URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 August 2018, 22:39

Descoperire arheologică uriaşă în Arad: O cetate de trei ori mai mare decât Troia, care ar fi fost o capitală a Europei (FOTO)

Descoperire arheologică uriaşă în Arad: O cetate de trei ori mai mare decât Troia, care ar fi fost o capitală a Europei (FOTO) foto: aradon.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O fortificaţie uriaşă, care se întinde pe 90 de hectare şi care a fost construită cu 3.400 de ani în urmă, adică în Epoca Bronzului, a fost descoperită în judeţul Arad, lângă oraşul Sântana.

Potrivit hotnews.ro, Cetatea Veche, cum a fost denumită de arheologi, a fost descoperită încă din 2009, dar abia acum o echipă de arheologi germani şi români au depistat adevărata ei dimensiune şi importanţă. Cercetările sunt coordonate de Rüdiger Krause, profesor la Universitatea Goethe din Frankfurt, şi Florin Gogâltan, de la Institutul de Arheologie şi Istorie a Artei din Cluj-Napoca.

Cei doi specialişti spun că Cetatea din Sântana a fost ridicată în secolul XIV înainte de Hristos. "Ne-am propus să facem cercetări la Sântana pentru o perioadă de trei ani de zile. Lucrările arheologice beneficiază de finanţare din partea landului Hesse, din Germania", a explicat Krause pentru aradon.ro. Arheologii vor să afle mai ales de ce a fost construită fortificaţia.

"Troia avea o suprafaţă de 29 de hectare, Cetatea de la Sântana are nu mai puţin de 89 de hectare. Clădirile din Troia au fost realizate din piatră. La Sântana, construcţiile au fost realizate din lut şi lemn, semn că civilizaţia era mai dezvoltată şi se adapta la materialele de construcţie de care dispunea. Cetatea de la Sântana a fost împrejmuită cu şanţuri de apărare adânci de peste patru metri, dar şi cu valuri de pământ de peste 20 de metri. Ne aflăm în faţa uneia dintre cele mai mari şi impunătoare cetăţi din Europa", a declarat Florin Gogâltan, pentru sursa citată.

Echipele de arheologi au făcut săpături în sit, dar au reuşit să descopere doar o mică parte din uriaşa cetate de la Sântana. În schimb, cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generaţie, au fost efectuate măsurători magneometrice, cu ajutorul cărora a fost "desenată" cetatea.

"Am cercetat aproximativ 55 de hectare din cele aproape 90. Şi, în urma măsurătorilor, am descoperit rezultate care ne sperie: un palat uriaş, cu lungimea de 100 de metri şi lăţimea de 40 de metri. Vrem să continuăm săpăturile şi, pe cât posibil, vrem să facem această cetate să fie măreaţă, la fel cum a fost în urmă cu peste 3.000 de ani. Pentru că trebuie precizat faptul că, la vremea respectivă, cetatea de la Sântana era o capitală a Europei", a mai declarat profesorul Gogâltan.

Cercetările făcute până acum mai arată că monumentul s-a păstrat foarte bine.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
frumos
Chiar nu inteleg de ce atata ura in postarile precedente, in loc sa va bucurati, folositi descoperirile arheologice doar sa instigati ura. Va reamintesc ca primele muzee de arheologice daco-romana ungurii au facut-o in Ardeal si nu romanii. Pentru ca istoria indepartata e interesanta oricum chiar daca nu are legatura directa cu noi, si probabil nici cu voi…
Postat 19 Septembrie 2018, 13:24 de man
!!!
Ce Attila, ce ladislau.... cetatea este chiar centrul ungurismului ante crestin, aici s-au pus bazele navalirilor barbare post crestine ale hotilor criminali care au revenit peste milenii ca sa isi rerevendice domeniile de vanatoare de pe aici omorand si exploatatnd in mod criminal si barbar populatia bastinasa. Acum e bine stit ca ungurii sunt cei care stau la baza populatiei europene si ar trebui cu tontii sa le multumim ca s-au inmultit... ne-au inmultit sub diferite natiuni pe toata fata pamantului.
Postat 06 August 2018, 20:50 de scortosul
Mda
putina rabdare si o sa vedeti cum sar ji.godiile separatiste, revizioniste hungariste sa o revendice si sa "explice" cum ca si aceasta cetate a fost construita de attila, arpad sau ladislau, ca fiind "primii" locuitori ai zonei !!!!!!!!!!!!!!!
Postat 06 August 2018, 20:40 de Alcor
Nasol pentru primordialitatea pe care o pretind unii ...
... cum ar fi hunii, ungurii, maghiarii, ceangăii, secuii și ce mai vor ei să se creadă, după ce s-au comportat exact ca ceandalașii (țiganii de astăzi), care bat la poartă și cer să doarmă sub pat ... după care se trezesc la miezul nopții și urlă că vor în pat !?!
Postat 06 August 2018, 15:29 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON