URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iulie 2011, 12:03

Ţarcuri "tuningate" pentru depunerea deşeurilor

Ţarcuri "tuningate" pentru depunerea deşeurilor ŞI UŞĂ, ŞI FEREASTRĂ. Asociaţiile de proprietari care şi-au modificat incintele în care ţin pubelele şi containerele de gunoi le cer locatarilor să arunce deşeurile numai pe ferestre, iar uşa ţarcului să fie deschisă doar de muncitorii RER, când golesc pubelele
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La începutul anului 2010, Primăria a "ascuns" pubelele şi containerele orădenilor de la blocuri în cuşti pe care locatarii, după ce îşi lasă gunoiul, trebuie să le închidă cu cheia. Scopul era de a împiedica oamenii străzii să mai cotrobăie prin gunoaie, astfel ca orădenii să poată colecta deşeurile menajere separat de cele reciclabile.

Problema e că prea puţini concitadini depun micul efort de a deschide, respectiv închide cuşca de fiecare dată când îşi lasă gunoaiele, astfel că boschetarii au în continuare acces liber la inutilele ţarcuri. În consecinţă, unele asociaţii au şi început să le modifice, aducându-le o îmbunătăţire de care aveau nevoie din start: ferestre prin care să se poată doar arunca deşeurile, nu să se şi scoată. Iar uşa ţarcului să fie deschisă doar de lucrătorii de salubritate...

Împrejmuiri inutile

Amplasarea incintelor pentru pubelele orădenilor a demarat la începutul anului 2010 în cartierul Nufărul. Iniţiativa a fost bine primită de locatari, pentru că toată lumea îşi dorea să scape de mizeriile pe care le lasă scotocitorii în jurul pubelelor, după ce îşi aleg "marfa" de care au nevoie.

Fiecare asociaţie de proprietari a primit chei pentru ţarcuri, pe care trebuia să le multiplice pentru fiecare locatar în parte, iar orădenii aveau simpla datorie de a închide incintele de fiecare dată după ce îşi aruncau gunoaiele. Efortul s-a dovedit, însă, prea mare. Aproape toate ţarcurile puse în oraş de Primărie rămân constant deschise, astfel că oamenii străzii au pe mai departe liber să intre şi să scotocească prin gunoaie. Faptul compromite colectarea selectivă: degeaba aruncă orădenii deşeurile reciclabile în recipientul specific, căci vin aceiaşi boschetari, care amestecă toate gunoaiele.

Tot degeaba

Unele asociaţii de proprietari au căutat soluţii ca orădenii să nu mai poarte după ei cheia, dar ţarcurile să rămână închise. Şi au şi găsit! Au obţinut avizul Primăriei pentru a face mici ferestre împrejmuirilor, care să se deschidă numai cât oamenii să arunce gunoiul, dar insuficient de mari ca boschetarii să mai poată "verifica" pubelele.

03 ionel ban_2.jpgAstfel, cheia de la uşa ţarcului este folosită doar de muncitorii RER, care le deschid cât golesc pubelele, iar apoi le închid la loc. "Iniţiativa e foarte bună, pentru că aşa colectarea selectivă s-ar putea face la modul serios şi la blocuri", zice directorul tehnic al RER Ecologic Service, Ionel Ban (foto).

Totuşi, Ban a constatat că la unele asociaţii care şi-au făcut ferestre ţarcurile sunt în continuare deschise. Cel mai probabil, unii cetăţeni nu s-au obişnuit să arunce pe gaură sacul de gunoi, aşa că au deschis uşa şi au lăsat-o aşa, conform vechiului obicei. "Ar trebui ca preşedinţii de asociaţii şi locatarii să fie mai atenţi, pentru că altfel investiţia se dovedeşte de prisos", spune reprezentantul RER.

Cereţi ţarcuri!

03 mircea stejeran.jpgConştientizând că soluţia e mult mai bună decât varianta iniţială, Primăria a şi decis, de altfel, ca următoarele ţarcuri ce le va amplasa în cartiere să fie făcute direct cu fereastră. "Aceste incinte se amplasează la cererea asociaţiilor de proprietari, care trebuie să aibă acordul majorităţii locatarilor. După solicitare, în trei zile ne deplasăm în teren şi luăm comanda", explică Mircea Stejeran (foto), şeful Serviciului Control Servicii Publice şi Spaţii Verzi. Solicitarea se poate face în scris Primăriei sau la numărul de telefon 0731/21.22.85.

Până în prezent, municipalitatea a montat circa 200 de ţarcuri, acoperind aproximativ jumătate din asociaţiile de proprietari. Aceste incinte, deja instalate, nu vor fi modificate de municipalitate, însă la ele pot interveni locatarii. Dacă mai mult de jumătate din ei doresc ca ţarcurile să aibă ferestre, depun la Primărie o cerere de avizare, iar apoi pot să facă această lucrare pe banii asociaţiei.

Concluzia e amară: la orădeni nu dă pe dinafară simţul răspunderii privind propriile gunoaie. Dacă ar fi fost aşa, ţarcurile n-ar avut nevoie nici de avize, nici de ferestre...


MODEL NEMŢESC
Gunoiul, plătit la "kil"

Incintele care adăpostesc recipientele de gunoi ale orădenilor sunt făcute după un model nemţesc, văzut de primarul Ilie Bolojan în oraşul german Halle, similar Oradiei ca număr de locuitori. Acolo, toate tomberoanele sunt închise în astfel de ţarcuri, iar fiecare locatar din bloc are cheie.

Diferenţa e că nemţii o şi folosesc! Există şi o explicaţie pentru care modelul german funcţionează: cetăţenii plătesc tarifele pe cantitatea de deşeuri colectate, nu o sumă fixă lunar, ca la noi. Astfel, ei ştiu că trebuie să ţină incinta închisă, astfel ca alţi vecini din alte blocuri să nu-şi poată arunca gunoaiele în pubelele lor, ca să plătească mai puţin.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
De ce sa fie simplu cand poate fi complicat?
Acelasi container pentru hartie, plastic si sticla nu inseamna colectare selectiva! Se presupune ca faci colectare selectiva cu scopul de-a recicla acele materiale, ori daca topesti de-a valma hartie, plastic si sticla iese CE anume care poate fi refolosit? Sunt materiale diferite, trebuie colectate separat. Asadar initiativa "colectarii selective" desfasurate astfel e o mstrutzocamila. Mai mult, degeaba s-ar colecta separat deseurile menajere si "fractia uscata" (ce pompos!) ca vine una si aceeasi masina sa goleasca containerele. Sa zicem ca, pentru a salva aparentele (suntem maestri in aarente), vin 2 masini diferite, pentru 2 tipuri de deseuri. Dar ambele masini deverseaza gunoiul la aceeasi groapa. Mai e cazul in aceste conditii sa vorbim despre utilitatea tarcurilor?! Praf in ochi! Faceti ceva ca lumea daca faceti, sticla la sticla, hartia la hartie, plastic la plastic si gunoi menajer separat in containere ingropate in pamant ca in Spania. Dar si asta ar fi un nonsens daca nu este cine sa valorifice aceste deseuri. Iar plata serviciului de ridicare a gunoiului sa se faca o data sau maxim de 2 ori pe an, la primarie, in functie de nr. de persoane de la o adresa, sume modice.
Postat 01 August 2011, 10:09 de Nobody
nelamuriri...
Cat a costat o cusca din asta ? Cine le plateste si din ce fonduri ? Cand s-a organizat licitatia pt. atribuirea executarii porcariilor ? Cate si care firme au fost prezente ?
Postat 30 Iulie 2011, 18:30 de fane
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON