URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Octombrie 2018, 19:22

"Dezvoltatorii fac presiuni": Noul arhitect şef al Oradiei, Radu Fortiş, recunoaşte că investitorii pun presiune asupra autorităţilor locale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De săptămâna trecută Oradea are, în sfârşit, un arhitect şef. Ales în primăvară preşedinte al filialei Bihor a Ordinului Arhitecţilor din România, Radu Fortiş a renunţat la această funcţie pentru a prelua conducerea Instituţiei Arhitectului Şef (IAS) din Primărie, câştigată prin concurs.

Chiar dacă au trecut peste trei decenii de când a absolvit Institutul de Arhitectură Ion Mincu din Bucureşti, Fortiş este debutant ca funcţionar public, întreaga sa carieră de până acum lucrând numai în mediul privat. Şi-a dorit să devină arhitect şef al oraşului cu speranţa că poate contribui la dezvoltarea Oradiei, chiar dacă deocamdată e rezervat în a-şi dezvălui planurile.

"Am nişte lucruri de spus"

- De săptămâna trecută sunteţi arhitectul şef al Oradiei, după ce acum o jumătate de an aţi fost ales preşedintele OAR Bihor. Ce experienţă v-a recomandat pentru fiecare din aceste funcţii?

- Probabil experienţa însăşi. Am absolvit facultatea în Bucureşti, în 1985, şi după cinci ani în Miercurea Ciuc, unde am avut repartiţia, am revenit la Oradea. Am lucrat la Construcţii Bihor, unde, la plecare, eram şef birou proiectare, iar apoi am lucrat la o altă firmă de proiectare. O vreme am predat la Facultatea de Arhitectură din Oradea şi, la alegerile de la OAR, le-am spus colegilor că încerc să fiu un liant între generaţii, pentru că pe unii dintre colegii tineri îi cunosc foarte bine, mi-au fost studenţi. Mandatul meu la OAR s-a încheiat acum deoarece altfel, deşi nu era o funcţie retribuită, aş fi fost într-un conflict de interese.

- De ce v-aţi dorit funcţia din Primărie?

- Era necesar să fie un arhitect la conducerea IAS şi consider că am nişte lucruri de spus. Investiţional, oraşul este căutat şi dorit, iar vectorul cel mai important în dezvoltarea oricărui oraş este strategia dată de premise urbanistice corecte. Am avantajul că am lucrat foarte mult în privat, ştiu cu ce se confruntă, din punct de vedere legislativ, o companie sau o persoană privată. Sunt lucruri care se pot perfecţiona în IAS. De exemplu, certificatele de urbanism ar putea fi obţinute online.

O metamorfoză continuă

- Ce altceva aţi schimba în IAS, pentru a-i îmbunătăţi activitatea?

- Mi-am propus reorganizarea şedinţelor de urbanism. Aceste comisii sunt instituite prin lege, nu trebuie şi nu le dorim evitate. Dar este una să analizezi în comisia de urbanism o documentaţie de amploare, cu efecte imediate asupra oraşului, şi alta amplasarea unui gard.

- Care credeţi că sunt problemele principale ale oraşului, din punct de vedere arhitectural?

- Este greu de spus, oraşul este într-o metamorfoză continuă. La ora actuală, se simte o presiune a dezvoltatorilor imobiliari destul de puternică şi calitatea obiectivelor de arhitectură care se nasc trebuie să fie pe măsura oraşului.

- Predecesoarea dvs., Antonina Buruiană, spunea că Planul Urbanistic General votat în 2016 este inaplicabil. Care este situaţia acum?

- Aşa este, ne-am confruntat cu toţii, inclusiv eu, cu problematica aplicării ad litteram a regulilor. În mare măsură, colega mea a reuşit să îl facă aplicabil.

Se vor face studii

- Personal, ce vă place şi ce nu vă place în urbanistica orădeană?

- Este ideal ca dezvoltarea urbanistică să fie una continuă. Dacă este întreruptă de diverse evenimente apar disfuncţionalităţi estetice, precum clădiri care în anumită epocă s-au ridicat la un anumit standard, sau stagnări pe zone extinse, iar aici lucrurile trebuie gândite bine.

- Primarul Ilie Bolojan tocmai a promovat un regulament care stabileşte alinierea pe înălţime şi la frontul stradal a clădirilor din centrul istoric şi de pe principalele bulevarde. Cum vedeţi aceste noi reguli?

- Se vor face studii şi, în urma concluziilor, se va putea spune dacă un regim de aliniere este fezabil.

- Vă place Piaţa Unirii? Dar strada Alecsandri ori proiectul pentru Piaţa Ferdinand?

- Sunt chestiuni subiective. Cert este că scopul iniţial al Pieţei Unirii a fost loc de întâlnire şi acesta este preluat de actuala configuraţie. Alecsandri a fost tot timpul o stradă comercială, iar proiectul Pieţei Ferdinand nu îl cunosc în detaliu. Pietonalizarea este benefică în momentul în care găseşti pe aceste trasee obiective interesante.

Deschideţi curţile!

- Strada Republicii este prea puţin populată, comparativ cu potenţialul ei. Ce soluţie propuneţi?

- Trebuie o analiză riguroasă, să vedem cum putem să ajutăm. Sunt exemple internaţionale multe. Am putea folosi curţile interioare.

- Majoritatea blocurilor noi sunt deficitare în spaţii verzi şi parcări. Ce soluţii aveţi?

- Este o caracteristică generală, din păcate, nici cartierele de locuinţe vechi nu au fost gândite bine. Îmi aduc aminte că în perioada anilor ’70 cartierul Rogerius era plin de verdeaţă, luminos, ulterior s-a dorit placarea excesivă. Trebuie identificate soluţii pentru fiecare situaţie în parte.

- Pe 17 şi 18 octombrie Oradea va găzdui două secţiuni ale Bienalei de Arhitectură. Va fi un eveniment deschis ori dedicat exclusiv specialiştilor?

- Este deschis publicului. Avem o secţiune, "Spaţiu public incluziv", cu o serie de proiecte pe această temă, care vor constitui o expoziţie interesantă, trebuie văzută. La secţiunea "Restaurare. Consolidare. Clădiri restituite comunităţii" am fost aleşi pentru că avem ce să arătăm. Aici va participa şi arhitectul Werner Desimpelaere (n.r. - care a reabilitat centrul istoric al oraşului belgian Bruges), suntem şi noi curioşi să vedem strategia dânsului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
!!!
Asta e! Poate unii vor trăi mai putin....
Postat 12 Octombrie 2018, 09:46 de soricel
Soricel
Bolojan își cere scuze, și Dumnezeu le-a dat la babe sa trăiască mai mult, pt disconfortul produs de Bolojan
Postat 12 Octombrie 2018, 02:10 de Sandu1206
Re: florin ciucaș
Nu are pregătire în Urbanism (amenajarea teritoriului), ci în Arhitectură ... cu tot altceva !?! Una e să "remodelezi" cornișa de la Sinagogă ... cu totul altceva să ai știința "mobilității urbane", unde dimensionezi până și tipul de fereastră termopan minim obligatorie dimensional de pe o arteră de circulație, în funcție de "greutatea" traficului preconizat într-un anumit interval de timp, preconizat față de durata de garanție a "vieții" a acelei ferestre !?! Nu spun mai mult, dar o să vezi ce "varză" o să iasă din "unda verde" Nufărul - Rogerius !?! Un arhitect nu gândește pe termen lung, fiind determinat de termenul de rezistență a elementelor proiectate ... în timp ce urbanistul are obligația să vadă peste timp, cel puțin 25-30 de ani înainte !?! Întreabă-l pe Foriș, spre exemplu, câte autovehicole diesel vor circula peste 30 de ani în Oradea ... are capacitatea de a "pipăi" fenomenul ?!? Pe pariu că unul ca Luncan, așa ciudat cum a fost acesta, o să-ți dea un răspuns pe subiect, chiar dacă nu va fi cel corect !?! Foriș îți va da numai bla-bla-bla ... de la început până te vei plictisi !?!
Postat 11 Octombrie 2018, 18:35 de CrisDumi
Corectie
varstnicii...
Postat 11 Octombrie 2018, 18:08 de soricel
strada sperantei....dute-mă
Am aflat! Geniul Oradiei, matematicianul de largă respirație A MAI TRAS O MINCIUNA! Podul de anvergură peste fluviul Peta va fi gata la sfârșitul lui noiembrie! Inițial era 30 octombrie! As vrea sa ne explice Primarul ne-pereche cum se va ajunge de 1 noiembrie la Cimitir? Hai, poate pe neo îi doare în cot...dar pe ceilalți nu! Mai, mari japita sunteți toți liberalii!(japita există în DEX și se referă la caracter ).Poate Barney asigură o cazare astfel că vârstnici să nu sufere mult! Ba, Bolojane...si pe tine si pe Palladi și pe Arina ...si pe Birta&Mălan va doare în ruc de oradeni!
Postat 11 Octombrie 2018, 18:07 de soricel
Ce recunoaște?
Că ar prefera să nu-l deranjeze nimeni, iar investitorii să nu ceară nimic pe banii lor? Să fim serioși ... tipul ăsta n-are nimic în comun cu urbanismul și cu administrația publică !?! La concursul de șef peste urbanismul orașului a fost evaluat de un profesoraș de aritmetică și de un jurist, așa că e doar un povestitor !?!
Postat 11 Octombrie 2018, 10:05 de CrisDumi
datul cu părerea
Dar pe ce te bazezi când spui că nu are nimic în comun cu urbanismul? Nu ţi se pare că are, totuşi, nişte şcoli făcute şi o experienţă profesională în domeniu? Asta în caz că o afirmi, căci din semnele de punctuaţie pe care le atunci nu e foarte clar. S-ar putea doar să te miri şi să te întrebi, adică să te afli-n treabă...
Postat 11 Octombrie 2018, 13:37 de Florin Ciucas
Soricel
University pietonală, e OK.
Postat 11 Octombrie 2018, 02:15 de Sandu1206
!!!
La Oradea NU EXISTĂ FACULTATE DE ARHITECTURA! Este de Construcții și Arhitectură! Ce are Prada cu ARHITECTURA? In epocă la construcții se duceau cei mai slabi elevi! Vezi în context și Adriana Aurora Tărău Lipoveanu, "pupila" liberală a geniului Oradiei! PS: D-le Fortis, cum vedeți Universității pietonala? De la Peta spre Cimitir? Daca Fred&Barney o vad așa, la ce mai trebuia "podet " nou peste Gange? Pardon....Peța! Strada ce duce spre "temeteu" pietonala? Pentru că doi deștepți ( ba nu, trei, că cică Prada a prezentat proiectul rect forului) o vad așa? Păi când o fi momentul eu zic ca sicriele lor să fie catapultate de pe MARELE POD direct la capelă!
Postat 10 Octombrie 2018, 20:38 de soricel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON