URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Decembrie 2010, 12:57

La mulţi ani cu multe coduri?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul 2010 pe care tocmai îl încheiem a reprezentat, din punct de vedere juridic, un an al adoptării unor acte normative de maximă importanţă într-un stat. Astfel, în cursul acestui an au fost adoptate şi publicate în Monitorul Oficial cele patru coduri fundamentale: Codul civil, Codul de procedură civilă, Codul penal şi Codul de procedură penală.

Afirm acest lucru deoarece cele patru acte normative reprezintă însăşi coloana vertebrală a oricărui sistem de drept, având o influenţă în viaţa cetăţeanului chiar mai mare decât însăşi Constituţia. În cursul anului 2011, după adoptarea legilor de punere în aplicare, se prefigurează că aceste acte normative fundamentale vor intra în vigoare.

Pentru pregătirea intrării în vigoare a codurilor, a fost adoptată şi a intrat în vigoare la 25 noiembrie 2010 Legea privind accelerarea soluţionării proceselor denumită popular şi "Legea Micii Reforme". Pe de altă parte, la sfârşit de an sunt deja "tradiţionale" modificările aduse Codului fiscal şi Codului muncii. De aceea, la sfârşit de 2010 şi început de 2011 trebuie analizat dacă ţara noastră este pregătită pentru o astfel de reformă fundamentală, respectiv dacă sistemul nostru juridic va putea face faţă intrării simultane în vigoare a celor 4 coduri fundamentale.

Pentru ca fenomenul să fie înţeles corespunzător, astăzi voi prezenta, pe scurt, "istoria" codurilor fundamentale, urmând ca, la începutul anului viitor să prezint aspecte legate de oportunitatea intrării acestora în vigoare. Astfel, codurile noastre fundamentale aflate în vigoare, provin din etape istorice diferite. Codul penal şi Codul de procedură penală au intrat în vigoare în anul 1965 în plină perioadă comunistă, suferind numeroase modificări după anul 1990. Cu toate acestea, structura lor este mult depăşită, astfel încât noile coduri nu pot crea mai multe probleme decât cele aflate în vigoare.

În schimb, Codul civil şi cel de procedură civilă au fost adoptate în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, fiind în mare parte preluări ale legislaţiei franceze de la acea dată, fiind modificate de puţine ori în decursul timpului, iar practica instanţelor în această materie a fost cea mai constantă din întreg sistemul juridic al României. Până vom analiza impactul noilor coduri vă doresc un 2011 mai prost ca 2012 şi mai bun ca 2010!  La mulţi ani!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
:)))))
A 2011 besser, schoner, freundlicher und mehr als 2010 voller erfolge. Gluck und Licht in unserer seele.
Postat 31 Decembrie 2010, 19:40 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON