmărit până la predarea la cheie a unor lucrări de valoare pentru comunitatea noastră şi pentru Oradea", a spus Felix Koppelmann.

Tot el a spus că autorul a surprins "fin" toată viaţa evreilor în prima parte a volumului. "Trebuie să-i mulţumesc pentru felul prietenos de a ne prezenta. Este rar când un autor creştin scrie într-o aşa formă frumoasă despre evrei", a mai adăugat Koppelmann.

Sinagogile Oradiei

Cititorii vor găsi în volumul "Şapte sinagogi orădene" detalii despre arhitectura evreiască laică în Oradea, un inventar al sinagogilor care au existat de-al lungul timpului în zona Bihor şi Hajdu-Bihar şi un istoric al prezenţei evreilor în Oradea.

Autorul a dedicat apoi mai multe capitole prezentării detaliate a celor şapte sinagogi existente în Oradea: Sinagoga Mare Ortodoxă (str. Mihai Viteazul, nr 4), Sinagoga Mică Ortodoxă Sas Chevra (în curtea celei mari), Templul Neolog Sion (str. Independenţei nr. 22), Sinagoga ortodoxă Aachvas Rein (str. Primăriei nr. 25), Sinagoga ortodoxă Poale Cedek (str. Tudor Vladimirescu, nr. 18), una mai mai puţin cunoscută de orădeni, Sinagoga de Wiznitzer (str. Crinului, nr. 2) şi Sinagoga privată din Palatul Ullmann (str. Piaţa 1 Decembrie, nr. 9).

Cu cele şapte lăcaşuri de cult, Oradea este oraşul din România cu cele mai multe sinagogi, mai multe şi decât în Bucureşti.

Autorul prezintă istoricul acestora, elemente critice privind planimetria, volumetria şi opţiunea artistică interioară a arhitecţilor, constructorilor şi beneficiarilor originali. Lucrarea este susţinută de un bogat bagaj ilustrativ reprezentând planuri, secţiuni, faţade sau detalii ale sinagogilor orădene, toate realizate de autor sau sub îndrumarea acestuia.

Totodată, Cristian Puşcaş scrie şi despre trei dintre sinagogile care au existat în Oradea, dar au fost demolate: Sinagoga Mare şi Sinagoga Mică de pe Calea Clujului şi Sinagoga Machzike Lamde Thore, care a existat pe Baross utca, una dintre străzile ce traversau la începutul secolului XX Centrul Civic al oraşului.

Cartea, apărută la editura Muzeului Țării Crișurilor, poate fi cumpărată de la Librăria Humanitas cu 75 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
!!!
Simpatia mea pentru evrei este totală! Nu agreez însă terasa din zona Sinagogii din Independenței ( la acea cofetărie distinsa soție a d-lui arhitect fost PDL PNL actualmente PSD /nu cred în astfel de mutații.../își face un soi de reclamă mascată/sau nu? Evident nu sunt de acord nici cu Restaurantul cu nume de Mare unde absolut întâmplător/gen întâlniri pe munte...ah...uite ursul/își duce un anume matematician invitatii...ce glume bune știu să fac!!!
Postat 18 Octombrie 2018, 22:35 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON