URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2020, 22:11

Marea Britanie iese oficial din UE. S-a cântat "Auld Lang Syne" în Parlamentul European (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Marea Britanie va ieşi oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, la miezul nopţii, după ce miercuri Parlamentul European a aprobat, într-o atmosferă încărcată de tensiune şi emoţie, acordul de retragere, cu 621 de voturi "pentru" şi 48 "împotrivă".

Unul dintre momentele emoţionante a fost acela în care eurodeputaţii pro-UE ai Marii Britanii au cântat ţinându-se de mâini "Auld Lang Syne", o piesă tradiţională scoţioană interpretată de regulă la final de an, în semn de "la revedere" şi dedicată vechilor prieteni. 

Marea Britanie a ieşit din UE după 47 de ani de apartenenţă la piaţa comună. Este prima ţară care părăseşte blocul comunitar, notează G4Media.ro, într-o corespondenţă de la Bruxelles. 

Liderul partidului Brexit, Nigel Farage, a oferit un ultim spectacol în plenul Parlamentului European. "Sunteţi buni la a-i determina pe oameni să voteze din nou", a spus Farage cu referire la votul Constituţiei Europene, "dar britanicii sunt prea mari pentru a fi obligati să voteze de la spate", a strigat Farage în aplauzele europarlamentarilor britanici pro-brexit.

"Nu avem nevoie de Comisia Europeană, nu avem nevoie de CJUE. Vă promit că noi iubim Europa, dar urâm Uniunea Europeană. Eu cred că aici începe sfârşitul acestui proiect, este greşit. Este antidemocratic. Cei care sunt aici nu pot fi traşi la răspundere de către electorat", a mai spus Farage, spre indignarea multor europarlamentari.

Nigel Farage s-a declarat fericit că britanicilor nu le va mai spune nimeni cât să pescuiască, că "scapă pe Guy Verhofstadt" şi că "nimeni nu-i va mai vorbi de sus". Liderul partidului Brexit şi-a instalat ostentativ steagul Marii Britanii pe pupitru.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a transmis britanicilor că se pot baza pe prietenia UE, dar a avertizat că "nu vom expune companiile europene unei concurenţe neloiale". "Niciun parteneriat nou nu va puta evita respectarea standardelor europene", a avertizat von der Leyen.

Şefa comisiei şi-a încheiat discursul în ton cu atmosfera emoţionanţă cu un citat dintr-un poetă britanică: "Doar în agonia despărţirii, vedem cât de adâncă e dragostea. Vă vom iubi întotdeauna. Trăiască Europa!"

Guy Verhofstadt, coordonatorul Brexit al Parlamentului European, a declarat că este "trist" faptul că Marea Britanie, "o ţară care ne-a eliberat de două ori, care de două ori s-a sacrificat pentru Europa", se retrage din UE. "Aşadar, acest vot nu este un adio, ci doar un "la revedere"", a spus Verhofstadt, în cadrul discursului susţinut în sesiunea plenară.

Potrivit Mediafax.ro, Uniunea Europeană va trebui să ratifice Acordul Brexit printr-o decizie cu majoritate calificată a Consiliului Uniunii Europene. 
Marea Britanie, membră a comunităţii europene din ianuarie 1973, se va retrage oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020.

Va urma o perioadă de tranziţie, până pe 31 decembrie 2020, în care Marea Britanie va continua să aplice reglementările europene. Irlanda de Nord va continua să aibă statut special şi după perioada de tranziţie, rămânând în uniunea vamală UE până când va fi stabilit un alt statut, prin negocierile referitoare la relaţiile post-Brexit. 

Premierul britanic, Boris Johnson, speră să obţină până la sfârşitul acestui an un acord comercial care să reglementeze relaţiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană după Brexit. 

Un reprezentant al Comisiei Europene a semnalat că Uniunea Europeană probabil nu va avea timp să finalizeze până la sfârşitul anului negocierile cu Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit. Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că negocierile vor putea începe abia în martie, astfel că nu se pot finaliza până la expirarea perioadei de tranziţie post-Brexit, valabilă până pe 31 decembrie 2020.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON