URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Septembrie 2018, 23:07

Doar 13 împotrivă! Senatul a adoptat iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pentru redefinirea familiei

Doar 13 împotrivă! Senatul a adoptat iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pentru redefinirea familiei foto: mediafax.ro / pixabay
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ţara arde, baba se piaptănă! Senatul a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi. Astfel, referendumul care interzice, practic, căsătoria între persoanele între acelaşi sex se va organiza pe 7 octombrie.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, în plen au fost prezenţi 127 dintre cei 136 de senatori, propunerea de revizuire a Constituţiei fiind adoptată în final cu 107 voturi "pentru", 13 voturi "împotrivă" şi şapte abţineri.

Astfel, aşa cum conducerea PSD a decis, pe 1 septembrie, referendumul pentru redefinirea noţiunii de căsătorie în Constituţie va avea loc pe 7 octombrie.

Mediafax mai notează că, la şedinţa de marţi, senatorii au avut păreri diferite. În vreme ce PSD-istul Şerban Nicolae a spus că este dreptul oricărui copil să crească într-o familie cu mamă şi tată, unii liberalii au susţinut proiectul, iar USR a acuzat că PSD face campanie electorală.

Familia nu înseamnă căsătorie

Cseke AttilaLiderul grupului senatorial al UDMR, bihoreanul Cseke Atilla (foto), a declarat că sunt lucruri care trebuiau lămurite în timpul dezbaterilor, modificarea punând semn de egalitate între noţiunea de familie şi cea de căsătorie.

"Dacă vreţi o simplă propoziţie despre textul propus, este un text care nu este perfect, dar este mai bun decât cel actual. Noi, în grupul senatorial UDMR, am analizat acest text propus şi toţi senatorii UDMR sunt de acord cu definiţia căsătoriei în sensul în care aceasta să fie consimţită, căsătoria să fie încheiată între un bărbat şi o femeie. Există însă anumite deficiențe: se pune într-un fel un semn de egalitate în noţiunea de familie şi căsătorie, ceea ce este greşit. Se încearcă inducerea ideii că dacă nu eşti căsătorit nu ai familie. Oare nu există cupluri care trăiesc de mult timp împreună şi au copiii? Aceasta nu este familie? Trebuia cu această ocazie în acest moment aceste situaţii să fie reglementate prin propoziţii simple la nivel constituțional. Aceste lucruri puţeau fi dezvoltate prin legi organice. Nu s-a întâmplat acest lucru, drept urmare senatorii UDMR vor vota după propria conştiinţă şi în concluzie va spune următoarele: Toţi suntem de acord cu încheierea căsătoriei între un bărbat şi o femeie. Unii vor vota pentru şi alţii se vor abţine", a declarat liderul grupului senatorial al UDMR, Cseke Atilla.

USR, împotrivă

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a declarat marți în plen că pentru senatorii care susţin această modificare nu contează familia sau tradiţiile, ci doar" îşi fac campanie electorală pe spatele Referendumului".

"Pentru USR este clar că nici familia, nici tradiţiile nu contează pentru voi, ci să vă faceţi campanie pe spatele acestui referendum. (...) L-aţi amânat de atâtea ori şi v-aţi hotărât să îl votaţi acum, să distrageţi atenţia de la legile justiţiei, de la Codurile penale. (...) Un vot împotrivă nu este un vot împotriva familiei. PSD vrea cu adevărat un referendum despre valorile tradţionale? Ce-ar fi să facem un referendum despre valorile tradiţionale? Să facem un referendum ca cei condamnaţi penal să nu mai ocupe funcţii publice, pentru alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie, pentru eliminarea plagiatului. Despre asta nu aveţi curaj să îi întrebaţi pe cetăţenii români ce părere au? Nu, voi vreţi un referendum inutil", a afirmat senatorul USR, Vlad Alexandrescu, în plen.

"S-a vorbit aici despre familiile monoparentale şi faptul că ele nu vor fi afectate în urmă modificării articolului din Constituţie. Dar ce se intamplă cu familiile fără copiii, unde părinţii cresc copiii că au plecat părinţii în străinătate. Această modificare alimentează ură. În acest moment în Parlament şi în societatea ar trebui să vorbim despre modificările la legile justiţiei şi vizită Comisiei de la Veneţia care va avea loc peste câteva zile. Ar trebui să vorbim despre anchetă violenţelor jandarmeriei din 10 august, despre pensii. (...) La 100 de ani de România, fiţi liber", a afirmat și senatorul USR Florina Presadă. Acesta a subliniat că, în loc ca Parlamentul şi Guvernul să rezolve alte probleme ale României, precum legile justiţiei, se preocupă de o modificare a Constituţiei care nu rezolvă nicio problemă.

De altfel, arată Mediafax, USR a votat împotriva iniţiativei cetăţeneşti.

Senatul a fost cameră decizională. Iniţiativa fusese adoptată în mai 2017 de Camera Deputaţilor, fiind susţinută, în hârtii, de 3 milioane de cetăţeni, la iniţiativa Coaliţiei pentru Familie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Referendum doar pentru acest articol din constitutie
Frica si manipularea poporului roman! Tare imi este ca asta este un targ ordinar de genul `BOR a batut palma in fata ( sau pe ala spatele ) Parlamentului Romaniei pentru Catedrala mantuiri neamului (romanesc manipulat de clasa politica)Plastic spus in fata sau spatele Parlamentului rechini imobiliari ilegali si ilegitimi bat palma cum sa faca sa nu plateasca muncitori constructori pentru constructie si la urma sa-i si bata si sa isi bata joc de ei .Schimbam un articol din constitutie ala cu familia barbat si femeie, da nu mai bien schimbam toata constitutia si schimbam articolele care nu ne plac noaua clasei politice , alea cu puterea justitiei , cu puterea presedintelui , numai noi si numai noi clasa politica legal constituita (prin fraude electorale si manipulare electorala ) sa fim primi iar ceilalti dupa noi, o sa ajungem ca ` familia crestina ortodoxa sa nu mai condamne adulterul femei sau adulterul barbatului iar familia legal constituita sa fie legata doar de un act de hartie si cresterea copiilor . Asta este tema care trebuie dezbatuta ` Familia crestina ortodoxa romana ` restul sunt doar profitori , problemele familiei crestin ortodoxe in viziunea BOR. Preafericitul Daniel o sa surada in barba si o sa gandeasca ce targ profitabil a facut cu clasa politica print tradarea familiei crestin ortodoxe romane actuale.@Scortosule scortosule astept ca sa ma comentezi si sa ma jignesti cum faci tu de obicei.@Unuldalben
Postat 12 Septembrie 2018, 15:48 de Unulgalben
Cel mic și cel mare
Ești pentru familia tradițională, ești PSD-ist? Nu mergi la votare, sau votezi împotrivă, ești homosexual? Odată cu alegerea răului cel mai mic, ar fi bine dacă am putea alege și binele cel mai mare: Fără penali în funcții publice.
Postat 12 Septembrie 2018, 15:33 de User anonimizat
Sandilau'
Asta vede el peste tot. Copii ai caror tati au peste 65 de ani iar mamele sub 25. Parintii cu varste apropiate sunt exceptii. Ca sa vezi oligofren.
Postat 12 Septembrie 2018, 12:20 de Alcor
Participarea la recensamant nu este un act politil, este un act moral!
Cseke nu pricepe ca ce este inafara casatorie e cuplerai, kurvusag,..... adevarul e ca acum partidele misèle incerca sa isi faca campanie electorala pe aceasta tema care a fost initiate acum 3 ani si la care nu au contribuit ei! Ei doar incerca sa isi spele fata de toata mizeria pe care o promoveaza pe toate palierele existentei in Romania. Deci participarea la vot nu este un act politic, el este un act moral.
Postat 12 Septembrie 2018, 12:03 de scortosul
Ahahahaha
@Sandu1206: Bă lula! La tine așa e? Păi atunci se explică de ce tac'tu a schimbat atâtea mașini! Era din secolul XIX!
Postat 12 Septembrie 2018, 09:42 de soricel
Nu-i bai
Mama trebuie sa aibă până în 25 de ani, tata trecut de 60
Postat 12 Septembrie 2018, 01:22 de Sandu1206
Casatoria: Uniunea dintre un barbat si o femeie.
Referendumul va trece fara probleme. Da, este dreptul oricarui copil sa creasca intr-o familie cu mama si tata. Da, trebuie si o a doua intrebare in referendum: Este populatia de acord cu modificare legilor justitiei si a Codurilor penale ?
Postat 12 Septembrie 2018, 00:35 de Alcor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON