URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iunie 2018, 20:30

Regulament pe repede înainte. Primăria Oradea vrea să supraimpoziteze încă de anul viitor casele care sunt mai mici decât crede primarul Bolojan

Primăria Oradea pune carul înaintea boilor, doar ca să se vadă cu sacii în căruţă! Municipalitatea a supus dezbaterii publice, începând cu 31 mai, proiectul de regulament privind "aplicarea unor cote adiţionale de impozitare pe clădirile care nu respectă încadrarea în frontul stradal construit sau regimul de înălţime stabilit".

Potrivit normativului, care urmează să fie dezbătut în întâlnirea publică anunţată pentru 2 iulie, de la ora 16, în sala mare a Primăriei, proprietarii imobilelor care nu respectă încadrarea în frontul stradal construit sau regimul de înălţime stabilit urmează să fie supraimpozitaţi cu 50%. Altfel spus, deţinătorii clădirilor care ies "în faţă" îngustând trotuarul sau ale celor mai mici decât media imobilelor de pe stradă, chiar dacă au fost construite legal şi sunt îngrijite, vor plăti impozit majorat doar pentru că acestea nu se mai ridică la standardele municipalităţii.

În cazul în care regulamentul, unic în ţară, va fi adoptat de Consiliul Local în forma propusă săptămâna trecută de primarul Ilie Bolojan, supraimpozitarea s-ar putea aplica încă de anul viitor. Indiferent ce ar face, orădenii care vor cădea sub incidenţa lui vor fi supraimpozitaţi din start, pentru că vor fi în imposibilitatea de a-şi demola sau supraînălţa casele peste noapte.

Pentru că pot...

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, noul regulament urmează să fie adoptat în baza aceloraşi normative pe baza căruia au fost instituite supraimpozitarea clădirilor neîngrijite, suprataxarea terenurilor abandonate sau obligativitatea prelungirii programului magazinelor din zona centrală până la ora 21 pe timpul verii.

"Codul Fiscal are în capitolul legat de majorarea impozitelor şi taxelor locale reglementarea că, prin decizia autorităţii locale, a Consiliului Local, se pot institui cote adiţionale de impozit de până la 50%, pe criterii economice, sociale, geografice", a declarat directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, joi, în cadrul unei conferinţe de presă pentru prezentarea regulamentului.

Cum în cazul de faţă supraimpozitarea de 50% se va aplica din raţiuni de urbanism, la discuţii a participat şi directorul executiv al Instituţiei Arhitectului Şef, Adriana Lipoveanu, şi arhitectul Eugen Pănescu, familiarizat cu problemele oraşului din vremea în care a lucrat la Planul de Urbanism General.

Vot „în orb”

Primul element de noutate faţă de prezentarea făcută în urmă cu două săptămâni de primarul Ilie Bolojan este că regulamentul se va aplica nu doar centrului istoric, ci şi principalelor artere de intrare în oraş.

"În propunerea de regulament este deja definit un areal. O dată este cel determinat de limitele ansamblului urban Centrul Istoric Oradea, cel care este clasat ca ansamblu-monument pe lista monumentelor istorice, şi o altă categorie de străzi sunt arterele principale ale oraşului, în principal cele care vizează intrările-ieşirile din oraş", a explicat Adriana Lipoveanu.

Al doilea element de noutate este că imobilele care vor fi supraimpozitate în cele două zone vor fi stabilite în baza unui studiu urbanistic ce urmează să fie finalizat după dezbaterea şi adoptarea regulamentului, undeva spre sfârşitul anului. Acest fapt, însă, face ca normativul să fie adoptat "în orb", fără să fie cunoscut numărul orădenilor afectaţi, fără ca aceştia să fie motivaţi să participe la dezbaterea publică, iar supraimpozitarea să se aplice încă de anul viitor, fără ca aceştia să aibă şanse de scăpare!

"Regulamentul este un lucru, iar studiul este alt lucru. Măsurile de supraimpozitare vor fi stabilite oricum individual", a argumentat directorul Florea.

"În interesul proprietarilor"

În ciuda caracterului punitiv al regulamentului, arhitectul Eugen Pănescu a afirmat că acesta este şi în interesul proprietarilor caselor afectate.

"Fundamentările pentru aceste decizii nu sunt doar arhitecturale şi urbanistice, ci sunt şi economice. Studiul şi partea de plan urbanistic vor avea nişte elemente care să arate că acest tip de dezvoltare este atractivă în primul rând pentru proprietar, nu numai pentru viitorul cumpărător şi în general este interesantă pentru oraş", a spus Pănescu.

Concret, deţinătorii imobilelor ar putea afla din studiu valoarea acestora, dar şi valoarea lor potenţială în cadrul în care ar fi supraînălţate. "Oamenii ar putea lua decizii în cunoştinţă de cauză şi nu ar mai putea fi păcăliţi la preţ de dealerii imobiliari pe considerentul că deţin o cocioabă", a susţinut arhitectul.

Primăria comandă, orădeanul plăteşte!

Astfel, pentru a scăpa de supraimpozitare, deţinătorii clădirilor vizate în studiu, altele decât monumentele istorice scutite de impozit prin lege, vor trebui să îşi construiască încă un nivel sau două, în funcţie de vecinătăţi.

Clădirile ar putea avea la parter spaţii comerciale, iar la etaj birouri sau apartamente. Lucrările ar putea fi făcute de proprietar prin forţe proprii sau prin asociere cu un constructor.

Desigur, în cazul în care parterul nu suportă o supraînălţare, clădirea ar urma să fie reconstruită din temelii. Iar asta doar pentru că Primăria este, brusc, nemulţumită de înălţimea clădirilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Așa e în dictatura
Dictatura e de când lumea și pamantul. Ea a îmbracat diferite forme, de la dictatura sclavagista a antichitatii până la dictatura democratică a epocii moderne. Unii dintre bunicii noștri au trăit ororile dictaturii fasciste, și unii dintre noi au suferit dictatura comunistă. Ce vedem că se întâmplă pe plan local e dictatura liberală, iar ce ni se întâmplă pe plan național e dictatură socialistă. Vezi care îți aduce mai multe foloase și alege cel îți dicteaza conștiința!
Postat 08 Iunie 2018, 10:46 de User anonimizat
Hai ma....ca ai luat-o rau pe brazda
Asa ma, tu esti buricul pamantului, rupe-i pe toti la buzunare, da cu taxe pe ei, sa te doara in 14 de toti fraierii, numai tu meriti sa traiesti, chiar te rog sa iei ex de la Coreea de Nord si sa introduci manifetatii ca la un adevarat dictator, aplauze etc, ce ti se rupe tie de plebea asta? tu esti sefutu, faci ce vrei nu dai explicatii, nu audiente, esti cel mai tare frate, ai fruntea lata si poti lovi bine, baga tare. Nu fi melancolic, fii fara mila, taxeaza tot, nu produci dar impozitezi, e bine si asa ban sa iasa, daca stingi lumina in oras noaptea poti face economie (stiu ca te-ai gandit inaintea mea dar...na), da jos statuia cu sodatul roman si pune statuia ta, e prea demodat, cu cal in mijlocul orasului...nu da bine, una cu tine in teapa lui Tepes ar da mult mai bine ca sa ia aminte si altii.
Postat 08 Iunie 2018, 10:36 de detectiv
incredibil
incredibil... totusi, nu era mai bine sa fi spus primaria ca are astfel de idei acum 5-10 ani? adica punem toti proprietarii in fata faptului implinit? inteleg ca este nevoie de bani pentru toate investiile ( care chiar s-au facut in oras in ultimul timp ) dar nici nu se pot lua astfel de decizii de pe azi pe maine... e o decizie importanta si poate marea majoritate a populatiei nu imbratiseaza astfel de initiative..
Postat 08 Iunie 2018, 09:59 de seb77
?!
Astept postarile pupincu*istilor de serviciu, sandu, cimpoiu, anti, david si cati mai sunt! Asa cum indobit*citii psd-ului au argumente pro la orice tampenie a lui nea dragulin & gasca, asa au si lobotomizatii birtinezului ,,opinii" prin care-i sustin aiurelile. Si tare e amuzanta scremerea asta, efortul acesta al ambelor tabere de a (ne) convinge ca albul e negru si negrul e alb. P.S. De ce s-a spart usl-ul, ca aveau tare multe in comun?!
Postat 08 Iunie 2018, 08:47 de pinonel
Procust
O masura binevenita si indelung asteptata,"În interesul proprietarilor".Regretabil ca legiuitorul a instituit doar "cote adiţionale de impozit de până la 50%".Unde sunt majorarile de altadata, de 500%? Macar de s-ar putea aplica retroactiv, oradenii au fost mutilati vizual de ani si zeci de ani...Destul de subversiva atitudinea autorului, care a scapat cateva insinuari nefericite: "Primăria Oradea pune carul înaintea boilor/Pentru că pot.../Vot „în orb”/Primăria este, brusc, nemulţumită de înălţimea clădirilor..." Dezbatere publica in 2 iulie ora 16
Postat 08 Iunie 2018, 08:46 de excalibur
Nelegalitate scrie pe fruntea ta, primarie.
Acele imobile, mai mari sau mai mici, mai inauntru' sau mai inafara frontului, sunt construite si exista in baza unor autorizatii legale, emise chiar de municipalitatea pe care vrei sa o intorci impotriva, diliule!
Postat 08 Iunie 2018, 08:26 de CrisDumi
O tampit!
O tampit asta! Adica ce sa faci sa iti demolezi casa sa o faci mai mare dupa mintea bolovanului? Inca asa ceva numai o minte putreda putea fata! Vai de capul nostru ce lideri idioti avem, de la primarie pana la govern si parlamet. O tara ratata, pacat ca e locuita! Am o varsta la care nu mai pot pleca dar daca ar fi sa o iau de la inceput... pa si pusi. Octavian Goga, 1916: „România, țară de secături, țară minoră, căzută rușinos la examenul de capacitate în fața Europei. Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoții improvizați astăzi în moraliști, miniștrii care s-au vândut o viață întreagă, deputații contrabandiști. Nu ne prăbușim nici de numărul dușmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoșătoare de meningită morală.”
Postat 07 Iunie 2018, 22:03 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON