URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 August 2019, 20:00

Nu mai sunt bani: Guvernul pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă care opreşte angajările la stat, concedieri şi tăieri de cheltuieli

Nu mai sunt bani: Guvernul pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă care opreşte angajările la stat, concedieri şi tăieri de cheltuieli (foto: generic, sursa: drbilllatouratty.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Finanţelor a publicat marţi dimineaţă un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care suspendă angajările prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, actul normativ urmând să fie adoptat de Guvern odată cu rectificarea bugetului pe anul în curs, abia adoptat în luna aprilie.

Stop angajări!

"La data intrării în vigoare a prezentei Ordonanţe se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare", prevede proiectul de OUG.

Pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior intrării în vigoare a aceste ordonanţe se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată, dar ordonatorii de credite vor putea ocupa prin concurs sau examen posturi doar conform principiului: "unu la trei" din totalul posturilor ce se vor vacanta, respectiv la trei posturi ocupate devenite vacante, un singur post ocupat, la fel cum s-a întâmplat şi în timpul crizei din anii 2008-2010.

Singurele excepţii de la această regulă vor fi angajările în posturile vacante sau temporar vacante de personal didactic de predare, de personal medico-sanitar; a promoţiei de ofiţeri, subofiţeri, agenţi de Poliţie, maiştri militari şi funcţionari publici cu statut special din anul 2019, precum şi posturile vacante necesare încadrării promoţiei 2019 a Institutului Naţional al Magistraturii.

De asemenea, proiectul OUG prevede reducerea numărului de angajaţi din cabinetele demnitarilor guvernamentali (secretari de stat şi subsecretari de stat), precum şi ale conducătorilor de instituţii, agenţii şi oficii guvernamentale.

O altă prevedere vizează şi asigurarea serviciilor de telefonie mobilă doar pentru demnitari şi conducătorii de instituţii, nu şi pentru personalul de execuţie din cadrul acestora.

Primarii: Încalcă autonomia locală

O primă reacţie la proiectul de OUG a venit în cursul zilei de marţi de la Asociaţia Municipiilor din România, care critică restricţiile de angajare şi cer ca acestea să nu se aplice şi administraţiilor locale, deoarece încalcă însuşi principiul autonomiei locale.

Reprezentanţii municipalităţilor au transmis că "pentru prima oară, prin intrarea în vigoare a Legii nr. 153/2017 (n.r. – privind salarizarea în sectorul public), a fost recunoscut în mod real dreptul autorităţilor locale de a stabili şi implementa propria politică de personal, ţinând cont de realităţile sociale şi de planurile de dezvoltare locală. Renunţarea la acest principiu, la numai doi ani de la statuarea lui legală, nu este oportună", susţin reprezentanţii AMR.

Primarii spun că cele mai multe oraşe au trecut în ultimii doi ani de la apariţia legii salarizării printr-un amplu proces de restructurare a schemelor de personal, de reaşezare a atribuţiilor în cadrul unor structuri organizatorice mai suple în primării şi în celelalte instituţii locale, iar "blocarea angajărilor ar reprezenta doar o măsură arbitrară, de natură să îngreuneze activitatea administraţiei locale, atât de grea încercată de continua "reformă fiscală şi bugetară"".

Pe de altă parte, primarii de municipii critică şi propunerea de interzicere a achiziţionării din fonduri publice a serviciilor de telefonie mobilă pentru personalul angajat, cu excepţia persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică, arătând că "telefonia mobilă asigură un contact direct al serviciilor publice cu cetăţeanul: nici nu putem să ne închipuim servicii publice locale de calitate fără internet şi telefonie mobilă".

"Poliţiştii locali, inspectorii din cadrul serviciilor de administrare a domeniului public (parcări, pază), personalul din sfera serviciilor de utilităţi publice, asistenţii sociali care pătrund în zone rău famate etc. utilizează telefonia mobilă şi aplicaţii mobile pentru furnizarea unor servicii de calitate şi pentru propria siguranţă", spune AMR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Afară cu "neterminații" care dorm toată ziulica pe banii noștri !?!
Măsurile astea trebuiau luate din prima clipă când s-a văzut că unii bugetari lucrează de parcă numai asta ar avea în cap, în timp ce alții nu sunt în stare nici măcar să miște niște hârtii de la un birou la altul !?! E clar că aceste "tăieri" nu au nicio legătură cu primăriile ... ele privesc miloane de "neterminați" care populează ministerele, agențiile și companiile de stat !?! Cu toate astea, odată intrat cum trebuie în fondul problemei, poate n-ar fi rău de studiat "tăierea" drastică, până la desființare, a aparatelor administrative ale consiliilor județene !?!
Postat 07 August 2019, 17:37 de CrisDumi
Adică PSD
Rectificarea bugetara in capul lui PSD " alo Români , vine SOROS sa ne fure baniile , multinaționalele sunt de vină " . Instituțiile financiare sunt cu ochii pe noi pt că ne împrumutăm sa plătim bugetarii, nu că sa construim tara. Mai rău se taie de la Oradea bani de investiții ca sa plătească PSD salarii și pensii. Ar fi multe de spus, cel mai important e MU13PSD
Postat 07 August 2019, 00:30 de Sandu1206
:))
Guvernare PSD:))...in campanie ati cumparat voturi prin măriri nejustificate de salarii...ati facut angajări la stat peste măsură, va ti băgat toate cunoștințele la stat sa va susțină prostul partid comunist...asta e guvernare PSD! În loc să investiți în infrastructura, sănătate, cercetare și invatamant voi ati investit in pensi speciale, salarii la milițieni care freacă nesul toata ziua prin baruri si cafenele, ati dat mana libera primăriilor sa si stabilească salariul ,ati tripla practic salariile bugetarilor, după care ati dublat numărul acestor putori de oameni din sistemul bugetar de stat. În ziua de azi visul oricărui puturos complexat lipsit de interes ,viziune și școală este sa devina angajat la stat. Mulțumită aceste guvernări PSD avem azi ce avem....avem M.uiea de la ei
Postat 07 August 2019, 00:07 de Adrian_Preda
Asociaţia Municipiilor din România
aka AMR. Cei trecuti prin cazarmile patriei stiu ce inseamna: au mai ramas. AMR-ul asta are presedinte insusi oradea mare.E un fel de alianta vestului extrapolata, un fel de PID(proportional–integral–derivative),adica estimezi ce va urma studiind integrala si derivata functiei f(x).Avem nevoie de cit mai multe acronime care sa ne umple viata searbada de proletari fara vouchere: DOS, DIICOT,DNA,ISU,SAJ,SMURD ETCAETERA. P.S. : s-o aduca pe olguta sa rezolve problemele
Postat 06 August 2019, 20:32 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON