URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Iunie 2018, 10:51

Oradea ieri, Oradea azi: Stadionul Tineretului a fost prima arenă sportivă a oraşului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1835. Prima arenă a Oradiei

Grădina Rhédey, care ocupa teritoriile actualului parc Bălcescu şi a grădinii zoologice, era în secolul XX principalul loc de loisir a orădenilor. Amplasată în partea de sud-vest a oraşului, grădina avea şi un pavilion sportiv. În 1835, această parte a grădinii a fost preluată de nou înfiinţata Asociaţie civică de tir din Oradea Mare, în fruntea căreia era contele Albert Frimont, cunoscut drept întemeietorul satului Palota. Asociaţia a avut rezultate inconstante, fiind desfiinţată şi reînfiinţată în anii 1850.

În aceeaşi perioadă, în această parte a Grădinii Rhédey, pe lângă câteva facilităţi necesare desfăşurării activităţii sportive, funcţiona unul dintre cele mai bune restaurante din urbe.

Fiindcă interesul orădenilor pentru sport era în creştere, autorităţile au decis să amenajeze aici arena sportivă a oraşului, care a fost inaugurată la 4 iunie 1895. Tot atunci a fost dată în folosinţă o clădire cu parter şi două mici turnuri, pentru dans, un nou restaurant şi un bufet, proiectul aparţinându-i lui Rimanóczy Kálmán.

Între sporturile care se practicau aici se numărau gimnastica, ciclismul, tenisul şi patinajul, fiind constituită chiar şi o asociaţie a patinatorilor.

2018. Pavilionul a devenit liceu sportiv

Primul concurs de ciclism a fost organizat în arena sportivă pe 14 mai 1898, iar primul meci de fotbal a avut loc la 2 iunie 1902. Stadionul dispunea de o tribună acoperită, pe structură de lemn, iar primul club sportiv modern care a activat aici a fost Nagyváradi Atlétikai Club (NAC sau CAO – Clubul Atletic Oradea), cunoscut mai ales pentru echipa de fotbal.

În perioada interbelică, aici se desfăşurau meciurile Clubului Sportiv Bihorul. În anii ’30, arena a purtat numele "Voievodul Mihai". În perioada comunistă, a găzduit competiţii dedicate tinerilor, stadionul consacrându-şi denumirea "Stadionul Tineretului". Ulterior, în zonă a început să funcţioneze Liceul cu Program Sportiv Bihorul.

În prezent, stadionul, cu o capacitate de 5.000 locuri şi pistă de atletism, găzduieşte competiţii pentru copii şi tineret, campionate şi cupe şcolare, iar liceul sportiv are secţii de atletism, fotbal, înot, tenis de câmp, baschet, gimnastică, scrimă, judo, lupte greco-romane. În total, LPS Bihorul are peste 1.000 de elevi înscrişi, circa 650 sportivi legitimaţi şi un palmares bogat în campionate naţionale pentru copii şi juniori.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON