URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 August 2018, 18:50

Iohannis spune că guvernul "acţionează împotriva propriilor cetăţeni", Dragnea îl acuză că e "sponsorul politic al violenţei şi al manifestărilor extremiste"

Iohannis spune că guvernul 'acţionează împotriva propriilor cetăţeni', Dragnea îl acuză că e 'sponsorul politic al violenţei şi al manifestărilor extremiste' foto: adevarul.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, sâmbătă, o nouă reacţie după violenţele din Piaţa Victoriei. "Acest Guvern este iraţional şi acţionează împotriva intereselor propriilor cetăţeni. Ministrul Carmen Dan să-şi asume responsabilitatea pentru cele întâmplate", a spus el, în vreme ce liderul PSD, Liviu Dragnea, îl acuză tocmai pe preşedinte că "e sponsorul politic al violenţei şi al manifestărilor extremiste". "E inacceptabil ca grupuri organizate, sprijinite de Opoziţie şi de însuşi preşedintele ţării, să atace ordinea constituţională".

Guvern iraţional

Printr-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială şi redat de HotNews.ro, Klaus Iohannis condamnă actele de violenţă "indiferent de cine le comite şi împotriva cui sunt îndreptate". "Sub nicio formă şi nicio circumstanţă nu poate exista justificare pentru lovirea cu bestialitate a unui alt om, iar cei care se fac vinovaţi de asemenea comportamente de o brutalitate excesivă trebuie aspru pedepsiţi. Românii au demonstrat în ultimii ani că au simţ civic şi protestează paşnic pentru apărarea democraţiei şi susţinerea statului de drept", arată sursa citată. 

Iohannis arată că MAI avea timp suficient să pregătească din punct de vedere operativ felul în care vor acţiona forţele de ordine şi a subliniat că au fost vehiculate în spaţiul public "ideea pregătirii unor provocări, cu accente de violenţă stradală, de către persoane sau grupuri organizate".

"Este inexplicabil de ce Jandarmeria nu a izolat şi reţinut grupurile de indivizi cu atitudine huliganică şi violentă, permiţându-le acestora să deturneze protestul cu consecinţe dintre cele mai dramatice. Jandarmii ştiu foarte bine că violenţa generează şi mai multă violenţă, iar odată declanşată o asemenea spirală este aproape imposibil de controlat sau de stopat. Jandarmii trebuie să aibă o atitudine defensivă, nu ofensivă, misiunea lor fundamentală este aceea de a proteja instituţiile statului, ordinea constituţională, dar în primul rând cetăţenii, inclusiv cei care protestau într-un număr foarte mare în mod eminamente paşnic", precizează preşedintele.  

"Instituţiile statului, inclusiv Jandarmeria, au suficiente resurse şi experienţa necesare pentru a izola elementele agresive, astfel încât evenimente precum cele de seara trecută să nu se mai repete pe viitor. Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis solicită Ministrului de Interne, Carmen Dan, să-şi asume responsabilitatea pentru modul în care gestionat situaţia din timpul protestelor şi să prezinte un raport detaliat privind modul în care forţele de ordine au acţionat şi mai ales la ordinul cui. Din nefericire, se dovedeşte, din nou, că acest Guvern este iraţional şi acţionează împotriva intereselor propriilor cetăţeni şi fac un apel la membrii PSD care nu vor să fie părtaşi să se debaraseze de această conducere nocivă, care duce ţara spre haos şi dezordine", mai arată comunicatul Administraţiei prezidenţiale.

Tot în cursul zilei de sâmbătă, Administraţia Prezidenţială a anunţat, printr-un alt comunicat, procurorului general Augustin Lazăr, anchetarea de urgenţă a modului concret în care s-a produs intervenţia Jandarmeriei.

Sponsorul manifestărilor extremiste

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a replicat câteva ore mai târziu, pe pagina sa de Facebook. În prima reacţie după violenţe, preşedintele Camerei Deputaţilor l-a acuzat pe preşedintele Klaus Iohannis că îndeamnă la reluarea violenţelor, dovedind "încă o dată că este sponsorul politic al violenţei şi al manifestărilor extremiste". De asemenea, preşedintele PSD spune că, prin declaraţia sa, Iohannis timorează autorităţile.

"E grav că astfel de acte de agresiune au fost precedate de îndemnuri, provocări sau chiar de implicarea directă a unor partide politice din Opoziţie. Cel mai grav dintre toate, însă, este mesajul iresponsabil al preşedintelui Iohannis de vineri seara, în care critică intervenţia jandarmilor, deşi aceştia şi-au făcut datoria potrivit legii şi au luat toate măsurile necesare pentru restabilirea ordinii publice. Declaraţia preşedintelui Iohannis este practic un act de subminare a autorităţii statului şi un îndemn la reluarea violenţelor la protestul anunţat pentru sâmbătă, cu scopul vădit de răsturnare a Guvernului actual şi înlocuirea lui cu "Guvernul său", aşa cum a mai procedat o dată în acest mandat. Prin această atitudine, preşedintele Iohannis dovedeşte încă o dată că este sponsorul politic al violenţei şi al manifestărilor extremiste. Mai mult, prin cererea adresată Parchetului de a ancheta jandarmii, el timorează forţele de ordine, aşezându-se cu premeditare de partea grupurilor agresoare, împotriva instituţiilor pe care Constituţia îi cere să le sprijine", a scris Dragnea.

Precizând că "este regretabil că o acţiune democratică de protest paşnic a fost deturnată şi s-a soldat cu numeroşi răniţi şi pagube materiale pentru a servi unor scopuri politice ilegitime", preşedintele PSD spune că "Instituţiile statului trebuie să acţioneze cu fermitate pentru asigurarea ordinii de drept şi pentru a-i trage la răspundere pe cei care au provocat violenţele".

"Cu tot respectul pentru manifestanţii care vor să-şi exprime paşnic ideile, toată lumea trebuie să înţeleagă că România e un stat de drept, în care domneşte legea, iar această lege e impusă prin instituţiile consacrate de Constitiţie. E inacceptabil ca în faţa clădirii Guvernului, în inima Capitalei României şi a statului român, grupuri organizate, sprijinite de Opoziţie şi de însuşi preşedintele ţării, să atace ordinea constituţională. Jandarmii nu apără doar clădirea Guvernului. Ei apără autoritatea, ordinea, statul de drept, instituţiile statului, suveranitatea şi independenţa ţării. Inclusiv dreptul de a protesta liber şi paşnic împotriva oricui".

Dragnea a făcut apel şi la protestatari să protesteze paşnic. "Românii nu trebuie să fie obligaţi să trăiască într-o ţară frâmântată de violenţă şi dezbinare. Ei au dreptul să se bucure de beneficiile creşterii economice, de o viaţă mai bună, de venituri mai mari, de siguranţă şi linişte, de un viitor mai bun pentru ei şi pentru copiii lor".

„Eu nu”

Pe de altă parte, după ce mai multe voci i-au cerut demisia, sâmbătă după amiază, ministrul Carmen Dan a declarat că nu a intervenit în coordonarea intervenţiilor jandarmilor la protestele din Piaţa Victoriei, precizând că vineri s-a aflat în sediul Ministerului însă doar pentru că ştie ce înseamnă "responsabilitatea funcţiei" şi invită orice angajat să spună dacă a primit ordin.

"În ceea ce priveşte schimbul de informaţii realizat, vă asigur că MAI a colaborat cu structurile partenere în mod corect şi uzual pentru asemenea situaţii. Referitor la faptul că am fost ieri la Minister. Da, mi-am întrerupt ieri concediul şi am făcut asta, pentru că ştiu ce înseamnă respectarea funcţiei publice, însă nu înseamnă că am intervenit în vreun fel operaţiunile. Invit public să iasă orice angajat al Ministerului, de la orice nivel, care a primit ordin direct de intervenţie operativă din partea ministrului Carmen Dan", a declarat ministrul de Interne, într-o declaraţie de presă susţinută sâmbătă, redată de Mediafax.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Anunt de natura a-i linisti pe pulanari!
”Procurorii militari ii invita pe toti care au participat la protestul Diasporei vineri si au fost raniti sau pot furniza informatii importante sa se prezinte la Parchetul Militar Bucuresti, maine si poimaine – Strada George Georgescu 2, sector 4” Daca sunt din scoala celor care au investigat evenimentele din '89/'90/....'99, sa nu-si faca griji pulanarii!
Postat 12 August 2018, 16:42 de pinonel
Mai era...
Mai era un idiot care acuza ca suntem sponsorizati de Soros, ca suntem sorosisti. Plina e lumea de tampiti!
Postat 12 August 2018, 14:09 de scortosul
Exceptional!
Grea alegere pentru securiștii din cele două servicii: să îl abandoneze pe Dragnea, care fură de zeci de ani pentru ei, sau să ne abandoneze pe noi? Deocamdată pare că au optat pentru a doua variantă. Daaar, dacă suntem serioși, dacă ne încăpățânăm să murim pentru libertate, vor trece de partea noastră. Și vor găsi pe altul cu care să ne fure. Au mai făcut-o! sursa: KMKZ
Postat 12 August 2018, 12:52 de ili3
solutie impotriva gandacilor
domnu dragnea, mergeti la farmacia veterinara si luati-va solutie de eliminat gandacii si purecii, consumati un pahar pe stomacul gol in fiecare dimineata si o sa vedeti ca veti prinde puteri magice si toti gandacii care va inconjoara vor muri ca sa fiti dvs cel mai tare presedinte!
Postat 11 August 2018, 21:51 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON