URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2019, 20:40

"Poliţiştii au stat la poarta aia în timp ce era masacrată în casă". Detalii incredibile în cazul fetei omorâte şi ciopârţite în Caracal

'Poliţiştii au stat la poarta aia în timp ce era masacrată în casă'. Detalii incredibile în cazul fetei omorâte şi ciopârţite în Caracal (foto: observatorulph.ro / Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţiştii şi procurorii ştiau cu mai bine de trei ore înainte să descindă în curtea bărbatului care e suspectat că a omorât-o pe adolescenta Alexandra Măceşanu, de doar 15 ani, că ea s-ar putea afla acolo, alături de cel care o răpise.

A confirmat-o chiar şeful Poliţiei Române, Ioan Buda. În acest caz, adjunctul IPJ Olt a fost demis din funcţie.

Pe de altă parte, reprezentanţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale se scuză, spunând că nu au putut spune cu precizie locaţia din care au provenit apelurile la 112, dar că a furnizat "zona primară de localizare", zonă în care s-a aflat şi casa presupusului ucigaş, George Dincă.

"Am aflat locaţia la 2.30 - 3 dimineaţa"

Poliţia a aflat între ora 2 şi 3 dimineaţa adresa din Caracal la care era ţinută Alexandra Măceşanu, tânăra dispărută din Olt, însă a aşteptat să se facă 6 dimineaţa până să intervină, a recunoscut, la Antena 3, şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, Ioan Buda.

"Am aflat locaţia la 2, 2 şi jumătate, 3 dimineaţa", a spus Buda la Antena 3, care a declarat apoi că poliţiştii au cerut mandat, care a fost dat pentru ora 6 dimineaţa.

Întrebat de moderatoare dacă oamenii legii au stat pur şi simplu în faţa casei în care se afla victima, Buda a spus că nu au stat, ci "au supravegheat casa". 

Ioan Buda a dat vina pentru această situaţie pentru "un vid legislativ", dar a recunoscut că existe legislaţie care săle permită poliţiştilor să intervină atunci când cineva este în pericol.  

Articolul 27 din Constituţia României le permite oamenilor legii să intre în reşedinţa unei persoane, fără voia ei, pentru "înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane", scrie Republica.ro. 

E posibil ca fata să fi fost în viaţă... 

Procurorul general al României, Bogdan Licu, a declarat la Digi 24 că felul în care au acţionat poliţiştii şi procurorii trebuie investigat. 

"A trecut o perioadă lungă, câteva ore, din momentul în care a fost identificată locaţia în care se afla asasinul până în momentul în care s-a efectuat percheziţia. Constituţia României permite ca atunci când viaţa unei persoane este pusă în pericol să se poată interveni de către organele statului fără autorizaţia judecătorului. Aici trebuie să vedem ce s-a întâmplat", a spus Bogdan Licu.

"E posibil ca în această perioadă fata să fi fost în viaţă", a afirmat procurorul general.

Merită precizat că în urma eşecului de a o găsi pe tânăra Alexandra în viaţă, adjunctul IPJ Olt, Nicolae Eugen Alexe, a fost demis. 

"Şi vecinii auzeau ţipete"

Tot la Antena 3, unchiul fetei, Alexandru Cumpănaşu, şeful ONG-ului Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României, a acuzat Poliţia şi Parchetul că nu au acţionat, deşi ştiau că fata este în casă.

"Stăteau ca nişte nemernici la poartă. Şi vecinii auzeau ţipete", a declarat Cumpănaşu. "Au stat la poarta aia în timp ce era masacrată în casă şi oamenii ăştia ştiau acest lucru", a continuat acesta.

Explicaţiile STS

După cum se ştie, Alexandra a sunat de trei ori la numărul de urgenţă 112 şi a petrecut minute-n şir încercând să le explice salvatorilor unde se află.

Unele surse citate de adevarul.ro susţin că în jurul orei 4 din locuinţa ucigaşului s-ar fi auzit "Lasă-mă că mă omori!", iar vecinii au sunat la 112.

Poliţiştii au descins vineri-dimineaţă la o locuinţă din municipiul Caracal, în dosarul deschis în urma dispariţiei adolescentei Alexandra Măceşeanu. La adresa percheziţionată s-ar fi găsit, într-un incinerator artizanal, oase calcinate, despre care poliţiştii vor să afle dacă sunt umane şi dacă ar aparţine celor două fete dispărute.

Dispariţia fetei a fost anunţată de părinţii acesteia miercuri-seara, 24 iulie. Adolescenta, care a plecat din Dobrosloveni cu o maşină de ocazie, nu a mai putut fi contactată pe telefonul mobil. 

Poliţiştii îi acuză pe angajaţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale că au localizat greşit apelul fetei de 15 ani din Caracal care a cerut ajutor la 112 şi i-au trimis la adrese greşite, pierzând astfel timp preţios, scrie Digi24.ro.

STS a dat replica şi explică printr-un comunicat ce poate face tehnologia de localizare, oferind şi o hartă în acest sens. STS lasă de înţeles că poliţia a preluat greu apelul disperat al fetei.

"Prin apelarea numărului de urgenţă 112 este furnizată şi disponibilă în mod automat informaţia de localizare transmisă de operatorul reţelei publice mobile. Zona primară de localizare este reprezentată sub forma unui unui cerc sau sector de cerc, aşa cum se poate observa în imaginile de mai jos. În cazul de faţă, victima a fost găsită în zona afişată, la limita inferioară a acesteia", spune STS.

Digi24.ro aminteşte că poliţiştii au avut nevoie de mai bine de 18 ore să descindă la adresa corectă, după ce tânăra de 15 ani a sunat la 112 pentru a reclama că a fost răpită.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că este "revoltat" de ceea ce s-a întâmplat la Caracal şi va solicita în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc marţi, 30 iulie a.c., o anchetă completă privind modul în care a acţionat în acest caz fiecare instituţie responsabilă.

Premierul Viorica Dăncilă a reacţionat la rândul ei şi a cerut "elucidarea de urgenţă" a acestui caz.

Citeşte şi:

Caz îngrozitor: Două adolescente răpite în Caracal au fost ucise, tranşate şi dizolvate în acid. Una dintre ele a sunat la 112 degeaba (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Acum cum o fi?
Oare acei polițiști care au stat de 6 in față casei toata noapte vor fi acuzați si ei in frunte cu istetul procuror de complicitate la omor? Nu de alta dar l au păzit pe criminal sa nu care cumva sa intre cineva peste el sa fie deranjat in timp ce tranșa fata, adică asigurau că omul sa faca omorul linistit! Bravo ma băieți! În loc să intrați peste om când trebuia, l ati lasat sa se crape de zi, sa si bea omul cafeaua si sa termine carnea de ambalat....ce tampiti de polițiști...tot sa vezi asa oameni proști. La pușcărie cu voi in frunte cu procuror cu tot in plm ...ca v ati cacat pe voi sa intrati peste om când trebuia!
Postat 29 Iulie 2019, 18:04 de Adrian_Preda
razvanstiut
Bine zici
Postat 27 Iulie 2019, 15:04 de Sandu1206
Felicitari Doseanu!
Felicitari domnule avocat! Sunteti unul dintre autorii morali ai acestui nefericit eveniment! Mai puteti dormi noaptea linistit? Oameni buni, daca ce s-a intamplat la Caracal s-ar fi intamplat in jud, Bihor, la fel s-ar fi procedat. Unul dintre motive este limpede, subrezenia sistemului judiciar, creata voit de politicienii corupti, in frunte cu marii avocati care ii apara, care isi calca in picioare orice cod deontologic si orice urma de umanism, pentru foamea neastamparata de bani, cel mai des, bani murdari.
Postat 27 Iulie 2019, 13:46 de razvanstiut
Statul paralel, fără protocoale!
După imunitatea parlamentarilor, se pare că există și imunitatea infractorilor. Pe perioada cât aceștia sunt în exercițiul funcțiunii, nu pot fi deranjați. La noi imunitatea e sfântă. In plus, să vă fie clar! Instituțiile statului nu lucrează noaptea, ca hoții!
Postat 27 Iulie 2019, 12:01 de User anonimizat
112
Numarul de urgenta a fost introdus in romania dupa rugaminti si presiuni din partea UE.Romania e o tara pasnica unde politistii adevarati vara sunt la mare,la munte ,cu voucherele in buzunar.Politistii locali au program 8-16,deh,functionari.Deci nu ne lipsea noua 112.Localizarea apelului se bazeaza pe triangulatia retelor mobile, cu precizie pe sute de mp.Acuma se pare ca vor cumpara ceva echipamente(sau softuri) de la orange,dupa ce mai trece un an de contestatii.Problema cu 112 nu sta doar in localizare.Operatorii sunt instruiti sa analizeze situatia si nu percuteaza la situatiile de urgenta,incercind sa minimalizeze cazul, te sfatuiesc sa te descurci singur, sa faci petitii scrise pe la alte institutii etc. Remember cazul cu drujba din timis.Nu sunt forte de ordine suficiente,pentru ca s-au pensionat devreme,Bucurestiul are vreo 10 politai in bocanci pe timp de noapte,mai sunt si apeluri false,complicat...Nu se rezolva cu demisii
Postat 26 Iulie 2019, 23:49 de excalibur
https:/ /www.aktual24.ro/ au-distrus-tara- procuror-criminalist- pe-vremea-protocolului-cu-sri- localizam-la-milimetru
"https://www.aktual24.ro/ au-distrus-tara- procuror-criminalist- pe-vremea-protocolului-cu-sri- localizam-la-milimetru
Postat 26 Iulie 2019, 22:31 de scortosul
Gata MĂ
Ajunge cu PSD, să-i băgăm la pușcărie pe PSD-isti și să ne apucam de treabă. MAKE ROMANIA GREAT
Postat 26 Iulie 2019, 22:29 de Sandu1206
Toti astia..
Toti astia din MAI care ar trebui sa ne apere de acesti bolnavi ii platim noi cu salarii si pensii special si ii pensionam pentru stress si multa munca la 42-45 de ani. Impotenti functionali, incompetenti care in umbra politrucilor isi traiesc huzurul zilnic pe spatele amarstenilor platitori de taxe si impozite. Ce stiu face atia din structurile MAI? Stiu sa se imbrace in echipamente de razboi si sa bata pana la moarte pe cei ce isi cer o viata demna in tara noastra, stiu sa ne gazeze si sa ii apere pe hotii de la guvernare, hoti care le asigura venituri necuvenite in discordanta cu rezultatul muncii lor. M*** pesedeule!
Postat 26 Iulie 2019, 22:27 de scortosul
Asta-i "România Lucrului Bine Făcut" ...
... cu toți "neterminații" ei, de la "vlădică" pân' la "opincă", care beneficiază de "pensii speciale".
Postat 26 Iulie 2019, 22:06 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON