URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Octombrie 2019, 19:43

Specialiştii PSD-ului: Comisarului european de rezervă, Gabriela Ciot, acuzată de plagiat. A fost preparator la Universitatea din Oradea!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Plagiatul pare a fi boala cronică a guvernanţilor. Melania-Gabriela Ciot, propunerea de rezervă a PSD pentru postul de comisar european din partea României, a plagiat în proporție covârșitoare un articol științific publicat în anul 2012, dezvăluie jurnalista Emilia Șercan în PressOne.

Prim-autor al textului în cauză este Vasile Pușcaș, fostul negociator-șef al României cu Uniunea Europeană (UE). Pușcaș este, de altfel, coordonatorul doctoratului în Relații Internaționale și Studii Europene pe care Ciot l-a obținut în anul 2012, la Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.

Melania-Gabriela Ciot a fost contactată pentru a-i solicita să comenteze situația, dar a închis telefonul în momentul în care a auzit de ce e căutată, iar ulterior nu a mai răspuns, scrie Hotnews.

Dincolo de cariera politică începută în anul 2004, când s-a înscris în Partidul Social Democrat (PSD), Melania-Gabriela Ciot este cadru didactic încă din 1999, an în care intra în învățământul superior pe un post de preparator la Universitatea din Oradea, iar mai apoi ajunge lector și conferențiar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Cu studii complete în Sociopsihopedagogie și un doctorat obținut la Gent (Belgia) în Științele Educației, Ciot şi-a abandonat domeniul în care a investit ani de muncă și s-a orientat brusc spre relațiile internaționale, când l-a cunoscut pe Vasile Pușcaș, care i-a devenit în 2009 conducător de doctorat.

2012 este anul în care Ciot își pregătea mutarea la Facultatea de Studii Europene a UBB, lucru care reiese clar din toate acțiunile sale academice raportate în CV. Totuși, pentru a deveni conferențiar la Facultatea de Studii Europene nu era suficient doctoratul care era pe cale să fie susținut public, ci îi erau necesare și articole științifice în domeniul relațiilor internaționale.

Așa apare articolul științific „Psychological Factors in Foreign Policy Decision-Making (I): Decision-Making Models”, publicat în Studia Universitatis Psychologia-Paedagogia, revistă care aparține UBB. Potrivit Emiliei Şercan, articolul este plagiat aproape în totalitate. Deși este copiat din mai multe surse, cartea din care plagiază cel mai mult este “Understanding Foreign Policy Decision Making”, semnată de Alex Mintz și Karl DeRouen Jr., apărută în anul 2010 la Cambridge University Press.

După cum se ştie, PSD a votat o variantă de rezervă la Dan Nica pentru funcția de comisar european în persoana Melaniei-Gabriela Ciot. În vârstă de 44 de ani, ea este secretar de stat pentru afaceri europene, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, din septembrie 2017. Este conferențiar universitar doctor la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, iar în 2015 a obținut abilitarea pentru conducerea de doctorate în domeniul relații internaționale și studii europene, potrivit CV-ului publicat pe site-ul MAE.

Întrebată de Transilvania Reporter ce anume o recomandă pentru postul de comisar, Melania-Gabriela Ciot a spus: „În primul rând sunt onorată că am fost nominalizată. Cred că se poate vedea din informațiile publice că am o carieră universitară solidă în domeniu și am publicat cărți de specialitate. Afacerile europene, domeniul pe care lucrez și în minister, se ocupă de politicile europene indiferent de domeniu, inclusiv Transporturi. În Parlamentul European am avut intervenții pe diferite domenii, din cele mai variate. În parlamentul național, întotdeauna prezint punctul de vedere al ministerului pe directive europene care acoperă tot spectrul de politici. Predau afaceri europene și conduc doctorate în domeniu”, a declarat secretarul de stat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
peste sau sub 4%?
Ca atunci cand plagiaza ai nostri e de bine.
Postat 04 Octombrie 2019, 08:05 de testtest
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON