URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Septembrie 2015, 14:12

"Copacul cu cărţi", din arbori tăiaţi şi reciclaţi din şantierele oraşului: În parcurile 1 Decembrie şi Brătianu au fost amplasate mici biblioteci eco (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Copacii tăiaţi de pe şantierele oraşului s-au transformat în mici biblioteci eco, amplasate în pacurile 1 Decembrie şi Brătianu, graţie proiectului "Copacul cu cărţi", desfăşurat de grupul de iniţiativă locală "Oradea suntem noi", în colaborare cu Asociaţia pentru Promovarea Turismului.

"Este un proiect cultural, un proiect pentru orădeni, dar care poate să aibă şi o conotaţie turistică. Regulile sunt simple: citeşti cartea şi o pui la loc sau iei cartea şi aduci o alta, similară, în loc... Un lucru interesant este că am folosit copacii care s-au tăiat anul acesta în şantierele oraşului, i-am refolosit. Este o problemă transformată într-o soluţie bună", a explicat, sâmbătă, la inaugurarea primului copac cu cărţi, Mihai Jurca, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului.

Proiectul a fost inaugurat în Parcul 1 Decembrie, în prezenţa câtorva membri ai grupului "Oradea suntem noi", de pe Facebook. Practic, este vorba despre un trunchi înfipt într-o mică fundaţie şi tratat ignifug, în care au fost create mici cutiuţe, din lemn şi acoperite cu uşiţe de plastic, pentru ca ploaia să nu distrugă cărţile.

"Partea de construcţie a fost realizată destul de minuţios. Este doar muncă manuală, iar copacii au fost realizaţi împreună cu firma Gavella. În perioada iernii vom lua cărţile afară şi o să-i îmbrăcăm, ca să nu se distrugă. Cărţile rămân în copaci atât timp cât e vreme bună şi cât oamenii se plimbă prin parcuri", a spus Mihai Jurca, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului.

La rândul său, arhitectul Mihai Pârvuleţ, membru al comunităţii Oradea suntem noi, care a lucrat la modelul "bibliotecilor" a povestit că s-au lucrat pe mai multe variante. "Când am început, ne-am documentat ce s-a făcut aici şi afară şi ce soluţii s-au ales. Am început de la ceva micuţ şi am ajuns la ceva mai serios. Putem să spunem că la nivelul ţării proiectul nostru este unic, nu mai avem aşa ceva. Niciun copac nu este identic cu celălalt", a spus arhitectul.

Până acum, fondul de carte a adunat peste 2400 de volume, toate donate de persoane care fac parte din comunitatea "Oradea suntem noi". Într-un copac intră în jur de 150 de cărţi, din domenii variate, fie că este vorba de beletristică ori istorie.

În prezent, în Oradea sunt amplasate 4 mini-biblioteci: două în Parcul 1 Decembrie (una în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor şi una chiar lângă statuia Ostaşului Român) şi încă două în Parcul Brătianu (în zona terenurilor de baschet şi în zona Hotel Continental), dar mai urmează şi altele.

"Ne dorim să extindem proiectul şi în celelalte parcuri orădene. Evident, am putea extinde acest proiect şi în cartiere, dar depinde foarte mult de reacţia oamenilor şi de cum se poate el păstra. Vandalismul reprezintă o problemă. Să vedem cât vor rezista aceşti copaci", a conchis Jurca.

Aflaţi mai multe despre minibibliotecă, în filmuleţul de mai jos!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
habar n-am...
...care Jurca e, nici nu stiam ca mai exista PNT !
Postat 21 Septembrie 2015, 14:06 de AgentulTermic
?
@AgentulTermis: Mihai Jurca este cumva P.N.T.-cd-istul ? Cel cu casele de lemn?
Postat 20 Septembrie 2015, 20:36 de TDS
RE: ?
Nu e el.
Postat 20 Septembrie 2015, 22:06 de Moderator
vai, Mihai Jurca, ce limbi... pardon, ce LIMBAJ
Bine, la ce impertinenta zace in tine, ne asteptam sa ai asemenea limbaj. Pana la urma, esti doar un intretinut, n-ai realizat nimic in viata, iar asociatia pe care o "conduci" este exact ceea ce pare: nimic ! Sper ca realizezi ca turismul in Oradea nu va creste in vecii vecilor numai pentru ca incerci si tu sa te bagi in seama, doar-doar vei fi ceva :)
Postat 20 Septembrie 2015, 13:17 de AgentulTermic
@AgentulTermic
esti un * penal fara drept la parere
Postat 19 Septembrie 2015, 23:57 de David
ce jenant
Ce jenant, ati ajuns sa promovati un grup de pupincuristi si lingai, finantati de Balbajan & Co. Asociatia pt. promovarea turismului ??? Hai sictir si pupati mana patronului ca a infiintat o asemenea "directie" pentru trepadusii partidului ;)
Postat 19 Septembrie 2015, 20:13 de AgentulTermic
Lansez,nu ma grabesc.Astept.
Nu incape discutie ca minibiblioteca e o chestie foarte draguta. Chiar mai mult,ar putea deveni un marker al gradului de civilizare a cetatenilor in functie de cit de des va fi vandalizata . Sa vedem.
Postat 19 Septembrie 2015, 17:12 de User anonimizat
felicitari!
o tabletă, un wifi acolo, un site cu cărți gratuite si acces lejer, ceva in genul proiectului gutenberg, parcă - si fara copaci :) e ca si cum ai scrie pe o carcasa de porc ca tu vrei sa ajungi vegetarian - e cam ipocrit, daca e constient... restul e ok. felicitari!
Postat 19 Septembrie 2015, 15:16 de vg
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON