URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2019, 12:04

PNL vrea abrogarea recursului compensatoriu, la iniţiativa bihoreanului Ioan Cupşa, singurul care în 2017 votase legea alături de PSD-ALDE-UDMR, din... greşeală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PNL a depus joi, la Parlament, o inițiativă de abrogare a legii recursului compensatoriu, adoptată de PSD-ALDE-UDMR, care a permis eliberarea mai devreme din închisori a 14.000 de persoane condamnate pentru tot felul de fapte penale, motivând că fenomenul infracțional este scăpat de sub control tocmai din cauza acestei legi.

Iniţiativa îi aparţine deputatului de Bihor Ioan Cupşa, singurul din PNL care în 2017 a votat legea, afirmând ulterior că a făcut-o din eroare pentru că... a încurcat butoanele la votul electronic.

Potrivit propunerii acestuia, Legea 169/2017 pentru modificarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate ar urma să fie abrogate în totalitate.

În expunerea de motive semnată de Cupşa se arată, conform g4media.ro, că „fenomenul infracțional în România – care cuprinde actele de corupție, marea infracționalitate și mica infracționalitate – din păcate este scăpat de sub control”, iar „recidiva este la cote alarmante”, ajungând la cote de peste 60%. Prin iniţiativa sa, Cupşa şi cosemnatarii acesteia, cu toţii parlamentari ai PNL, afirmă că doresc să limiteze „perturbările sociale provocate de recursul compensatoriu” și creşterea încrederii populației în „funcția de prevenție a pedepsei, care se realizează prin descurajarea condamnatului, care suportă efectul de constrângere a executării pedepsei penale”.

”Urmărim ca pedeapsa să-și atingă scopul de descurajare la săvârșirea unor fapte grave antisociale, a faptelor cu violență”, mai explică inițiatorii.

O inițiativă similară a fost înregistrată la Parlament şi pe 14 ianuarie de către 27 deputaţi şi 12 senatori USR, nemulţumiţi că legea recursului compensatoriu a permis eliberarea din închisori a mii de infractori periculoși, mulți dintre cei condamnați pentru crimă și viol recidivând între timp.

Iniţiat de fostul ministru tehnocrat al Justiţiei, Raluca Prună, în contextul supraaglomerării din închisori, proiectul legii recursului compensatoriu a fost asumat de Guvernul Grindeanu şi susţinut în Parlament de reprezentanţii PSD, ALDE şi UDMR, care au modificat condiţiile prevăzute iniţial pentru eliberarea înainte de termen a deţinuţilor, prevăzând să beneficieze de ea cei aflaţi în spaţii de detenţie nu mai mici de 3 metri pătraţi/deţinut (cât este standardul minim european), ci de 4 metri pătraţi, care nu au acces la activităţi în aer liber, la lumină naturală, temperaturi adecvate în camere, lipsa posibilităţii de a folosi toaletele în regim privat sau ale căror camere au igrasie.

Anul acesta, pe 14 ianuarie, Administrația Națională a Penitenciarelor a anunțat că numărul infractorilor eliberați din închisori în baza legii recursului compensatoriu se ridică la 14.402, mai mult de 700 dintre aceștia întorcându-se deja după gratii.

Pe de altă parte, săptămâna aceasta ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că a pregătit un proiect în baza căruia fiecare condamnat care nu a beneficiat de recursul compensatoriu, adică eliberaţi înaintea Legii 169/2017, să primească din partea statului câte 5 lei pentru fiecare zi fără acest beneficiu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Iar a apărut unul care se crede politician ...
... o "greșeală" internă a partidului care l-a inventat, ce bate câmpii cu o aroganță pe care alții, precum Ghilea, Cherecheș sau Avrigeanu, n-ar putea să o afișeze nici dacă ar fi singurii liberali amatori de pe Terra !?!
Postat 08 Februarie 2019, 19:45 de CrisDumi
Nu-i singura greseala!
Sper sa nu gresesc, dar dl ing cupsa are la activ mai multe greseli decat succese Un exemplu https://www.g4media.ro/cum-a-ajuns-primaria-capitalei-sa-plateasca-50-de-milioane-de-euro-pentru-parcul-verdi-aproape-dublu-fata-de-evaluarea-initiala-un-amendament-al-deputatului-pnl-de-bihor-ioan-cupsa-la-legea-expropri.html
Postat 08 Februarie 2019, 14:40 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON