Un fost deţinut politic stabilit în Oradea, Mircea Simion Pârv, a fost distins de preşedintele României, cu Ordinul "Pentru Merit", în grad de Cavaler.
Informaţia a fost făcută publică de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politic din România (AFDPR) - Filiala Bihor, care "îşi exprimă satisfacţia" în legătură cu conferirea acestui ordin în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, în Sala Unirii. Pe 26 iunie, preşedintele Klaus Iohannis a decorat mai mulţi foşti deţinuţi politic "care au luptat pentru ca valorile de libertate şi democraţie să renască", iar între aceştia se numără şi orădeanul.
Mircea Simion Pârv, membru al AFDPR Bihor, s-a născut la 22 noiembrie 1925, în Giurtelec, judeţul Sălaj, din părinţii Simion şi Domnica. A fost membru al Organizaţiei "Stânca de granit" şi preşedinte al Tineretului Naţional Ţărănesc - plasa Şimleu Silvaniei, și a pătimit mult în comunism.
"A suferit privaţiunile detenţiei între 1 august 1953 şi 1 august 1961, perioadă la care s-au adăugat doi ani de domiciliu obligatoriu. A fost condamnat la 16 ani de temniţă grea. Sentinţa a fost pronunţată de Tribunalul Militar Oradea (deplasat la Cluj). A fost în detenţie la Securitatea Oradea, precum şi în Cluj-Napoca, Baia Sprie, Gherla, Galaţi şi Botoşani", arată comunicatul AFDRP.
Asociaţia dă câteva exemple şi din atrocităţile suferite de acesta în închisorile comuniste. În mina de plumb de la Baia Sprie, de exemplu, unde a fost timp de doi ani şi jumătate, Pârv avea de executat o normă de 7,5 tone de minereu pe zi. Cei care nu reuşeau să-şi realizeze norma erau pedepsiţi cu câte 10 zile de carceră, unde se primea mâncare doar de două ori pe săptămână, adică 150 grame de pâine şi apă caldă.
În 1956, Mircea Pârv a fost transferat în lanţuri la Gherla, unde a fost deţinut timp de doi ani. "La Gherla era o mizerie de nedescris. Ceai în loc de mâncare. Mâncarea era cu jumări cu păr, să ne atace apendicele. Băgau în mâncare stomac de animale cu fecale. Luam fecalele şi le puneam în tinetă şi mâncam ce mai rămânea cu turtoi. Am slăbit 40 - 50 kg, aveam 1,77 m. În cameră stăteam 40 inşi, pe 3-4 rânduri de paturi", a mărturisit deţinutul politic.
Azi, Mircea Simion Pârv locuieşte în Oradea, este căsătorit şi are doi copii: un fiu, pe numele său Mircea Dumitru, şi o fiică, Doina-Ioana.
"Suntem cu toţii mândri de onoarea care i-a fost făcută, îl felicităm şi credem că în Anul Centenarului Marii Uniri, astfel de destine exemplare trebuie să ne călăuzească şi să constituie modele, în special pentru tânăra generaţie", încheie comunicatul AFDRP Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.