URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
18 Octombrie 2018, 20:30

Arhitectul Cristian Puşcaş spune povestea sinagogilor orădene, cele mai numeroase din ţară, într-un volum lansat la Humanitas (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Volumul "Şapte sinagogi orădene", scris de Cristian Puşcaş ca urmare a cercetării sale pentru teza de doctorat, a fost lansat, joi seara, la librăria Humanitas de pe strada Republicii, în prezenţa câtorva zeci de apropiaţi ai autorului.

Arhitect şi autor

Despre "Şapte sinagogi orădene" au vorbit pe rând Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, Felix Koppelmann, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Oradea, şi Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor şi coordonatorul tezei de doctorat a lui Cristian Puşcaş, care a stat la baza volumului. La eveniment a asistat din public şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang.  

Toţi cei trei vorbitori au lăudat iniţiativa şi migala cu care arhitectul Cristian Puşcaş a lucrat pentru această carte, subliniind faptul că ea este una completă, care vorbeşte atât despre cadrul istoric şi cultural al iudaismului cât şi, concret, despre sinagogile orădene.

În luarea sa de cuvânt, Felix Koppelmann l-a lăudat pe Cristian Puşcaş nu doar pentru volumul său, ci şi pentru felul în care s-a implicat în proiectele de reabilitare a trei sinagogi din oraş, numindu-l un "arhitect de excepţie".

După cum se ştie, Cristian Puşcaş este arhitectul care semnează proiectele de reabilitare a Sinagogii Sion, Sinagogii Mari Ortodoxe, Sinagogii Mici Ortodoxe (în curtea celei mari) şi Sinagogii Aachvas Rein de pe strada Primăriei.

"Această lucrare reflectă nu numai profesionalismul dânsului, dar şi simpatia faţă de contribuţia populaţiei evreieşti la cultura şi civilizaţia din acest oraş. Trebuie să remarc că este una dintre cele mai rare lucrări, foarte bine documentată, dar şi trăită, căci a lucrat, s-a preocupat, a studiat, a proiectat şi a urmărit până la predarea la cheie a unor lucrări de valoare pentru comunitatea noastră şi pentru Oradea", a spus Felix Koppelmann.

Tot el a spus că autorul a surprins "fin" toată viaţa evreilor în prima parte a volumului. "Trebuie să-i mulţumesc pentru felul prietenos de a ne prezenta. Este rar când un autor creştin scrie într-o aşa formă frumoasă despre evrei", a mai adăugat Koppelmann.

Sinagogile Oradiei

Cititorii vor găsi în volumul "Şapte sinagogi orădene" detalii despre arhitectura evreiască laică în Oradea, un inventar al sinagogilor care au existat de-al lungul timpului în zona Bihor şi Hajdu-Bihar şi un istoric al prezenţei evreilor în Oradea.

Autorul a dedicat apoi mai multe capitole prezentării detaliate a celor şapte sinagogi existente în Oradea: Sinagoga Mare Ortodoxă (str. Mihai Viteazul, nr 4), Sinagoga Mică Ortodoxă Sas Chevra (în curtea celei mari), Templul Neolog Sion (str. Independenţei nr. 22), Sinagoga ortodoxă Aachvas Rein (str. Primăriei nr. 25), Sinagoga ortodoxă Poale Cedek (str. Tudor Vladimirescu, nr. 18), una mai mai puţin cunoscută de orădeni, Sinagoga de Wiznitzer (str. Crinului, nr. 2) şi Sinagoga privată din Palatul Ullmann (str. Piaţa 1 Decembrie, nr. 9).

Cu cele şapte lăcaşuri de cult, Oradea este oraşul din România cu cele mai multe sinagogi, mai multe şi decât în Bucureşti.

Autorul prezintă istoricul acestora, elemente critice privind planimetria, volumetria şi opţiunea artistică interioară a arhitecţilor, constructorilor şi beneficiarilor originali. Lucrarea este susţinută de un bogat bagaj ilustrativ reprezentând planuri, secţiuni, faţade sau detalii ale sinagogilor orădene, toate realizate de autor sau sub îndrumarea acestuia.

Totodată, Cristian Puşcaş scrie şi despre trei dintre sinagogile care au existat în Oradea, dar au fost demolate: Sinagoga Mare şi Sinagoga Mică de pe Calea Clujului şi Sinagoga Machzike Lamde Thore, care a existat pe Baross utca, una dintre străzile ce traversau la începutul secolului XX Centrul Civic al oraşului.

Cartea, apărută la editura Muzeului Țării Crișurilor, poate fi cumpărată de la Librăria Humanitas cu 75 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
!!!
Simpatia mea pentru evrei este totală! Nu agreez însă terasa din zona Sinagogii din Independenței ( la acea cofetărie distinsa soție a d-lui arhitect fost PDL PNL actualmente PSD /nu cred în astfel de mutații.../își face un soi de reclamă mascată/sau nu? Evident nu sunt de acord nici cu Restaurantul cu nume de Mare unde absolut întâmplător/gen întâlniri pe munte...ah...uite ursul/își duce un anume matematician invitatii...ce glume bune știu să fac!!!
Postat 18 Octombrie 2018, 22:35 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON