URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2018, 10:47

Vremea face ravagii în ţară. Cod roşu de inundaţii, drumuri blocate şi oameni evacuaţi

Vremea face ravagii în ţară. Cod roşu de inundaţii, drumuri blocate şi oameni evacuaţi foto: realitatea.net
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Furtunile care s-au abătut peste România au făcut ravagii în ţară. Circulaţia rutieră a fost oprită, sâmbătă dimineaţă, pe şase drumuri naţionale, pe tronsoane din judeţele Bacău, Neamţ şi Vrancea, Harghita şi Braşov în urma ploilor torenţiale care au dus la inundarea şoselelor. A fost emis cod roşu de inundaţii, în Braşov şi Covasna, iar vremea este mai rece decât ar trebui în această perioadă.

Comitet de urgenţă

Ministrul de Interne Carmen Dan a convocat comandamentul de inundaţii, iar prefecţii din judeţele afectate au fost chemaţi la videoconferință. 

"Vreau ca prefecţii să avertizeze în continuare populaţia şi să analizeze dacă este necesar să trimitem ajutoare din rezervele de stat pentru populaţie. Această evaluare a pagubelor vă solicit să o faceţi în regim de urgenţă, imediat ce situaţia o va permite. Vreau să reţineţi că MAI acţionează în teren de peste 72 de ore, cu toate forţele pe care le are la dispoziţie. Media zilnică a celor care intervin depăşeşte 15.000 de oameni. La această oră sunt în teren peste 20.000 de oameni, de la toate structurile - pompieri, jandarmi, poliţie. Toţi angajaţii sunt la serviciu. De joi, în mod succesiv, am trimis oameni din judeţele care  nu au probleme în cele care sunt sub avertizare", a spus, potrivit site-ului stirileprotv.ro, ministrul de Interne, Carmen Dan, într-o conferinţă de presă.

"Cu siguranţă, va fi extins codul portocaliu, dar este posibil să fie extins şi codul roşu în Covasna şi Botoşani", a precizat un reprezentant al INHGA.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că peste 130 de persoane sunt evacuate. 

„După video-conferință o să mă deplasez personale pentru zona Covasna, Bacău, Brașov. În comuna Farcașa, Neamț, am decis să evacuăm 130 de persoane și există risc ca situația să se agraveze. Am decis să evacuăm pentru că ar putea să se agraveze. Acum evacuăm 130 de persoane din două sate din Covasna, după ce s-a rupt digul de pe râul Târlău. Mai departe, forțe suplimentare suntem pregătiți să trimitem. Stații de potabilizare a apei sunt pe teren. Zonele care pot fi izolate și afectate, îi rog pe prefecți să evacueze pacienții dializați și gravidele din timp, mai ales că nu putem folosi mijloacele de intervenție aeriene la acest moment”, a declarat Arafat. 

Drumuri blocate

Potrivit Digi24.ro, care citează Centrul Infotrafic al Poliţiei Române, sâmbătă dimineaţă, în judeţul Botoşani, din cauza aluviunilor care au spălat terasamentul, circulaţia feroviară a fost întreruptă  între staţiile CF Truşeşti şi Dângeni. În urma precipitaţiilor abundente, care au dus la scurgerea  aluviunilor şi la acumulări de apă pe carosabil, circulaţia a fost oprită și în judeţul Bacău, pe mai multe drumuri naţionale şi judeţene. De asemenea, traficul a fost oprit din cauza inundaţiilor şi în judeţul Harghita, pe DN11B Cozmeni – Târgu Secuiesc, în zona localităţii Casinu Nou şi în judeţul Braşov, pe DN73A, între localităţile Şinca şi Poiana Mărului.

În jurul orei 10, traficul era închis şi pe patru drumuri judeţene în judeţul Teleorman. În judeţul Botoşani, din cauza aluviunilor, circulaţia feroviară pe secţia de cale ferată 608 Iaşi - Dorohoi este întreruptă la km feroviar 85+500 de metri, între staţiile CF Truşeşti şi Dângeni.

În Vrancea, vremea a făcut ravagii. Pompierii au intervenit pe tot parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă pentru scoaterea apei din gospodăriile oamenilor, după ce în urma unei ploi torenţiale au avut loc viituri rapide. De asemenea, în ultimele ore s-au produs inundaţii în municipiul Brăila, unde străzile au fost acoperite de ape în urma unei ploi torenţiale.

Astfel, în judeţul Vrancea, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în urma creşterii debitului pârâului Bălanu, au fost inundate şapte gospodării în localitatea Bordeasca Veche. Pompierii militari intervin şi la această oră pentru evacuarea apei. Pe parcursul serii şi noptii trecute s-au înregistrat peste zece solicitări de evacuare a apei acumulate în gospodăriilor localnicilor din Nistoresti, Gura Caliţei, Tulnici, Coteşti, Mărăşeşti şi Urechesti, mai scrie Digi24.ro.

Potrivit Serviciului de Gospodărire a Apelor Vrancea, vineri seară, în intervalul 18.00-21.00, s-a inregistrat un record de precipitaţii, maxima înregistrată la staţia hidrometrică Tulnici fiind de 71,5 l/mp.

Conform reprezentanţilor Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Tulnici, un pod care asigură legătura pe un drum comunal către aproximativ douăzeci de case din satul Coza, comuna Tulnici, a fost avariat. De asemenea, în ultimele ore s-au produs inundaţii în municipiul Brăila, unde străzile au fost acoperite de ape în urma unei ploi torenţiale, canalizarea nemaifăcând faţă. Pe parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 13 curţi şi cinci case din cartierele Lacul Dulce, Catanga şi Chercea.

Vreme rece, cu furtuni şi ninsori

De altfel, Digi24 mai scrie că vremea va fi mai rece în weekend decât în mod obişnuit pentru această perioadă a anului, cu temperaturi care nu vor depăşi 27 de grade. Va ploua în toată ţara, în timp ce la munte, la altitudini de peste 2.000, sunt aşteptate ninsori. Abia de miercuri vremea se va încălzi uşor şi treptat, iar probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai scăzută.

De altfel, până duminică la ora 6 majoritatea judeţelor ţării sunt sub cod galben de ploi abundente, iar 11 judeţe au intrat sub cod portocaliu de averse puternice, până sâmbătă la ora 23.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, sâmbătă vremea în România va fi în general instabilă, vor fi ploi însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în special în partea de est a ţării, la deal şi la munte, zone unde vor fi cantităţi mai mari de apă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 18 şi 27 de grade Celsius, mai ridicate în partea de sud, în timp ce pe timpul nopţii vor fi între 10-11 grade, în zona de munte, şi 15-16 grade în regiunile sud-estice.

Duminică, temperaturile în România vor fi uşor mai scăzute decât sâmbătă. Va continua să plouă în toată ţara, în timp ce la munte, la altitudini mai mari de 2.000 de metri, sunt aşteptate ninsori, mai ales în Carpaţii Meridionali. Vântul va bate puternic pe crestele montane şi temporar şi în regiunile estice şi sud-vestice. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 17-18 grade în zona nordică a Moldovei şi 24-25 de grade în Oltenia. Pe timpul nopţii va fi mai rece, urmând să se înregistreze chiar 8-9 grade Celsius, la munte, mai arată sursa citată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON