URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2018, 15:20

Selectaţi, selectaţi, selectaţi! De anul viitor, proiectul pilot de colectare selectivă în trei fracţii ar putea fi extins în întreg oraşul

Selectaţi, selectaţi, selectaţi! De anul viitor, proiectul pilot de colectare selectivă în trei fracţii ar putea fi extins în întreg oraşul COMPOST DE ORADEA. Orădenii trebuie să arunce resturile alimentare şi vegetale în recipientele de culoare maro puse la dispoziţie de operatorul RER Vest. Odată colectate, aceste deşeuri ajung la depozitul ecologic administrat de Eco Bihor, unde sunt transformate în îngrăşământ organic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape 12.000 de orădeni testează, de cinci luni încoace, colectarea selectivă în trei fracţii, adică separarea nu doar a deşeurilor reciclabile, ci şi a celor vegetale. Rezultatele obţinute până acum arată că decizia introducerii acestor noi reguli a fost bună: în premieră, în luna octombrie, orădenii vizaţi de program au trimis la reciclat mai multe deşeuri decât au „expediat” spre haldă.

Pentru că, între timp, şi legislaţia românească a fost schimbată, iar de anul viitor toţi românii vor trebui să plătească în funcţie de câte gunoaie aruncă, este posibil ca programul pilot să devină o regulă pentru toţi orădenii.

Fracţie nouă

Programul pilot de colectare selectivă în trei fracţii a fost introdus la 1 iunie de Primărie şi RER Vest pentru 126 de asociaţii de proprietari din oraş. Obiectivul: reducerea cantităţilor de deşeuri pe care orădenii le trimit la halda administrată de Eco Bihor. La fel ca toate municipiile din ţară, Oradea trebuie să recicleze în acest an 35% din gunoaiele pe care le produce, iar dacă nu atinge această ţintă, va plăti amenzi către Administraţia Fondului de Mediu.

Regulile programului sunt simple: cei aproximativ 12.000 de orădeni care locuiesc în asociaţiile vizate trebuie să arunce separat nu doar resturile de plastic, hârtie ori metal, ci şi pe cele care pot fi transformate în compost, denumite biodeşeuri. În această categorie intră resturi de fructe şi legume, coji de ouă, zaţ de cafea şi resturi de ceai, flori şi plante, şerveţele şi prosoape din hârtie, păr şi blană de animale, carne, caşcaval şi brânzeturi.

RER Vest a oferit gratuit orădenilor saci de hârtie şi coşuri de gunoi de mici dimensiuni, expres pentru biodeşeuri, iar ţarcul fiecărei asociaţii de proprietari s-a „îmbogăţit” cu un nou container, de culoare maro, tot pentru această fracţie.

E bine, dar mai e loc

Mulţi orădeni au dovedit că au înţeles rostul noilor reguli. O analiză făcută de RER Vest arată că, în luna octombrie, pentru prima oară, mai mult de jumătate din deşeurile colectate de la orădenii cuprinşi în programul pilot au luat drumul reciclării sau al revalorificării. Mai precis, 27% dintre deşeuri au ajuns la staţia de compostare, 28% au fost PET-uri, hârtii sau metale aruncate în containerele galbene şi apoi reciclate la Eco Bihor, în timp ce deşeurile reziduale au avut o pondere de 46%.

Şi prin comparaţie cu lunile anterioare rezultatele sunt promiţătoare. De pildă, în septembrie deşeurile reziduale erau în proporţie de 52%, în timp ce biodeşeurile au reprezentat doar 20% din resturile aruncate de orădeni, iar fracţia uscată 28%. În luna august, cele mai multe au fost tot deşeurile reziduale (54%), în timp ce reciclabilele au fost în proporţie de 25%, iar biodeşeurile de 21%.

Analiza RER Vest arată însă şi că mai este loc de îmbunătăţire. Aşa-numitul grad de contaminare al fracţiei de biodeşeuri este de aproape 30%. Asta înseamnă că o treime din resturile aruncate în containerele de culoare maro sunt fie plastic, fie deşeuri reziduale, adică mizerii care nu ar avea ce să caute acolo.

Scumpele gunoaie...

La finalul lunii noiembrie, Primăria şi operatorul de salubritate vor trage linie şi vor stabili concluziile programului pilot, dar mai ales dacă este sau nu oportună implementarea lui în întreg oraşul. Cel mai probabil, acest pas va fi făcut.

Nu de alta dar, între timp, Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor a fost modificată şi prevede acum că, de la 1 ianuarie, toţi românii vor trebui să plătească factura de salubritate în funcţie de cât de multe deşeuri trimit la halda de gunoi, instrumentul economic „plăteşti cât arunci” devenind obligatoriu pentru fiecare unitate administrativ-teritorială din ţară. Astfel, cetăţenii, cu cât vor trimite mai multe gunoaie la haldă, cu atât vor plăti facturi mai mari! Lesne de înţeles, aşadar, că orădenii vor fi încurajaţi să recicleze cât mai mult.

„Deocamdată, nu am luat o decizie privind implementarea acestui nou sistem. Încă analizăm cele mai potrivite variante”, spune viceprimarul Florin Birta. Rămâne de văzut, deci, în câte fracţii se vor colecta deşeurile (3, 4 sau 5), care va fi modalitatea de măsurare şi, implicit, de facturare a acestora: volumetric (în funcţie de dimensiunea recipienţilor) sau pe kilogram (prin cântărire). Indiferent ce variantă va fi aleasă de municipalitate, este cert că, pe viitor, vom deveni tot mai atenţi la felul în care ne aruncăm gunoaiele...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Am inteles...
...va creste tariful pt. ridicarea gunoiului menajer! Cum ,,externalizeaza" o etapa (adica o arunca in carca oradenilor? cum majoreaza tariful!
Postat 23 Noiembrie 2018, 13:23 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON