URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2018, 17:48

Oraş la dungă: Primarul Bolojan vrea ca toate casele din centru să aibă înălţimi similare şi frontul stradal aliniat

Oraş la dungă: Primarul Bolojan vrea ca toate casele din centru să aibă înălţimi similare şi frontul stradal aliniat MAI ÎNALT! Proprietarii imobilului din strada Primăriei nr. 7 vor fi printre cei afectaţi de noul regulament. Dacă nu vor să plătească impozite pe proprietate cu 50% mai mari, vor fi nevoiţi să ridice noi etaje, pentru ca locuinţa lor să fie la acelaşi nivel cu celelalte clădiri de pe stradă

După ce şi-au dichisit faţadele, ca să nu fie supraimpozitaţi de Primărie, proprietarii de case din centrul istoric şi de pe principalele străzi din cartiere se trezesc cu noi reguli costisitoare.

Timp de o lună, Primăria supune dezbaterii publice un regulament care prevede că fiecare clădire care nu se încadrează în frontul stradal construit şi care nu are regimul de înălţime agreat de specialiştii municipalităţii va fi impozitată cu 50% mai mult. Cu aceste noi norme, primarul Ilie Bolojan vrea ca străzile principale din oraş să aibă un aspect unitar şi aliniat, dar şi să fie aglomerate cu locuitori şi spaţii comerciale.

Pe model nemţesc

Postat pe site-ul Primăriei pe 31 mai, la secţiunea "Dezbateri publice", regulamentul privind aplicarea unor cote adiţionale de impozitare pentru clădirile care nu respectă încadrarea în frontul stradal construit şi/sau regimul de înălţime stabilit, a fost "prevestit" de primarul Ilie Bolojan într-o conferinţă de presă susţinută cu o săptămână înainte. Atunci, edilul a explicat că îşi doreşte noi măsuri care să îmbunătăţească aspectul urbei, să crească densitatea locuirii în zonele centrale şi să contribuie la o dezvoltare imobiliară, care la rândul ei să aducă bani în economia oraşului.

"Luând un model aplicat în Germania în anii ‘80, deci nu inventăm noi roata, dorim să propunem un regulament care, pe de-o parte, să creeze constrângeri pentru proprietarii de imobile care arată necorespunzător în zona centrală şi, în paralel, în compensaţie, să le ofere facilităţi celor care investesc în zona centrală şi contribuie la un nou aspect al oraşului", a declarat Bolojan.

Propunerea de regulament prevede că noile norme se vor aplica locuinţelor din centrul istoric, dar şi celor de pe arterele principale: Dacia, Decebal, Ştefan cel Mare, Calea Aradului, Calea Armatei Române, Calea Borşului, Calea Clujului, Calea Mareşal Averescu, Dimitrie Cantemir, Matei Corvin, Nufărului, Transilvaniei şi Tudor Vladimirescu. Vor fi scutite doar monumentele istorice şi casele cu valoare patrimonială deosebită.

Construiţi şi dărâmaţi!

Concret, noul regulament vizează două tipuri de clădiri: cele joase, care au doar parter, dar se învecinează cu clădiri cu un etaj sau chiar două, respectiv cele care nu respectă aliniamentul frontului stradal şi sunt "ieşite" pe trotuar, încurcând pietonii. Proprietarii imobilelor aflate în prima situaţie vor trebui să construiască, iar ceilalţi să dărâme!

"Clădirile care nu vor respecta regimul de înălţime pe strada respectivă, P+2 de exemplu, ar urma să fie supraimpozitate cu 50% până la conformarea la regimul de înălţime standard pe strada respectivă", a precizat Bolojan. Aceeaşi măsură ar urma să fie aplicată şi pentru proprietarii clădirilor care ocupă trotuare. Care va fi regimul la care vor trebui să se supună casele vor stabili angajaţii Instituţiei Arhitectului Şef, care fac un studiu în acest sens, pe fiecare stradă în parte.

De unde bani?

Primarul e convins că noua măsură va fi în beneficiul orădenilor, care, după ce vor investi, vor avea clădiri mai valoroase. "În loc să avem o casă în care nu se întâmplă nimic, vom avea la parter un spaţiu comercial sau de birouri, la etajul 1 birouri sau spaţii de locuit, şi la etajul 2 o locuinţă foarte bună pentru proprietar. În loc să aibă 150 de metri pătraţi construiţi la sol, va avea de trei ori mai mult", a spus Bolojan.

Primarul are şi un sfat pentru orădenii care nu au bani pentru asemenea investiţii: să intre în parteneriate sau să contracteze credite. "Ca să dezvoltăm un oraş, nu putem să ne oprim în timp", a zis edilul.

Cu bătaie lungă

Bolojan a promis că Primăria le va da o mână de ajutor proprietarilor vizaţi de noul regulament. "Cei care vor face investiţii vor fi scutiţi 5 ani de impozitul de proprietate. De asemenea, oraşul ar putea chiar să participe la reproiectare şi să realizeze anumite investiţii legate de utilităţi", a mai spus primarul.

În schimb, începând din 2019, cei care nu se vor conforma vor plăti impozite pe proprietate mai mari cu 50%. "Acest regulament nu are cum să fie popular şi nu are un efect mâine. Dacă va fi adoptat, efectele lui se vor vedea în următorii 5-10 ani", a mai arătat Bolojan.

Ulterior publicării regulamentului pe site-ul Primăriei, mai precis joi, directorul Instituţiei Arhitectului Şef, Adriana Lipoveanu, şi directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, au făcut o nouă prezentare a documentului, dezvăluind şi că supraimpozitarea s-ar putea aplica chiar din 2019. Aşadar, orădenii vizaţi vor fi puşi la plată aproape automat, căci pare greu de crezut că vor putea face lucrările într-un timp atât de scurt.

Dezbaterea publică a regulamentului va avea loc pe 2 iulie, de la ora 16, la Primărie. Atunci, orădenii vor putea spune dacă sunt sau nu de acord cu propunerile Primăriei ori ce amendamente au. Şi, cel mai probabil, vor avea ofuri de zis...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
Aberatii
Oameni buni, va pierdeti vremea comentand ideile aberante ale capului mare cu privirea crunta. Voi nu vedeti ca aveti cea mai scumpa plata la caldura din Romania, in conditiile in care salariul mediu e la nivelul Harghitei si Teleormanului?! A cheltuit 160 milioane cu noua centrala pe gaz, a carei conducte kilometrice are pierderi imense si costuri pe masura. Daca avea putina minte facea centrale de cartier cu trasee scurte si pierderi minime. Voi nu vedeti ca Oradea e sigurul oras mai maricel din tara unde cetateniii de la bloc mai umbla inca cu buteliile in spate?! E de tot rasul. A hotarat sa se cioparteasca toata verdeata din centrul orasului,cand se va duce si smacul de vopseluri de pe cladiri, imaginea va fi inspaimantatoare. De ce nu luati atitudine pentru a trai confortabil si la costuri scazute in casele voastre?! Asta ar trebui sa va intereseze. Individul se poarta ca un copil ignorant venit de la tara, fermecat de betoane. Mai nou vrea sa distruga si malurile Petei cu tramvaiul sau inutil
Postat 12 Iunie 2018, 11:40 de PETER_DORIN
@ citizen
"prietene", eu propun in primul rand ca primăria să își vadă de treaba ei. Realist vorbind, sa adaugi ,unu-doua etaje peste o clădire veche, te costa cat o casa noua sau te va costa și mai mult daca trebuie sa demolezi și să reconstruiești de la zero. Eu pentru un amarat de apartament m-am îndatorat pe viață la banca. Primăria știe că nu multi orădeni au puterea financiara sa facă acest lucru așa că le ia banii cu japca in aplauzele unora ca tine. Și presupunând că se va întâmpla cum vrea nebunu: muuuulte spatii comerciale și magazine la parterul caselor... Pai pentru cine? A făcut vreo instituție/agenție specializată un studiu din care să reiasă că acele afaceri vor fi și viabile? Nu cred!
Postat 12 Iunie 2018, 07:35 de User anonimizat
Prietene...
Singurul care o da in penibil, mi-e teama ca esti tu... Nu mi-ai raspuns nimic din ce te-am intrebat frumos, ci doar vorbesti pe langa subiect.Concret, ce propui tu la modul foarte serios sa faca Primaria in acest caz???Chiar asa greu e? Sa te aud. Sau doar sa fii contra si cu nu in brate la orice se propune??!! Motiveaza un pic parerea ta. La fel si toti ceilalti. Merci .
Postat 12 Iunie 2018, 00:22 de cetateanbihorean
@ cetatean
Hai că o dam in penibil: indiferent de cine i-ar fi platit lui Columb plimbarea peste mări și țări, descoperirea Americii a fost o pură întâmplare.. Iar despre banii spaniolilor nu are rost sa discutam despre cine și cât a muncit pentru ei.. sau la ce jafuri si atrocități s-au dedat aceeași spanioli după descoperirea Americii. Eu zic să îți donezi toți banii nebunului să facă miracole cu ei.
Postat 11 Iunie 2018, 23:30 de User anonimizat
Ruleta ruseasca
Ce procent din cei care au riscat de-a lungul istoriei au avut succes doar datorita hazardului?Sau Fortunei? 10-20%? Au ramas in istorie ca mari savanti,exploratori ,oameni de stat.De ceilalti 80% nu se mai vorbeste,desi poate au depus eforturi la fel de mari dar le-a lipsit sansa.Si titanicul a fost declarat revolutie in tehnologie si nescufundabil. Adevarul e ca dictaturile au randamentul maxim,pentru oradea poate fi o optiune,chiar electorala...
Postat 11 Iunie 2018, 21:43 de excalibur
tot n-ai inteles
Pentru cunoasterea ta generala, Columb a folosit banii Curtii Spaniole, pe care a convins-o sa-l sprijine in descoperirea unui pasaj spre Indiile de Vest si nu banii personali. Se vede ca n-ai priceput ideea: toti oamenii care i-am insiruit sunt oameni care au gandit nonconformist pentru timpul lor, nu la fel ca si ceilalti. Asta e lucrul care-i aseamana si nu ca si-au pus resursele proprii la bataie.
Postat 11 Iunie 2018, 21:01 de cetateanbihorean
nene
Toate lucrurile cerute de primar sunt o normalitate in alte tari. Sunt si multe exagerari pe site gen sa demolam cladirea, etc. Sa asteptam sa vedem forma finala a hotararii Consiliului si Apoi Mai vorbim. Si ce rezolvari propui la aceste probleme? Sau sa ne facem ca ploua, sa nu suparam pe nimeni ca tine care nu vrea sa aiba nici un cost suplimentar si sa traim in continuare la fel? Cum au facut oamenii la Vartop ca si-au construit case fiecare dupa cum l-a taiat capul, chiar si pe un teren care nu era in proprietate?! Sa ai casa in centru Costa peste tot si mi se pare normal sa fie standarde si reguli stricte, Mai ales intr-un oras care vrea turism si promovare Art Nouveau.
Postat 11 Iunie 2018, 20:56 de cetateanbihorean
@ cetatean
Comparația ta este un nonsens. Într-adevăr multe din descoperirile, realizările și inovațiile celor pe care i-ai enumerat au schimbat lumea în bine dar fara ca ei sa ceara sau să impună sacrificii din partea nimănui. Și-au sacrificat averile, timpul si poate viața pentru a realiza ceva iar unii dintre ei au apucat sa se bucure de beneficiile muncii lor pe timpul vieții iar alții nu. Ce face bolojan nu are nimic genial. Se folosește de muncă și banii noștrii indiferent că e nevoie sau nu. El impune! Așa că hai sictir!
Postat 11 Iunie 2018, 18:53 de User anonimizat
De asta avem nevoie!
Conservatorismul de care dati dovada este bun, dar nu conservatorii au facut lumea sa progreseze, sa se schimbe, ci oaneni care au gandit out of the box, ca si Da Vinci, Columb, Newton, Watt, Einstein, Gandhi, Disney, Ford, Tesla, Jobs, Mandela, etc. Oamenii astia pot fi considerati nebuni ai timpurilor lor, pentru ca nu au gandit la fel ca si ceilalti, au indraznit sa mearga contra curentului si au provocat schimbarea. Pentru toata Romania, afirm cu convingere, ca de oameni indrazneti si nebuni avem nevoie pentru a schimba pentru totdeauna mentalitatile retrograde, colectiviste, mostenite din regimul communist! Facand lucrurile la fel, nu vom progresa, vom ramane ca si pana acum, in aceeasi situatie. Oradea cu pod de pontoane la Sovata, cu cladirile din centru nerefacute si aspect neingrijit, cu vechiul centru din Unirii, fara Aquapark, samd
Postat 11 Iunie 2018, 14:03 de cetateanbihorean
polemici
Toate polemicile demonstreaza cat de divizata e societatea romaneasca si cat de diferite sunt mentalitatile romanilor. 1. Pentru cei care-l critica MEREU pe Bolojan: Dati dovada de subiectivism, invidie, rautate pentru un om care s-a pus in slujba orasului, care in ultimii 10 ani are realizari, Asa ca vocea pe volum Mai mic. Din pacate, si este normal, ca orice om, Bolojan Mai si greseste. Nu aud de la voi odata o lauda, o remarca pozitiva la adresa lui, ceea ce dovedeste ca sunteti porniti impotriva lui, orbiti de ura sau rautate, sau aveti alte motivatii. 2. Cateva exemple: cand Bolojan a anuntat daramarea podului de pontoane de pe Sovata, MULTA lum a sarit in sus, fiind contra masurii. Timpul a demonstrat ca a avut dreptate. Cand a decis suprataxarea proprietarilor de imobile din centru daca fatadele raman nerenovate, lumea iarasi a sarit in sus. Acum Oradea e data de exemplu in toata Romania fiind orasul care a reusit sa- si renoveze monumentele din centru, a reusit cumva sa-i convinga pe oameni. Ne place occidentul, cu civilizati lui, ordinea lui, dar toate astea s-au facut si prin decizii nepopulare. Credeti ca in Germania sta cineva de vorba cu tine cand vine vorba de o expropiere pentru o autostrada in interesul statului sau localitatii? Numai la noi exista o targuiala.
Postat 11 Iunie 2018, 13:43 de cetateanbihorean
Crissdumi
Cand o sa ai un sfert din realizarile mele o sa poti sa mi te adresezi astfel. Pana atunci vezi-ti de asa zisele investigatii jurnalistice pe care le pretinzi si vezi cum pui bani de o parte ca vine iarna. Vezi cu jignirile si cu linge blide, poate doar te auto descrii. @moderatori, inchei cu mesajul asta raspunsul la provocarile de partid. Spinalonga e destinatia lor.
Postat 10 Iunie 2018, 21:34 de poiu
Re: poiu
Ai impresia ca ceilalti nu stiau ca esti una dintre slugi, de te bagi in seama? Nu trebuie sa te prefaci ca ai avea atitudine, cand esti in fapt unul dintre cei fara coloana si supus precum un linge-blide. Te vad aproape zilnic pe coridoare, frecandu-te de pereti precum o umbra. Singura ta refulare in viata asta e sa comentezi pe Bihoreanul si batând astfel câmpii. Ai ceva de spus pe subiectul supraimpozitarii, sau esti doar batut in cap de comentezi strict la alte comentarii?
Postat 10 Iunie 2018, 21:04 de CrisDumi
Crissdumi
Iar și uitat medicamentele? Știi că toate cuvintele tale pot avea repercusiuni? Ai primit prima de la partid pentru comentariu?
Postat 10 Iunie 2018, 15:55 de poiu
PSD-ESCU
Daca PSD-ESCU a taiat de la oraș. Acuma trebuie sa suportati . Oricum 40 de lei pe an nu-i mult. Va dat DRAGNEA 60 de lei pe lună. Va plangeti ca babele de la țara.
Postat 10 Iunie 2018, 15:05 de Sandu1201
Nu Bolojan e tembelul sef.
Exista un consiliu local, exista niste directii de specialitate in primarie, exista reguli si norme, standarde si legi. Din pacate toate astea inseamna prezenta unor slugi, la nivel local, care se inchina la chipul unui retardat. Cat de tembeli pot fi cei ce se inchina la un asemenea specimen, aterizat aici parca de pe planeta maimuțelor?
Postat 10 Iunie 2018, 13:42 de CrisDumi
Spranceana lui....
Iar barbatii cu varsta cuprinsa intre 45 - 50 ani, trebuie sa semene cu el, cel mai iubit fiu al orasului.
Postat 10 Iunie 2018, 11:34 de User anonimizat
Exact
Acum o să se apuce toată lumea să își demoleze casele ca să construiască altele să fie la același regim de înălțime! Este un nou mod de a aduce bani la primărie. Nimic altceva. Dacă tot se vrea să fie același regim de înălțime peste tot pe stradă, de ce s-a dat autorizație la blocul de 10 etaje de pe strada Sucevei???
Postat 10 Iunie 2018, 06:34 de sofer-or
@ cetatean
Au mai fost nebuni care au pus lumea în mișcare, e drept, dar în megalomania lor, majoritatea au ajuns niste tirani sau dictatori care cu toate că au schimbat lumea la un momentan dat și cu toate intențiile bune, au ajuns să provoace mai mult rău decât bine și au sfârșit tragic nu înainte să distrugă vieți, popoare.. Iar daca te referi la exemple de genul "we built this city" crede-mă că nu se potrivește și nici nu se aseamănă cu nimic din ce se întâmplă în Oradea, pur și simplu nu e nici locul nici momentul potrivit.
Postat 09 Iunie 2018, 23:29 de User anonimizat
Nebunu
Lasa ca lumea asta a fost pusa-n miscare de nebuni, nu de oameni care stau la cutie si nu fac nimic iesit din normal, bravo Bolojan!
Postat 09 Iunie 2018, 22:38 de cetateanbihorean
Concurs de idei
O idee care nu e fixa: Sa se deschida in centru la parterul cladirilor cabinete stomatologice,conform noului orar obligatoriu.Prin HCL sa fie obligati toti oradenii sa-si trateze/inlocuiasca dantura.Statisticile indica 70% din populatie clientela sigura.In imperiul romani sclavii se evaluau pe baza danturii, aveai dinti,puteai minca, puteai lucra.Efecte imediate si pe termen lung: oradenii vor putea minca mai mult,nu doar alimente moi, cresc vinzarile supermarketurilor nemtesti, creste agricultura si zootehnia, creste economia.Cei care nu au bani, pot face o interpelare europarlamentarului, fost primar al urbei,care a inlesnit accesul multor banci comerciale ...in centrul cu pricina.E o investitie pe termen lung, poate pe viata.
Postat 09 Iunie 2018, 20:56 de excalibur
Spatiu locativ
Stau și mă gândesc ce i-ar mai putea trece nebunului prin cap: poate mâine poimâine o sa considere că apartamentele noastre din vechile blocuri comuniste sunt prea mici după nu stiu care standard și ar trebui daramate sau din contra daca nu locuiesc suficiente persoane într-un apartament mai mare, poate o sa ne impună sa mai luam in gazda niste colocatari, altfel va mari impozitele cu 50%.. sincer nu m-ar mai mira nimic la ăsta..
Postat 09 Iunie 2018, 20:36 de User anonimizat
Citius, Altius, Fortius
O idee foarte buna, mai ales daca e de sorginte nemteasca.Sa speram ca nu vine pe linie de partid, via cotroceni.De asemenea sa speram ca nu s-a folosit google translate...la engleza e incepator, nu stim cum sta cu germana. Daca s-a pornit pe linia asta , se mai pot gasi idei interesante si in perioada 1930-1945. Unele s-au si verificat in praktika.Sunt functionale, dar fixe.Dar daca tot am asimilat engleza, putem sa ne gasim o alta mare sursa de inspiratie, cel mai mare imperiu din istorie, cu sediul la Londra. Cool
Postat 09 Iunie 2018, 20:10 de excalibur
A înnebunit lupu!
Una e să vii cu niste reglementări în care sa impui anumite restricții pentru clădirile noi, tocmai pentru a crea un aspect unitar, și alta e sa te iei de cele vechi pentru ca "așa ai citit tu într-o carte" că e bine. Întreb și eu: de ce sa nu se dărâme câte un etaj - doua, acolo unde-s câteva case mari și majoritatea mici?!? Într-un oraș care deja e supra aglomerat și asfixiat, nebunu' visează mai multi locuitori pe metru pătrat.. Careva să-l ducă la șase până nu ia apucăturile lui Nero!!!
Postat 09 Iunie 2018, 18:42 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON