URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
02 Decembrie 2018, 16:26

Cancerul renal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cancerul renal este o boală gravă care apare mai frecvent la bărbaţii cu vârste între 55 şi 60 de ani (raportul dintre bărbaţi şi femei este de 2:1), cauzele fiind încă necunoscute. Factorii de risc sunt reprezentaţi de fumat şi expunerea la cadmiu, existând şi forme ereditare şi cazuri apărute la bolnavii cu insuficienţă renală cronică aflaţi sub dializă (conectaţi la " rinichiul artificial").

Semnele clinice sunt nespecifice şi sunt reprezentate de hematurie macroscopică (prezenţa sângelui în urină vizibil cu ochiul liber) sau microscopică, durerea lombară, nefromegalia (creşterea în volum a rinichiului afectat cu posibilitatea de a se palpa în abdomen), febra, slăbirea în greutate (până la caşexie) şi anemia.

Diagnosticul bolii este sugerat de manifestările clinice, în special de hematurie, fiind completat de investigaţii paraclinice (ecografia, radiografia, urografia, tomografia, unele examinări de laborator şi, uneori, metode mai noi, cum ar fi rezonanţa magnetică nucleară, utilă în aprecierea stadiului preoperator al tumorii).

Evoluţia spontană a bolii este imprevizibilă, uneori fiind foarte rapidă, alteori întinzându-se pe ani. Există şi forme metastatice de boală (metastaze ale unor tumori maligne ale altor organe, cu localizare renală), care se pot diagnostica prin semnele renale în circa 10% din cazuri.

ATENŢIE!

Cancerul renal, ca de altfel toate formele de cancer, este o boală gravă, care dacă este descoperită precoce are şanse de vindecare. Există 4 stadii de boală, în funcţie de gradul  extensiei tumorii: stadiul I când tumora renală este izolată, stadiul II când tumora invadează ţesuturile periferice, stadiul III când sunt invadate vena renală şi ganglionii şi stadiul IV când există metastaze la distanţă. Bolnavii depistaţi în primele 3 stadii au şanse de supravieţuire prin tratament corect în peste 50% din cazuri.

REŢINEŢI!

Tratamentul cancerului renal este chirurgical, eliminându-se rinichiul afectat (nefrectomie). Unii recomandă şi radioterapie postchirurgicală. Cel mai important lucru este prezentarea la medic la apariţia hematuriei sau a celorlalte semne, medicul fiind cel care poate aprecia gravitatea cazului, fiind ştiut faptul că precocitatea diagnosticului este esenţială. De aceea, examenele medicale periodice de bilanţ efectuate de medicul de familie au un rol important în depistarea precoce a bolii canceroase.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON