URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Februarie 2018, 18:00

"Constelaţii româneşti tradiţionale" şi "Semnele ceriului", expuse la Muzeul Cetăţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea va găzdui, începând de miercuri, expoziţia comună "Constelaţii româneşti tradiţionale" şi "Semnele Ceriului".

Orădenii sunt invitaţi să descopere constelaţiile pe care le-au văzut strămoşii noştri, prezentate în mai multe filmări, alături de poveştile fiecăreia, precum şi fotografii realizate de Ilie Tudorel cu reprezentări ale simbolisticii astrale prezente în arhitectura tradiţională din România.

Expoziţia "Constelaţii Româneşti Tradiţionale" este un proiect al Complexului Astronomic Baia Mare, intenţia fiind aceea de a descoperi ce au văzut strămoşii noştri pe cer diferit de constelaţiile oficiale.

Sunt 88 de constelaţii recunoscute oficial, 19 dintre ele regăsindu-se şi în mitologia românească, iar 20 de constelaţii autohtone fiind originale, marcând exclusiv viziunea poporului român asupra cerului.

Varianta mobilă a expoziţiei a apărut în anul 2017. Este vorba despre nouă standuri pe care sunt expuse nouă monitoare. Pe fiecare monitor rulează în buclă povestea a patru sau cinci constelaţii. Fiecare monitor este dotat cu căşti pentru ascultarea poveştilor, fără a-i deranja pe ceilalţi vizitatori şi un afiş printat ce conţine informaţia existentă pe acel monitor.

Expoziţia de artă fotografică "Semnele Ceriului" este un proiect fotografic aparţinând artistului Ilie Tudorel care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante reprezentări ale simbolisticii astrale prezente în arhitectura tradiţională din România. Fotografiile prezintă mai ales reprezentările sculptate ale soarelui, lunii sau stelelor ce sunt prezente pe biserici, case, mobilier sau porţi tradiţionale de lemn din toate zonele României.

Organizatorii expoziţiei sunt Complexul Astronomic Baia Mare şi artistul fotograf Ilie Tudorel din Baia Mare, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş, Primăria Oradea – Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, Astroclub Meridian Zero Oradea şi Asociaţia Millennium Baia Mare – Clubul foto video.

Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 21 februarie, ora 14, la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, Corpul A, sălile 21-23.

Accesul publicului se va face în intervalul 13:30-14:00 şi este liber doar pentru participarea la eveniment. Programul de vizitare a muzeului este de marţi până duminică, între orele 9:00 şi 17:00.

Taxa de vizitare este de 5 lei/adulţi, 3 lei/elevi, studenţi, pensionari, grup peste 10 persoane şi 1 leu/elevi în cadrul programului "Şcoala altfel".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON