URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Decembrie 2012, 14:14

Verde pentru Salca: Terenul viran din zona Salca va fi transformat într-un parc vast, cu labirint din gard viu, lac artificial şi plantaţie de trandafiri

Verde pentru Salca: Terenul viran din zona Salca va fi transformat într-un parc vast, cu labirint din gard viu, lac artificial şi plantaţie de trandafiri MARE... CÂT O ZI DE VARĂ. Orădenii care locuiesc în zona de est a Oradiei vor putea să-şi petreacă zilele călduroase de vară la umbra unuia din sutele de arbori ce vor da viaţă imensului teren viran "populat" în ultimele decenii doar de bălării
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Terenul cuprins între Peţa şi Lotus Center va trece anul viitor printr-o metamorfoză radicală. Primăria a lansat procedura de licitare pentru amenajarea zonei Salca într-un "parc orăşenesc de loisir zilnic" unde orădenii să se poată relaxa înconjuraţi de o vegetaţie abundentă şi, în plus, elegantă.

Proiectul parcului, care se va întinde pe 34.140 de metri pătraţi, prevede şi amenajări inedite pentru Oradea. Între ele, un labirint din gard viu, după modelul celor din grădinile palatelor ridicate în Apus la finele Evului Mediu, o plantaţie de trandafiri, precum şi cel mai mare lac artificial din oraş.

Un teren, mai multe idei

Ideea Parcului Salca are o istorie deja veche, dar a trebuit să treacă de tot felul de obstacole. Primarul Ilie Bolojan anunţa că vrea să transforme terenul mlăştinos de pe malul stâng al Peţei într-o imensă zonă verde încă la începutul anului 2011. Iniţiativa a fost însă blocată luni întregi de samsarii imobiliari, care pretindeau împroprietărirea pe o treime din suprafaţă, în contul altor terenuri, deţinute în alte zone ale oraşului de foşti proprietari de la ai căror moştenitori cumpăraseră drepturile litigioase. În final, după multe controverse, samsarii au renunţat la pretenţii, primind pământ în alte părţi, unde municipalitatea nu şi-a făcut planuri.

Şi proiectul de amenajare în sine a fost unul îndelung discutat. Iniţial Primăria a dorit în zonă două parcuri: unul similar celui care va fi pus în practică acum, iar un altul dedicat exclusiv trandafirilor. Pe 5,76 hectare, imensul rozariu - prevăzut să fie realizat cu bani europeni - urma să etaleze sute de soiuri de trandafiri, în mii şi mii de exemplare, după modelul unui parc australian, aşa cum dorea renumitul cultivator de roze Ioan Belicciu din Oşorhei. Totuşi, costurile mari de întreţinere a rozariului au determinat Primăria să renunţe la această variantă şi să păstreze doar ideea parcului de agrement care, totuşi, va avea şi o plantaţie de trandafiri, pe o suprafaţă mai redusă, de 528 de metri pătraţi.

Alei eco

01 Carmen Albulescu.jpgAprobat de Consiliul Local, proiectul de amenajare a parcului a fost scos la licitaţie cu două săptămâni în urmă. Conform acestuia, accesul se va face din patru străzi: Meiului, Kiev, Zorelelor şi Erkel Ferenc, arteră ce urmează a fi realizată pe malul drept al Peţei. Odată ajunşi în zona verde, orădenii vor avea mai multe opţiuni: să stea la umbra copacilor, să se plimbe printre trandafiri ori într-un labirint verde cu un diametru de 38 de metri ce va fi amenajat după modelul grădinilor marilor palate de la finele Evului Mediu, sau să zăbovească pe malul lacului artificial. "Aleile care vor duce la toate acestea, dispuse în linii drepte şi curbe, vor fi ecologice, adică din pământ, nu din dale ori asfalt", spune Carmen Albulescu (foto), consilier în cadrul Administraţiei Imobiliare Oradea, instituţia care licitează proiectul.

Pe aleile principale ale parcului vor fi amenajate două rozarii ce vor conţine 460 de fire de trandafiri, atât de sol cât şi căţăraţi pe pergole. De asemenea, de-a lungul malului Peţei se va întinde un lac cu o suprafaţă de 4.885 de metri pătraţi, decorat cu 11 soiuri de plante de apă, inclusiv nuferi şi bambus, o specie nouă pentru spaţiul public al oraşului. Lacul va avea pentru vizitatori şi un ponton din lemn şi un pasaj din blocuri de beton şi piatră.

Bani de la Bucureşti

În cifre, Parcul Salca va arăta astfel: 7.610 fire de gard viu, 309 arbori din diferite specii de conifere, alţi 154 din specii de foioase, 210 bambuşi, 1.700 fire de plante perene şi 440 fire de plante de apă. Toţi arborii vor fi plantaţi simetric, urmărind linia aleilor, iar printre speciile de copaci care se vor regăsi aici se numără cedrul, pinul, arborele de mătase şi cel de gumă, o varietate originară din America de Nord, care toamna îmbracă o frumoasă culoare roşu-purpurie.

"Parcul nu va fi dotat cu aparate de joacă de genul toboganelor ori leagănelor, dar va avea un spaţiu recreativ unde orădenii vor putea juca şah, de exemplu", spune funcţionara AIO. Totodată, parcul va avea un sistem de irigat automat, iar o parte din stâlpii de iluminat vor folosi energie solară.

Amenajarea Parcului Salca se va face în mare parte din bani obţinuţi de la Administraţia Fondului de Mediu, de la care Primăria a obţinut în acest scop 2 milioane de lei. Dacă procedurile birocratice se vor încheia în această iarnă, lucrările vor începe imediat ce vremea se va dezmorţi şi urmează să dureze nouă luni. Numai bine pentru ca sfârşitul anului 2013 să aducă oraşului, drept cadou, un plus din verdeaţa atât de mult dorită...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Bravos!
Bravo Bolojan! @locatar din zona: Ai dreptate dar exista solutii. Speram ca o sa se si aplice. Cel putin de cativa ani, in zona in care stau (aproape de Cris) nu am mai avut nici tantari si nici goange din acele neagre care bantuiau seara prin camele de bloc (semanau cu niste greieri dar mai mici si fara picioarele caracteristice din spate)
Postat 27 Decembrie 2012, 17:19 de cetatean
@ . @ 1
Aveti amandoi dreptate ! Chestia este ca zona viitorului parc nu se numeste ,,salca\" , salca e mai pe Petea-n jos! De fapt pe hartile recente ale Oradiei n-are niciun nume. Autorul articolului este tontorean, nu totorean.
Postat 27 Decembrie 2012, 16:52 de pinonel
Va rog fara lac !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Fara LAC pentru tantari si pepi nu s-ar putea? N-o fi de ajuns doar PARC? In rest foarte multumita.
Postat 27 Decembrie 2012, 16:23 de locatar din zona
@ 1
Nu te baga-n vorba daca nu stii ! Mars in satul tau !
Postat 27 Decembrie 2012, 13:59 de .
.
@.: pai exact pe terenul dintre paraul Petea si centrul comercial lotus va fi parcul asta :D.
Postat 27 Decembrie 2012, 10:10 de unu
povesti, povesti....
Mi-e ca acest ,,proiect" va lua calea celui prin care ni se promitea un parc cu nuferi, alei cu trandafiri, un lac, etc, etc... Era vorba de terenul dintre paraul Petea si centrul comercial lotus.
Postat 26 Decembrie 2012, 16:10 de .
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON