URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iunie 2018, 14:50

Un fost deţinut politic din Oradea a primit Ordinul "Pentru Merit", în grad de Cavaler, de la preşedinte. Află calvarul prin care a trecut!

Un fost deţinut politic din Oradea a primit Ordinul 'Pentru Merit', în grad de Cavaler, de la preşedinte. Află calvarul prin care a trecut! foto: presidency.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un fost deţinut politic stabilit în Oradea, Mircea Simion Pârv, a fost distins de preşedintele României, cu Ordinul "Pentru Merit", în grad de Cavaler.

Informaţia a fost făcută publică de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politic din România (AFDPR) - Filiala Bihor, care "îşi exprimă satisfacţia" în legătură cu conferirea acestui ordin în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, în Sala Unirii. Pe 26 iunie, preşedintele Klaus Iohannis a decorat mai mulţi foşti deţinuţi politic "care au luptat pentru ca valorile de libertate şi democraţie să renască", iar între aceştia se numără şi orădeanul.

Mircea Simion Pârv, membru al AFDPR Bihor, s-a născut la 22 noiembrie 1925, în Giurtelec, judeţul Sălaj, din părinţii Simion şi Domnica. A fost membru al Organizaţiei "Stânca de granit" şi preşedinte al Tineretului Naţional Ţărănesc - plasa Şimleu Silvaniei, și a pătimit mult în comunism.

"A suferit privaţiunile detenţiei între 1 august 1953 şi 1 august 1961, perioadă la care s-au adăugat doi ani de domiciliu obligatoriu. A fost condamnat la 16 ani de temniţă grea. Sentinţa a fost pronunţată de Tribunalul Militar Oradea (deplasat la Cluj). A fost în detenţie la Securitatea Oradea, precum şi în Cluj-Napoca, Baia Sprie, Gherla, Galaţi şi Botoşani", arată comunicatul AFDRP.

Asociaţia dă câteva exemple şi din atrocităţile suferite de acesta în închisorile comuniste. În mina de plumb de la Baia Sprie, de exemplu, unde a fost timp de doi ani şi jumătate, Pârv avea de executat o normă de 7,5 tone de minereu pe zi. Cei care nu reuşeau să-şi realizeze norma erau pedepsiţi cu câte 10 zile de carceră, unde se primea mâncare doar de două ori pe săptămână, adică 150 grame de pâine şi apă caldă.

În 1956, Mircea Pârv a fost transferat în lanţuri la Gherla, unde a fost deţinut timp de doi ani. "La Gherla era o mizerie de nedescris. Ceai în loc de mâncare. Mâncarea era cu jumări cu păr, să ne atace apendicele. Băgau în mâncare stomac de animale cu fecale. Luam fecalele şi le puneam în tinetă şi mâncam ce mai rămânea cu turtoi. Am slăbit 40 - 50 kg, aveam 1,77 m. În cameră stăteam 40 inşi, pe 3-4 rânduri de paturi", a mărturisit deţinutul politic.

Azi, Mircea Simion Pârv locuieşte în Oradea, este căsătorit şi are doi copii: un fiu, pe numele său Mircea Dumitru, şi o fiică, Doina-Ioana.

"Suntem cu toţii mândri de onoarea care i-a fost făcută, îl felicităm şi credem că în Anul Centenarului Marii Uniri, astfel de destine exemplare trebuie să ne călăuzească şi să constituie modele, în special pentru tânăra generaţie", încheie comunicatul AFDRP Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON