URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 22 MARTIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Atunci când se fac investiţii din fonduri guvernamentale, reţeta e simplă. De obicei câştigă o firmă tare din Bucureşti, care are intrare pe la CNAIR, la Ministerul Dezvoltării sau la Compania Naţională de Investiţii. Imediat după adjudecarea licitaţiei, care de regulă are la bază descalificarea concurenţei, fericitul câştigător sună la fraierii care au firme din Oradea şi le propun să le subcontracteze lucrarea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Se zice că doar cine nu munceşte nu greşeşte (deşi eu, personal, cred că greşeşte şi cel ce nu munceşte). În orice caz, bărbaţi sunt cei care îşi asumă greşelile, iar eu îmi declar apartenenţa la această categorie. Ca atare, recunosc că după ce am primit reacţia lui Pásztor, i-am verificat argumentele, cum că deplasarea în interes de serviciu în Austria a făcut-o separat de cea în interes privat în Elveţia. 
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Protestul de vineri a avut eficiența unei petale de trandafir în fața șenilei unui tanc de 50 de tone. Conducătorii s-au spart de râs în timpul protestului de un sfert de ceas al celor buni, după care s-au întors în întuneric și fum, la masa de poker pe care joacă soarta acestei nații nefericite. Pe ei nu îi interesează dacă străzile se blochează pentru 15 minute, câtă vreme lucrul acesta oricum se întâmplă zilnic, ore în șir...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care credeţi că ar fi soluţia cea mai bună pentru reintroducerea zborurilor internaţionale e Aeroportul din Oradea?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Instanţa Supremă s-a pronunţat recent, printr-o decizie de speţă, în sensul în care Ghidul pentru acordarea daunelor morale emis de Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii nu este obligatoriu pentru instanţe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Scleroza multiplă este o boală caracterizată prin inflamaţia şi distrucţia selectivă a mielinei sistemului nervos central, cu apariţia unor zone de cicatrizare. Mielina este o substanţă care înveleşte fibrele nervoase, având un rol important în conducerera influxului nervos şi care apare în luna a 5-a vieţii intrauterine cu definitivare după naştere. Boala mai este denumită şi scleroza "în plăci" datorită aspectului zonelor cicatrizate ale creierului, leziunile fiind denumite "plăci".
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
29 Iulie 2011, 12:03

Ţarcuri "tuningate" pentru depunerea deşeurilor

Ţarcuri "tuningate" pentru depunerea deşeurilor ŞI UŞĂ, ŞI FEREASTRĂ. Asociaţiile de proprietari care şi-au modificat incintele în care ţin pubelele şi containerele de gunoi le cer locatarilor să arunce deşeurile numai pe ferestre, iar uşa ţarcului să fie deschisă doar de muncitorii RER, când golesc pubelele
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La începutul anului 2010, Primăria a "ascuns" pubelele şi containerele orădenilor de la blocuri în cuşti pe care locatarii, după ce îşi lasă gunoiul, trebuie să le închidă cu cheia. Scopul era de a împiedica oamenii străzii să mai cotrobăie prin gunoaie, astfel ca orădenii să poată colecta deşeurile menajere separat de cele reciclabile.

Problema e că prea puţini concitadini depun micul efort de a deschide, respectiv închide cuşca de fiecare dată când îşi lasă gunoaiele, astfel că boschetarii au în continuare acces liber la inutilele ţarcuri. În consecinţă, unele asociaţii au şi început să le modifice, aducându-le o îmbunătăţire de care aveau nevoie din start: ferestre prin care să se poată doar arunca deşeurile, nu să se şi scoată. Iar uşa ţarcului să fie deschisă doar de lucrătorii de salubritate...

Împrejmuiri inutile

Amplasarea incintelor pentru pubelele orădenilor a demarat la începutul anului 2010 în cartierul Nufărul. Iniţiativa a fost bine primită de locatari, pentru că toată lumea îşi dorea să scape de mizeriile pe care le lasă scotocitorii în jurul pubelelor, după ce îşi aleg "marfa" de care au nevoie.

Fiecare asociaţie de proprietari a primit chei pentru ţarcuri, pe care trebuia să le multiplice pentru fiecare locatar în parte, iar orădenii aveau simpla datorie de a închide incintele de fiecare dată după ce îşi aruncau gunoaiele. Efortul s-a dovedit, însă, prea mare. Aproape toate ţarcurile puse în oraş de Primărie rămân constant deschise, astfel că oamenii străzii au pe mai departe liber să intre şi să scotocească prin gunoaie. Faptul compromite colectarea selectivă: degeaba aruncă orădenii deşeurile reciclabile în recipientul specific, căci vin aceiaşi boschetari, care amestecă toate gunoaiele.

Tot degeaba

Unele asociaţii de proprietari au căutat soluţii ca orădenii să nu mai poarte după ei cheia, dar ţarcurile să rămână închise. Şi au şi găsit! Au obţinut avizul Primăriei pentru a face mici ferestre împrejmuirilor, care să se deschidă numai cât oamenii să arunce gunoiul, dar insuficient de mari ca boschetarii să mai poată "verifica" pubelele.

03 ionel ban_2.jpgAstfel, cheia de la uşa ţarcului este folosită doar de muncitorii RER, care le deschid cât golesc pubelele, iar apoi le închid la loc. "Iniţiativa e foarte bună, pentru că aşa colectarea selectivă s-ar putea face la modul serios şi la blocuri", zice directorul tehnic al RER Ecologic Service, Ionel Ban (foto).

Totuşi, Ban a constatat că la unele asociaţii care şi-au făcut ferestre ţarcurile sunt în continuare deschise. Cel mai probabil, unii cetăţeni nu s-au obişnuit să arunce pe gaură sacul de gunoi, aşa că au deschis uşa şi au lăsat-o aşa, conform vechiului obicei. "Ar trebui ca preşedinţii de asociaţii şi locatarii să fie mai atenţi, pentru că altfel investiţia se dovedeşte de prisos", spune reprezentantul RER.

Cereţi ţarcuri!

03 mircea stejeran.jpgConştientizând că soluţia e mult mai bună decât varianta iniţială, Primăria a şi decis, de altfel, ca următoarele ţarcuri ce le va amplasa în cartiere să fie făcute direct cu fereastră. "Aceste incinte se amplasează la cererea asociaţiilor de proprietari, care trebuie să aibă acordul majorităţii locatarilor. După solicitare, în trei zile ne deplasăm în teren şi luăm comanda", explică Mircea Stejeran (foto), şeful Serviciului Control Servicii Publice şi Spaţii Verzi. Solicitarea se poate face în scris Primăriei sau la numărul de telefon 0731/21.22.85.

Până în prezent, municipalitatea a montat circa 200 de ţarcuri, acoperind aproximativ jumătate din asociaţiile de proprietari. Aceste incinte, deja instalate, nu vor fi modificate de municipalitate, însă la ele pot interveni locatarii. Dacă mai mult de jumătate din ei doresc ca ţarcurile să aibă ferestre, depun la Primărie o cerere de avizare, iar apoi pot să facă această lucrare pe banii asociaţiei.

Concluzia e amară: la orădeni nu dă pe dinafară simţul răspunderii privind propriile gunoaie. Dacă ar fi fost aşa, ţarcurile n-ar avut nevoie nici de avize, nici de ferestre...


MODEL NEMŢESC
Gunoiul, plătit la "kil"

Incintele care adăpostesc recipientele de gunoi ale orădenilor sunt făcute după un model nemţesc, văzut de primarul Ilie Bolojan în oraşul german Halle, similar Oradiei ca număr de locuitori. Acolo, toate tomberoanele sunt închise în astfel de ţarcuri, iar fiecare locatar din bloc are cheie.

Diferenţa e că nemţii o şi folosesc! Există şi o explicaţie pentru care modelul german funcţionează: cetăţenii plătesc tarifele pe cantitatea de deşeuri colectate, nu o sumă fixă lunar, ca la noi. Astfel, ei ştiu că trebuie să ţină incinta închisă, astfel ca alţi vecini din alte blocuri să nu-şi poată arunca gunoaiele în pubelele lor, ca să plătească mai puţin.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
De ce sa fie simplu cand poate fi complicat?
Acelasi container pentru hartie, plastic si sticla nu inseamna colectare selectiva! Se presupune ca faci colectare selectiva cu scopul de-a recicla acele materiale, ori daca topesti de-a valma hartie, plastic si sticla iese CE anume care poate fi refolosit? Sunt materiale diferite, trebuie colectate separat. Asadar initiativa "colectarii selective" desfasurate astfel e o mstrutzocamila. Mai mult, degeaba s-ar colecta separat deseurile menajere si "fractia uscata" (ce pompos!) ca vine una si aceeasi masina sa goleasca containerele. Sa zicem ca, pentru a salva aparentele (suntem maestri in aarente), vin 2 masini diferite, pentru 2 tipuri de deseuri. Dar ambele masini deverseaza gunoiul la aceeasi groapa. Mai e cazul in aceste conditii sa vorbim despre utilitatea tarcurilor?! Praf in ochi! Faceti ceva ca lumea daca faceti, sticla la sticla, hartia la hartie, plastic la plastic si gunoi menajer separat in containere ingropate in pamant ca in Spania. Dar si asta ar fi un nonsens daca nu este cine sa valorifice aceste deseuri. Iar plata serviciului de ridicare a gunoiului sa se faca o data sau maxim de 2 ori pe an, la primarie, in functie de nr. de persoane de la o adresa, sume modice.
Postat 01 August 2011, 10:09 de Nobody
nelamuriri...
Cat a costat o cusca din asta ? Cine le plateste si din ce fonduri ? Cand s-a organizat licitatia pt. atribuirea executarii porcariilor ? Cate si care firme au fost prezente ?
Postat 30 Iulie 2011, 18:30 de fane
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Magazinul de plante Kaluna vă aşteaptă în parcarea Era Park Oradea (FOTO)
 • Bustul generalului Moşoiu a fost coborât de pe soclu pentru reabilitare (FOTO/VIDEO)
 • Echilibru şi spectacol la Cupa Tengo de la Salonta (FOTO)
 • Percheziții ale polițiștilor orădeni într-un dosar cu droguri de mare risc. Captură impresionantă (FOTO / VIDEO)
 • Incendiu de proporţii în Oradea, la o firmă din Parcul Industrial (FOTO / VIDEO)
 • La mulți ani, ERA Park! Carla’s Dreams i-a cucerit, sâmbătă seară, pe orădeni (FOTO / VIDEO)
 • Înaripatele Oradiei: Malurile verzi ale Crişului Repede şi stufărişul au atras în oraş numeroase specii noi de păsări (FOTO)
 • Puzderie de lume în centrul Oradiei, de Ziua Maghiarilor. Îmbrăcat în huszár, Szabó Ödön a acuzat că maghiarii sunt discriminaţi (FOTO/VIDEO)
 • #șîeu... NU: Angajaţii lui Ştefan Mandachi de la Oradea, împiedicaţi să protesteze în faţa propriului restaurant printr-un ordin al... „doamnei de la Lotus” (FOTO/VIDEO)
 • #Șîeu: Bihorenii au protestat pentru autostrăzi. Vezi cine și cum a manifestat! (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 4.1758 RON
 • 1 EUR = 4.7558 RON
 • 1 HUF = 0.0151 RON