URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Decembrie 2018, 16:26

Cancerul renal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cancerul renal este o boală gravă care apare mai frecvent la bărbaţii cu vârste între 55 şi 60 de ani (raportul dintre bărbaţi şi femei este de 2:1), cauzele fiind încă necunoscute. Factorii de risc sunt reprezentaţi de fumat şi expunerea la cadmiu, existând şi forme ereditare şi cazuri apărute la bolnavii cu insuficienţă renală cronică aflaţi sub dializă (conectaţi la " rinichiul artificial").

Semnele clinice sunt nespecifice şi sunt reprezentate de hematurie macroscopică (prezenţa sângelui în urină vizibil cu ochiul liber) sau microscopică, durerea lombară, nefromegalia (creşterea în volum a rinichiului afectat cu posibilitatea de a se palpa în abdomen), febra, slăbirea în greutate (până la caşexie) şi anemia.

Diagnosticul bolii este sugerat de manifestările clinice, în special de hematurie, fiind completat de investigaţii paraclinice (ecografia, radiografia, urografia, tomografia, unele examinări de laborator şi, uneori, metode mai noi, cum ar fi rezonanţa magnetică nucleară, utilă în aprecierea stadiului preoperator al tumorii).

Evoluţia spontană a bolii este imprevizibilă, uneori fiind foarte rapidă, alteori întinzându-se pe ani. Există şi forme metastatice de boală (metastaze ale unor tumori maligne ale altor organe, cu localizare renală), care se pot diagnostica prin semnele renale în circa 10% din cazuri.

ATENŢIE!

Cancerul renal, ca de altfel toate formele de cancer, este o boală gravă, care dacă este descoperită precoce are şanse de vindecare. Există 4 stadii de boală, în funcţie de gradul  extensiei tumorii: stadiul I când tumora renală este izolată, stadiul II când tumora invadează ţesuturile periferice, stadiul III când sunt invadate vena renală şi ganglionii şi stadiul IV când există metastaze la distanţă. Bolnavii depistaţi în primele 3 stadii au şanse de supravieţuire prin tratament corect în peste 50% din cazuri.

REŢINEŢI!

Tratamentul cancerului renal este chirurgical, eliminându-se rinichiul afectat (nefrectomie). Unii recomandă şi radioterapie postchirurgicală. Cel mai important lucru este prezentarea la medic la apariţia hematuriei sau a celorlalte semne, medicul fiind cel care poate aprecia gravitatea cazului, fiind ştiut faptul că precocitatea diagnosticului este esenţială. De aceea, examenele medicale periodice de bilanţ efectuate de medicul de familie au un rol important în depistarea precoce a bolii canceroase.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON