URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Februarie 2018, 18:00

"Constelaţii româneşti tradiţionale" şi "Semnele ceriului", expuse la Muzeul Cetăţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea va găzdui, începând de miercuri, expoziţia comună "Constelaţii româneşti tradiţionale" şi "Semnele Ceriului".

Orădenii sunt invitaţi să descopere constelaţiile pe care le-au văzut strămoşii noştri, prezentate în mai multe filmări, alături de poveştile fiecăreia, precum şi fotografii realizate de Ilie Tudorel cu reprezentări ale simbolisticii astrale prezente în arhitectura tradiţională din România.

Expoziţia "Constelaţii Româneşti Tradiţionale" este un proiect al Complexului Astronomic Baia Mare, intenţia fiind aceea de a descoperi ce au văzut strămoşii noştri pe cer diferit de constelaţiile oficiale.

Sunt 88 de constelaţii recunoscute oficial, 19 dintre ele regăsindu-se şi în mitologia românească, iar 20 de constelaţii autohtone fiind originale, marcând exclusiv viziunea poporului român asupra cerului.

Varianta mobilă a expoziţiei a apărut în anul 2017. Este vorba despre nouă standuri pe care sunt expuse nouă monitoare. Pe fiecare monitor rulează în buclă povestea a patru sau cinci constelaţii. Fiecare monitor este dotat cu căşti pentru ascultarea poveştilor, fără a-i deranja pe ceilalţi vizitatori şi un afiş printat ce conţine informaţia existentă pe acel monitor.

Expoziţia de artă fotografică "Semnele Ceriului" este un proiect fotografic aparţinând artistului Ilie Tudorel care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante reprezentări ale simbolisticii astrale prezente în arhitectura tradiţională din România. Fotografiile prezintă mai ales reprezentările sculptate ale soarelui, lunii sau stelelor ce sunt prezente pe biserici, case, mobilier sau porţi tradiţionale de lemn din toate zonele României.

Organizatorii expoziţiei sunt Complexul Astronomic Baia Mare şi artistul fotograf Ilie Tudorel din Baia Mare, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş, Primăria Oradea – Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, Astroclub Meridian Zero Oradea şi Asociaţia Millennium Baia Mare – Clubul foto video.

Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 21 februarie, ora 14, la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, Corpul A, sălile 21-23.

Accesul publicului se va face în intervalul 13:30-14:00 şi este liber doar pentru participarea la eveniment. Programul de vizitare a muzeului este de marţi până duminică, între orele 9:00 şi 17:00.

Taxa de vizitare este de 5 lei/adulţi, 3 lei/elevi, studenţi, pensionari, grup peste 10 persoane şi 1 leu/elevi în cadrul programului "Şcoala altfel".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON