URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2018, 14:50

Un fost deţinut politic din Oradea a primit Ordinul "Pentru Merit", în grad de Cavaler, de la preşedinte. Află calvarul prin care a trecut!

Un fost deţinut politic din Oradea a primit Ordinul 'Pentru Merit', în grad de Cavaler, de la preşedinte. Află calvarul prin care a trecut! foto: presidency.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un fost deţinut politic stabilit în Oradea, Mircea Simion Pârv, a fost distins de preşedintele României, cu Ordinul "Pentru Merit", în grad de Cavaler.

Informaţia a fost făcută publică de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politic din România (AFDPR) - Filiala Bihor, care "îşi exprimă satisfacţia" în legătură cu conferirea acestui ordin în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, în Sala Unirii. Pe 26 iunie, preşedintele Klaus Iohannis a decorat mai mulţi foşti deţinuţi politic "care au luptat pentru ca valorile de libertate şi democraţie să renască", iar între aceştia se numără şi orădeanul.

Mircea Simion Pârv, membru al AFDPR Bihor, s-a născut la 22 noiembrie 1925, în Giurtelec, judeţul Sălaj, din părinţii Simion şi Domnica. A fost membru al Organizaţiei "Stânca de granit" şi preşedinte al Tineretului Naţional Ţărănesc - plasa Şimleu Silvaniei, și a pătimit mult în comunism.

"A suferit privaţiunile detenţiei între 1 august 1953 şi 1 august 1961, perioadă la care s-au adăugat doi ani de domiciliu obligatoriu. A fost condamnat la 16 ani de temniţă grea. Sentinţa a fost pronunţată de Tribunalul Militar Oradea (deplasat la Cluj). A fost în detenţie la Securitatea Oradea, precum şi în Cluj-Napoca, Baia Sprie, Gherla, Galaţi şi Botoşani", arată comunicatul AFDRP.

Asociaţia dă câteva exemple şi din atrocităţile suferite de acesta în închisorile comuniste. În mina de plumb de la Baia Sprie, de exemplu, unde a fost timp de doi ani şi jumătate, Pârv avea de executat o normă de 7,5 tone de minereu pe zi. Cei care nu reuşeau să-şi realizeze norma erau pedepsiţi cu câte 10 zile de carceră, unde se primea mâncare doar de două ori pe săptămână, adică 150 grame de pâine şi apă caldă.

În 1956, Mircea Pârv a fost transferat în lanţuri la Gherla, unde a fost deţinut timp de doi ani. "La Gherla era o mizerie de nedescris. Ceai în loc de mâncare. Mâncarea era cu jumări cu păr, să ne atace apendicele. Băgau în mâncare stomac de animale cu fecale. Luam fecalele şi le puneam în tinetă şi mâncam ce mai rămânea cu turtoi. Am slăbit 40 - 50 kg, aveam 1,77 m. În cameră stăteam 40 inşi, pe 3-4 rânduri de paturi", a mărturisit deţinutul politic.

Azi, Mircea Simion Pârv locuieşte în Oradea, este căsătorit şi are doi copii: un fiu, pe numele său Mircea Dumitru, şi o fiică, Doina-Ioana.

"Suntem cu toţii mândri de onoarea care i-a fost făcută, îl felicităm şi credem că în Anul Centenarului Marii Uniri, astfel de destine exemplare trebuie să ne călăuzească şi să constituie modele, în special pentru tânăra generaţie", încheie comunicatul AFDRP Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON