A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/03 tarcuri.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request

Filename: controllers/ebh.php

Line Number: 1076

Tarcuri "tuningate" pentru depunerea deseurilor
URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 AUGUST 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Problema subvenţiilor trebuie privită însă cu reticenţă, cel puţin din două motive. O dată, pentru că la ce lipsă de forţă de muncă există în Oradea, e imposibil de crezut că oamenii săraci nu-şi pot găsi de lucru. Şi atunci, de fapt pe cine subvenţionăm? Pe oamenii săraci sau pe oamenii fără chef de muncă?
Zic şi eu
Adrian Cris
Noua mineriadă a PSD nu mai lasă cale de întoarcere pentru că, pur şi simplu, pe aşa-zişii social-democraţi nu-i interesează demult ce spune poporul, ci doar ce spun ei poporului. Li se rupe de imagine, de sondaje, de UE şi de orice alt „moft”, pentru că probabil şi-au pregătit inclusiv planul de a fura alegerile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
După ce, secole de-a rândul, şi-au luat-o pe coajă din toate poziţiile de la cotropitorii străini, românii şi-au câştigat libertatea de a fi bătuţi de instituţiile propriului stat: Miliţia, Securitatea, Armata, Poliţia, ocazional şi de forţele para-militare ale minerilor. Ultima intrată în păruiala generală asupra poporului căruia i s-a urcat democraţia la cap este Jandarmeria Română.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam recent, a intrat în vigoare prima dintre cele "trei legi ale justiţiei" mult discutate în ultimul timp în spaţiul public, respectiv Legea nr. 207/2018 pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Vezi ce boli poate indica!
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În caz că nu aţi observat, fobiile faţă de anumite vieţuitoare sunt mai des întâlnite decât cele care au ca obiect alte animale. De exemplu, femeile tind să se teamă mai mult de insecte şi păianjeni decât de - să zicem - porumbei. Mult mai mulţi oameni se tem de şerpi decât de pisici. De şobolani decât de mămăruţe. În acest articol vom discuta despre psihologia fricii şi cum teama a jucat un rol adaptativ în dezvoltarea speciei umane.
29 Iulie 2011, 12:03

Ţarcuri "tuningate" pentru depunerea deşeurilor

Ţarcuri "tuningate" pentru depunerea deşeurilor ŞI UŞĂ, ŞI FEREASTRĂ. Asociaţiile de proprietari care şi-au modificat incintele în care ţin pubelele şi containerele de gunoi le cer locatarilor să arunce deşeurile numai pe ferestre, iar uşa ţarcului să fie deschisă doar de muncitorii RER, când golesc pubelele
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La începutul anului 2010, Primăria a "ascuns" pubelele şi containerele orădenilor de la blocuri în cuşti pe care locatarii, după ce îşi lasă gunoiul, trebuie să le închidă cu cheia. Scopul era de a împiedica oamenii străzii să mai cotrobăie prin gunoaie, astfel ca orădenii să poată colecta deşeurile menajere separat de cele reciclabile.

Problema e că prea puţini concitadini depun micul efort de a deschide, respectiv închide cuşca de fiecare dată când îşi lasă gunoaiele, astfel că boschetarii au în continuare acces liber la inutilele ţarcuri. În consecinţă, unele asociaţii au şi început să le modifice, aducându-le o îmbunătăţire de care aveau nevoie din start: ferestre prin care să se poată doar arunca deşeurile, nu să se şi scoată. Iar uşa ţarcului să fie deschisă doar de lucrătorii de salubritate...

Împrejmuiri inutile

Amplasarea incintelor pentru pubelele orădenilor a demarat la începutul anului 2010 în cartierul Nufărul. Iniţiativa a fost bine primită de locatari, pentru că toată lumea îşi dorea să scape de mizeriile pe care le lasă scotocitorii în jurul pubelelor, după ce îşi aleg "marfa" de care au nevoie.

Fiecare asociaţie de proprietari a primit chei pentru ţarcuri, pe care trebuia să le multiplice pentru fiecare locatar în parte, iar orădenii aveau simpla datorie de a închide incintele de fiecare dată după ce îşi aruncau gunoaiele. Efortul s-a dovedit, însă, prea mare. Aproape toate ţarcurile puse în oraş de Primărie rămân constant deschise, astfel că oamenii străzii au pe mai departe liber să intre şi să scotocească prin gunoaie. Faptul compromite colectarea selectivă: degeaba aruncă orădenii deşeurile reciclabile în recipientul specific, căci vin aceiaşi boschetari, care amestecă toate gunoaiele.

Tot degeaba

Unele asociaţii de proprietari au căutat soluţii ca orădenii să nu mai poarte după ei cheia, dar ţarcurile să rămână închise. Şi au şi găsit! Au obţinut avizul Primăriei pentru a face mici ferestre împrejmuirilor, care să se deschidă numai cât oamenii să arunce gunoiul, dar insuficient de mari ca boschetarii să mai poată "verifica" pubelele.

03 ionel ban_2.jpgAstfel, cheia de la uşa ţarcului este folosită doar de muncitorii RER, care le deschid cât golesc pubelele, iar apoi le închid la loc. "Iniţiativa e foarte bună, pentru că aşa colectarea selectivă s-ar putea face la modul serios şi la blocuri", zice directorul tehnic al RER Ecologic Service, Ionel Ban (foto).

Totuşi, Ban a constatat că la unele asociaţii care şi-au făcut ferestre ţarcurile sunt în continuare deschise. Cel mai probabil, unii cetăţeni nu s-au obişnuit să arunce pe gaură sacul de gunoi, aşa că au deschis uşa şi au lăsat-o aşa, conform vechiului obicei. "Ar trebui ca preşedinţii de asociaţii şi locatarii să fie mai atenţi, pentru că altfel investiţia se dovedeşte de prisos", spune reprezentantul RER.

Cereţi ţarcuri!

03 mircea stejeran.jpgConştientizând că soluţia e mult mai bună decât varianta iniţială, Primăria a şi decis, de altfel, ca următoarele ţarcuri ce le va amplasa în cartiere să fie făcute direct cu fereastră. "Aceste incinte se amplasează la cererea asociaţiilor de proprietari, care trebuie să aibă acordul majorităţii locatarilor. După solicitare, în trei zile ne deplasăm în teren şi luăm comanda", explică Mircea Stejeran (foto), şeful Serviciului Control Servicii Publice şi Spaţii Verzi. Solicitarea se poate face în scris Primăriei sau la numărul de telefon 0731/21.22.85.

Până în prezent, municipalitatea a montat circa 200 de ţarcuri, acoperind aproximativ jumătate din asociaţiile de proprietari. Aceste incinte, deja instalate, nu vor fi modificate de municipalitate, însă la ele pot interveni locatarii. Dacă mai mult de jumătate din ei doresc ca ţarcurile să aibă ferestre, depun la Primărie o cerere de avizare, iar apoi pot să facă această lucrare pe banii asociaţiei.

Concluzia e amară: la orădeni nu dă pe dinafară simţul răspunderii privind propriile gunoaie. Dacă ar fi fost aşa, ţarcurile n-ar avut nevoie nici de avize, nici de ferestre...


MODEL NEMŢESC
Gunoiul, plătit la "kil"

Incintele care adăpostesc recipientele de gunoi ale orădenilor sunt făcute după un model nemţesc, văzut de primarul Ilie Bolojan în oraşul german Halle, similar Oradiei ca număr de locuitori. Acolo, toate tomberoanele sunt închise în astfel de ţarcuri, iar fiecare locatar din bloc are cheie.

Diferenţa e că nemţii o şi folosesc! Există şi o explicaţie pentru care modelul german funcţionează: cetăţenii plătesc tarifele pe cantitatea de deşeuri colectate, nu o sumă fixă lunar, ca la noi. Astfel, ei ştiu că trebuie să ţină incinta închisă, astfel ca alţi vecini din alte blocuri să nu-şi poată arunca gunoaiele în pubelele lor, ca să plătească mai puţin.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
De ce sa fie simplu cand poate fi complicat?
Acelasi container pentru hartie, plastic si sticla nu inseamna colectare selectiva! Se presupune ca faci colectare selectiva cu scopul de-a recicla acele materiale, ori daca topesti de-a valma hartie, plastic si sticla iese CE anume care poate fi refolosit? Sunt materiale diferite, trebuie colectate separat. Asadar initiativa "colectarii selective" desfasurate astfel e o mstrutzocamila. Mai mult, degeaba s-ar colecta separat deseurile menajere si "fractia uscata" (ce pompos!) ca vine una si aceeasi masina sa goleasca containerele. Sa zicem ca, pentru a salva aparentele (suntem maestri in aarente), vin 2 masini diferite, pentru 2 tipuri de deseuri. Dar ambele masini deverseaza gunoiul la aceeasi groapa. Mai e cazul in aceste conditii sa vorbim despre utilitatea tarcurilor?! Praf in ochi! Faceti ceva ca lumea daca faceti, sticla la sticla, hartia la hartie, plastic la plastic si gunoi menajer separat in containere ingropate in pamant ca in Spania. Dar si asta ar fi un nonsens daca nu este cine sa valorifice aceste deseuri. Iar plata serviciului de ridicare a gunoiului sa se faca o data sau maxim de 2 ori pe an, la primarie, in functie de nr. de persoane de la o adresa, sume modice.
Postat 01 August 2011, 10:09 de Nobody
nelamuriri...
Cat a costat o cusca din asta ? Cine le plateste si din ce fonduri ? Cand s-a organizat licitatia pt. atribuirea executarii porcariilor ? Cate si care firme au fost prezente ?
Postat 30 Iulie 2011, 18:30 de fane
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Prima ediţie a Crosului Cetăţii, un succes. Peste 250 de participanţi, cei mai mici dintre ei îmbrăcaţi în supereroi (FOTO/VIDEO)
 • Ziua Diasporei: Loredana şi-a cântat hiturile şi a plusat cu o piesă bihorenească învăţată de la Cornel Borza, pe scena din Cetate (FOTO/VIDEO)
 • Diaspora, Oradea te aşteaptă: 'Stranierii' primiţi la Oradea cu uşile deschise, 'nu cu gaze şi bastoane' (FOTO)
 • Cum va arăta artera Nufărul – Centrul Civic: Linii de tramvai înierbate, străjuite de arbori înalţi, stâlpi de iluminat cu senzori şi camere de supraveghere (FOTO)
 • OTL s-a dotat cu un autobuz decapotabil pentru turişti (FOTO / VIDEO)
 • „Monştri” la Primăria Oradea: Piaţa Unirii a fost invadată (FOTO / VIDEO)
 • Scene dramatice în satul Olosig: Localnicii plâng în hohote văzând cum le sunt omorâte animalele (FOTO/VIDEO)
 • Scandal în satul Olosig: Localnicii, revoltați că autoritățile vor să le omoare toți porcii! (FOTO)
 • Feciorul și tradițiile: De dragul tradiţiilor, un adolescent bihorean a renovat o casă veche de 84 de ani (FOTO)
 • 'Fără implicare nu va fi schimbare': Aproximativ 150 de orădeni au protestat şi duminică seară (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON