URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul trecut, Zilele întemeietorului oraşului Oradea au fost un succes nesperat. Cifrele privind audienţa au fost ameţitoare, organizatorii estimând chiar 60.000 de participanţi la manifestări. Din start, anul acesta organizatorii au anunţat că ar dori ca sărbătoarea să nu fie una a comunităţii maghiare, ci a tuturor orădenilor. Uşor de zis, dar greu de digerat pentru unii.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, şeful Poliţiei de Frontieră Române, orădeanul Ioan Buda, a dat o veste mare: după o întâlnire cu omologul de la Budapesta, a decis deschiderea "ocazională" a unui nou punct de trecere a frontierei în Bihor, la Santăul Mare, exclusiv pentru "efectuarea unor transporturi de materiale de construcţii" necesare construirii autostrăzii din Ungaria. Nimic rău până aici, dar asta numai dacă avem memorie de efemeridă şi nu ne amintim câteva detalii poate, totuşi, relevante...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În 7 iunie 2018, în calitate de cameră decizională, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind modificarea Codului de procedură civilă, care a fost trimis Preşedintelui României în vederea promulgării. În condiţiile în care unul dintre principalele subiecte actuale din mass media este reprezentat de modificarea codurilor penale, adoptarea acestei legi, mult mai importante pentru cetăţeanul de rând, a trecut aproape neobservată. Sunt modificate aproximativ 100 de articole din Codul de procedură civilă!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.
25 Mai 2018, 15:10

Directorul Colegiului Gojdu a făcut glume despre "carduri" şi "cadouri" la festivitatea de absolvire de la Teatrul Regina Maria (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Elevii celor şapte clase de a XII-a de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu au participat, vineri, la o festivitate dedicată lor la Teatrul Regina Maria din Oradea. Deşi o parte dintre ei ameninţau că nu vor participa la eveniment, au fost prezenţi profesorii şi diriginţii claselor de a XII-a.

Scandalul cadourilor care se pregăteau într-una dintre clasele de a XII-a din Gojdu a fost persiflat de directorul Colegiului, Florin Nicoară, care a făcut glume că profesorii au primit "carduri" şi "cadouri", spre amuzamentul elevilor şi părinţilor.

Cu referiri la scandal

Festivitatea a început, după ora 11.30, la Teatrul Regina Maria, unde pe scenă s-au aflat directorul Florin Nicoară, directoarea adjunctă Dorina Iova, viceprimarul Florin Birta, inspectorul şcolar general adjunct Codruţa Bogdan, Renate Popescu, din partea asociaţiei de părinţi, diriginţii Gelu Serea, Dora Anderson, Lăcrimioara Ţic, Tanţa Hodişan, Aniţa Luncan, Viorel Mititean, Liliana Sonea, respectiv şefa de promoţie Roxana Corbu din clasa a XII-a E.

Sala Teatrului a fost plină cu absolvenţi, profesori şi părinţi şi apropiaţi ai elevilor, care au adus cu ei buchete de flori.

Primul discurs l-a ţinut directoarea adjunctă, Dorina Iova. Profesoara a făcut referire la scandalul declanşat de BIHOREANUL, care a scris, la sesizarea unui părinte, că părinţii dintr-o clasă de a XII-a de la Gojdu pregătesc, pe lângă festivitate şi banchet, cadouri în bani pentru profesori, care să le fie înmânate pe carduri.

Ea l-a citat pe Petre Ţuţea, spunând: "Necunoaşterea ne pune la dispoziţia întâmplării, care ne duce de mână ca pe nişte orbi sau copii". Directoarea adjunctă a susţinut că citatul este "relevant şi revelator pentru contextul tumultuos actual parcurs de colegiul nostru".

Dascălii "se consumă pe sine"

Iova a spus că "ceea ce s-a petrecut a fost dureros pentru toate părţile implicate, însă momentul pe care îl sărbătorim cu toţii azi nu trebuie să fie umbrit de contextul social şi mediatic în care se petrece, astfel încât îi îndemn pe elevi să privească această încercare ca pe o lecţie de viaţă".

În discursul ei de câteva minute, directoarea adjunctă de la Gojdu a vorbit despre "statutul pe care-l merită" dascălii, ca nişte oameni "care se consumă pe sine pentru ca cei din faţa lor să strălucească".

Tot ea le-a spus elevilor că o altă lecţie de viaţă pe care o pot învăţa de pe urma întregii situaţii este aceea că în viaţă vor întâlni şi "antagonişti" sau "antimodele", referindu-se în mod evident la ziarul BIHOREANUL, care a dezvăluit povestea de la Gojdu.

"Pentru persoanele la care mesajul nostru curat şi drept nu ajunge, nu ne rămâne decât să le urăm să nu contenească să lucreze cu ei înşişi până vor deveni cea mai bună formă a lor, formă în care poate vor verifica responsabil veridicitatea unor informaţii, ca nişte adevăraţi profesionişti, şi nu vor face acuzaţii generalizate. Cheia este la noi. Întotdeauna a fost aşa", a mai spus aceasta.

În fine, Dorina Iova le-a transmis absolvenţilor să fie "drepţi şi buni": "Sunteţi gojdişti şi moştenirea pe care v-o lăsăm este să duceţi mai departe tradiţia acestei şcoli de excelenţă, ce a transmis în lume adevăratele valori şi care peste un an îşi celebrează centenarul".

Pus pe glume

Cel mai aplaudat discurs a fost cel al directorului Florin Nicoară, care a abordat scandalul dintr-o perspectivă umoristică, preferând să persifleze întreaga situaţie.

"Mă bucur să ne aflăm la prima întâlnire a absolvenţilor promoţiei 2018. Sunt absolvenţi de câteva ore. Precizez că festivitatea de absolvire a avut loc la şcoală în această dimineaţă, unde absolvenţii au primit diplome şi premii, iar profesorii cadouri", a spus Nicoară spre amuzamentul elevilor şi părinţilor, care au izbucnit în aplauze.

"Premiile sunt rezultatul negocierilor dintre părinţi şi elevi pe de-o parte şi profesori pe de cealaltă parte, de-a lungul celor patru ani de liceu. Cadourile sunteţi voi, dragi absolvenţi. Suntem conştienţi că astfel de cadouri creează invidie în oraş", a continuat acesta.

Apoi, directorul Colegiului a spus, tot într-o notă ironică, că festivitatea de la Teatru este organizată de absolvenţi şi părinţi, şi nu încalcă nicio lege. "Este o activitate complementară absolvirii, de care vă bucuraţi alături de părinţii voştri. Aţi invitat şi profesorii. Invitaţia s-a făcut prin intermediul presei", a continuat Nicoară, stârnind din nou hohote de râs.

"Care e valoarea unui card?"

Nicoară a glumit şi pe seama cardurilor pe care o parte dintre profesori ar fi urmat să le primească, după cum a scris BIHOREANUL. "Aici, atât absolvenţii cât şi profesorii primesc carduri. Cardurile absolvenţilor sunt diplome, iar ale profesorilor sunt vouchere. Ele au diferite valori, în funcţie de munca fiecăruia", a spus acesta spre amuzamentul celor prezenţi.

Nicoară, profesor de matematică, şi-a continuat discursul umoristic cu trei întrebări la care a răspuns tot el. "Cum se stabileşte valoarea maximă a unui card? Răspuns: cu ajutorul derivatei. Care este valoarea maximă a cardului pentru absolvenţi? Răspuns: diploma de excelenţă. Care este valoarea maximă a cardului pentru profesori? Răspuns: 1.450 de lei impozabili. În ceea ce-i priveşte pe profesori, am tabelul aici, îl am şi în format Excel…", a spus Nicoară, cu aluzie la faptul că cheltuielile părinţilor erau bine detaliate într-un tabel de tip Excel.

Birta: Deranjaţi fiindcă sunteţi buni

Directorul Colegiului a încetat cu glumele doar pentru câteva secunde, timp în care le-a transmis absolvenţilor că sunt "un cadou" şi că le doreşte "o viaţă frumoasă".

În speech-ul lui, viceprimarul Birta a spus că cei de la Gojdu "deranjează anumite persoane" fiindcă sunt "foarte buni". "Vreau să vă mulţumesc şi să vă felicit că sunteţi şcoala cu cele mai bune rezultate din municipiul nostru şi din judeţul nostru", a mai spus Birta.

Festivitatea, intitulată "Ziua Absolventului", a continuat cu prezentarea elevilor fiecărei clase, care au urcat pe rând pe scenă pentru a primi diplome. Elevii au cântat apoi tot pe rând imnurile claselor lor, iar diriginţii au vorbit despre realizările obţinute de aceştia de-a lungul celor patru ani de liceu.

O parte dintre absolvenţi, au menţionat profesorii, au fost acceptaţi deja la facultăţi din străinătate, în ţări precum Olanda, Italia şi Scoţia. 

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolele:

Bani pentru profi: La Gojdu, părinţii le pregătesc profesorilor până şi carduri de cumpărături de absolvire!

Revolta de la Gojdu: Supăraţi pe BIHOREANUL, profesorii de la Colegiul Gojdu ameninţă cu boicotarea festivităţilor de absolvire

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
?!
Dascălii au statutul pe care-l merită: acceptă mită sub formă de meditații și intră în categoria corupților. Ca să nu mai vorbim de categoria sadicilor (și, borderline, a criminalilor) pentru că predau peste capul copiilor pentru 30 de arginți. Apoi, dacă vor un statul pe care să-l merită, să renunțe la meditații și să-și facă meseria cu plăcere, că doar nu merită statuie pentru pseudo-martirajul închipuit de la clasă. Auzi, măi: dascălii se consumă pe sine... Să-și facă meseria cu plăcere, că doar de-aia și-au ales-o.
Postat 26 Mai 2018, 09:16 de Shogun
Rușine, rușine de o grămadă de ori: rușine!
Toți știm că se fac meditații și cadouri la greu, dar ne facem că plouă sau luăm situația în derâdere, la glume și ploante tâmpite. În țara asta și în orașul ăsta au fost absolvenți de tot felul de licee (NU de Gojdu) care au studiat prin străinătăți încă din anii 1990, când actuala generație nu era nici în stadiul de proiect. Pe vremea respectivă, să ieși din țară era o chestie iar să studiezi în străinătate, în condițiile în care România nu era nici în UE, nici pe nicăieri, era o adevărată aventură. Da, în oraș sunt indivizi - care stau și-și văd de treabă - care au studiat în țări precum "Scoția și Olanda", dar și altele, multe altele, fără să fi absolvit Gojdu, într-o perioadă în care țările respective nu alergau cu limba scoasă prin toată Europa să recruteze viitori studenți. Astă te poți duce unde vrei; ești admis la facultate fără nici o problemă, mai ales în țări precum Scoția și Olanda sau oriunde altundeva. Până una-alta, rușine profesorilor de la Godju care dau meditații, rușine părinților elevilor de la Gojdu care acceptă să plătească meditații, rușine celor care nu fac nimic să oprească acest fenomen și rușine să ne fie tuturor pentru că punem botul la toate aceste fapte de corupție și le tratăm cu o indiferență ce frizează prostia. Aia crasă.
Postat 26 Mai 2018, 08:47 de Shogun
Bă copii!
Stați cuminți!Nu vor fi nici un fel de probleme legate de tragerea la răspundere a cuiva!Doar toți avem copiii pe acolo!Și cei care ar trebui să ia măsuri în sensul acesta....
Postat 26 Mai 2018, 06:18 de crisan
mizerie
A trecut cineva azi prin fata teatrului sa vadă ce mizerie au lăsat în urma festivității de absolvire, acesti elevi de "elită" si mare mândrie a orasului oradea?! Rusine!!!!!
Postat 25 Mai 2018, 23:58 de Amelia
Două somnități pentru municipiul Oradea "doi nostimi"
Probabil viceprimarul s-a crezut la un "festival de mici și bere" precum spunea săptămâna trecută, iar directorul la un festival de stand-up. Erau buni amândoi pe scenă la Street Food Fest. Doi oameni care îl fac pe Gojdu să se răsucească în mormânt, unul îi exileaza statuia prin stranduri, iar celălalt face praf un nume construit prin muncă și decență, mai mult decât atât, năruie munca de câteva decenii a unor profesori integri. Vă puteți da mâna amândoi și să manageriati International School of Oradea, școală finanțată din banii contribuabililor care consumă "mici și bere". E o onoare pentru noi să fim contemporani cu voi. Respect!
Postat 25 Mai 2018, 19:19 de Profesorbih
@poiu
Multumesc. Inseamna ca exprimarea ”au fost admisi la facultati din strainatate” este incorecta.
Postat 25 Mai 2018, 16:29 de TanarSiNelinistit
@TanarSiNelinistit
Nu sunt burse universitare, la fel ca a lu romanu japonez din biins. Bursele de studii sunt pt un semestru sau 2 maxim si nu fac parte din programul de studii comun al acelor universitati. Deci nu sunt studenti acolo ci beneficiari ai unor burse. Aidoma moldovanilor ce studiau in anii 90 2000 la Oradea.
Postat 25 Mai 2018, 16:17 de poiu
Admisi fara bacalaureat???
”O parte dintre absolvenţi, au menţionat profesorii, au fost admişi deja la facultăţi din străinătate, în ţări precum Olanda, Italia şi Scoţia.” ---- Se poate sa fii admis la facultati prestigioase din strainatate inainte de a da examenul de bacalaureat?
Postat 25 Mai 2018, 16:13 de TanarSiNelinistit
Spectacol jenant al directorilor și viceprimatului
Gojdu e încă ce e din inerție. Ca fost absolvent (e adevărat, de multă vreme!) apreciez ca dezamăgitoare prestația vorbitorilor la fel cum ma simt dezamăgit de calitatea morala a prea multor profesori de acum de la GOJDU: Din păcate , nu mai e cea fost: Mi-e greu sa compar calitatea umană a profesorilor mei cu ce oferă azi acest colegiu, Asta deși, in virtutea renumelui creat de cei vâre nu mai sunt, GOJDU racolează copii cu care profesori de la alte licee și-ar dori sa lucreze.Asa ca rezultatele cu care dl director și alții se mândresc nusunt obținute cu prea multă sudoare de profesori. Domnii “asuda” in industria meditațiilor. Așa ca...
Postat 25 Mai 2018, 15:41 de titel
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)
 • Culturi distruse: Grindina a făcut pagube enorme în mai multe localităţi din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • Meciuri internaţionale atractive, la turneul internaţional de box 'Memorialul Nicolae Talpoş' (FOTO)
 • The Lion Kings: Campionii României la baschet au prezentat trofeul în faţa fanilor orădeni, fiind primiţi cu aplauze şi confetti (FOTO/VIDEO)
 • Furtună peste Oradea: Ploaia şi vijelia au inundat străzi şi au doborât copaci cu nemiluita (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON