URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Ianuarie 2020, 14:41

Gerul Bobotezei: Mai puţini credincioşi decât în anii trecuţi la slujbele de sfinţire a apelor de la Biserica cu Lună şi Catedrala greco-catolică Sfântul Nicolae (FOTO / VIDEO)

Sute de credincioşi ortodocşi şi greco-catolici au participat, luni, la slujbele de sfinţire a apelor oficiate în bisericile din centrul oraşului, mai precis la Biserica cu Lună şi la Catedrala Greco-Catolică "Sfântul Nicolae".

Episcopul a sfinţit apele

Credincioşii greco-catolici s-au adunat la Biserica Sfântul Nicolae din centrul oraşului încă de dimineaţă pentru a participa la slujba condusă de Prea Sfinţitul Virgil Bercea, secondat de vicarul Antoniu Chifor.

Palid şi încă slăbit, episcopul greco-catolic a sfinţit apele în faţa a circa 300 de credincioşi, în mare parte vârstnici.

"Tu însuţi dar Iubitorule de oameni vino cu puterea Sfântului Tău Spirit şi Sfinţeşte şi apa aceasta!", a rostit Prea Sfinţitul Bercea făcând semnul Crucii în apă.

Anul acesta, Catedrala "Sfântul Nicolae" a îmbuteliat şi împărţit credincioşilor 600 de flacoane de jumătate de litru cu apă sfinţită şi a pregătit încă 400 de litri în rezervoare speciale.

Credincioşii şi-au luat apă sfinţită şi prescură, au sărutat crucea la ieşirea din biserică şi s-au retras în jurul orei 11:30 spre casele lor.

"Tu însuţi dar..."

Peste drum, la Biserica cu Lună, cu o jumătate de oră înainte de ora 12, credincioşii ortodocşi abia ieşiseră în faţa lăcaşului de cult. Mai puţin decât altădată, cei circa 400 de credincioşi s-au adunat în jurul rezervoarelor cu apă care urma să fie transformată în Agheasma Mare.

Pavajul din jurul bisericii era acoperit cu un strat alb şi subţire de gheaţă. În jurul orei 11:30 în Piaţa Unirii erau două grade sub zero dar, după zilele prea călduroase de iarnă blândă, credincioşii erau încă neobişnuiţi cu frigul.

"Tu însuţi dar, Iubitorule de oameni Împărate, vino acum prin pogorârea Sfântului Tău Duh, şi sfinţeşte apa aceasta", a invocat la rândul său, de trei ori, părintele paroh Teodor Cristea în faţa credincioşilor înghesuiţi ca să se apere de frig.

Până pe 14 ianuarie...

Urcaţi pe scări metalice, deasupra mulţimii, doi preoţi au scufundat în rezervoarele gigant Sfânta Cruce şi mănunchiul de busuioc pentru sfinţirea apei.

Credincioşii aşteptau deja în faţa robineţilor aşezaţi pe rânduri de câte patru sau cinci cu flacoanele goale în mână.

"În Iordan Botezându-te, tu Doamne, închinarea Treimii s-a arătat", au cântat preoţii, dând semn liber credincioşilor să îşi ia Agheazma Mare.

Oamenii s-au executat aşteptând răbdători în faţa robinetelor să îşi umple flacoanele.

"Recomandarea Bisericii către credincioşi este să ia Agheazma Mare, care se sfinţeşte doar o singură dată în an, acum la Botezul Domnului, dimineaţa pe nemâncate, până pe 14 ianuarie când este odovania (n.r. încheierea) praznicului", a recomandat părintele.

Boboteaza, urmată pe 7 ianuarie de Sfântul Ioan, încheie ciclul celor 12 zile de sărbătoare începute în decembrie în Ajunul Crăciunului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON