URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2018, 10:51

Oradea ieri, Oradea azi: Stadionul Tineretului a fost prima arenă sportivă a oraşului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1835. Prima arenă a Oradiei

Grădina Rhédey, care ocupa teritoriile actualului parc Bălcescu şi a grădinii zoologice, era în secolul XX principalul loc de loisir a orădenilor. Amplasată în partea de sud-vest a oraşului, grădina avea şi un pavilion sportiv. În 1835, această parte a grădinii a fost preluată de nou înfiinţata Asociaţie civică de tir din Oradea Mare, în fruntea căreia era contele Albert Frimont, cunoscut drept întemeietorul satului Palota. Asociaţia a avut rezultate inconstante, fiind desfiinţată şi reînfiinţată în anii 1850.

În aceeaşi perioadă, în această parte a Grădinii Rhédey, pe lângă câteva facilităţi necesare desfăşurării activităţii sportive, funcţiona unul dintre cele mai bune restaurante din urbe.

Fiindcă interesul orădenilor pentru sport era în creştere, autorităţile au decis să amenajeze aici arena sportivă a oraşului, care a fost inaugurată la 4 iunie 1895. Tot atunci a fost dată în folosinţă o clădire cu parter şi două mici turnuri, pentru dans, un nou restaurant şi un bufet, proiectul aparţinându-i lui Rimanóczy Kálmán.

Între sporturile care se practicau aici se numărau gimnastica, ciclismul, tenisul şi patinajul, fiind constituită chiar şi o asociaţie a patinatorilor.

2018. Pavilionul a devenit liceu sportiv

Primul concurs de ciclism a fost organizat în arena sportivă pe 14 mai 1898, iar primul meci de fotbal a avut loc la 2 iunie 1902. Stadionul dispunea de o tribună acoperită, pe structură de lemn, iar primul club sportiv modern care a activat aici a fost Nagyváradi Atlétikai Club (NAC sau CAO – Clubul Atletic Oradea), cunoscut mai ales pentru echipa de fotbal.

În perioada interbelică, aici se desfăşurau meciurile Clubului Sportiv Bihorul. În anii ’30, arena a purtat numele "Voievodul Mihai". În perioada comunistă, a găzduit competiţii dedicate tinerilor, stadionul consacrându-şi denumirea "Stadionul Tineretului". Ulterior, în zonă a început să funcţioneze Liceul cu Program Sportiv Bihorul.

În prezent, stadionul, cu o capacitate de 5.000 locuri şi pistă de atletism, găzduieşte competiţii pentru copii şi tineret, campionate şi cupe şcolare, iar liceul sportiv are secţii de atletism, fotbal, înot, tenis de câmp, baschet, gimnastică, scrimă, judo, lupte greco-romane. În total, LPS Bihorul are peste 1.000 de elevi înscrişi, circa 650 sportivi legitimaţi şi un palmares bogat în campionate naţionale pentru copii şi juniori.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON