URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Februarie 2020, 22:51

A fost confirmat primul caz de coronavirus în România! (VIDEO)

A fost confirmat primul caz de coronavirus în România! (VIDEO) foto generic, wantedinrome.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Medicii au confirmat, miercuri, primul caz de coronavirus în România. Este vorba despre o persoană din judeţul Gorj, care a intrat în contact cu unul dintre cei doi italieni diagnosticaţi cu această boală la scurt timp după ce au fost într-o vizită în România, săptămâna trecută. 

Inițial informaţia a fost publicată pe surse în cursul serii de presa centrală, iar ulterior confirmată de oficiali.

După ora 23 medicul Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, şi ministrul Sănătăţii, Victor Costache, urmează să susţină o conferinţă de presă pe această temă.

Pacientul zero

După cum se ştie, doi cetăţeni italieni - unul în vârstă de 71 de ani care a venit la vânătoare într-o comună din Gorj, şi prietenul lui de 51 de ani - au fost diagnosticaţi cu virusul COVID-19 după întoarcerea în Italia.

Bărbatul de 71 de ani venise la rudele soţiei sale şi - din câte se pare - el este "pacientul zero" în cazul transmiterii bolii în România.

Între timp autorităţile române refac întreg traseul parcurs de italian în ţara noastră, pentru a identifica toate persoanele cu care acesta a intrat în contact, începând de la membrii familiei soţiei sale.

Citeşte şi articolul: "Te temi de coronavirus? E mai sănătos să te informezi! Cum te fereşti de îmbolnăvirea cu noul virus de tip "chinezesc"

Românul, fără simptome

Digi24 arată că, în cursul zilei de miercuri, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală au ajuns 34 de teste pentru coronavirus, dintre care unul singur a ieşit pozitiv.

O altă persoană - tot din Gorj şi din acelaşi cerc de contacte ale italianului - este bănuită că a fost infectată cu acest virus, însă în cazul acesteia, la ora transmiterii acestei ştiri, nu erau finalizate toate testele.

Ce se ştie, deocamdată, despre românul diagnosticat cu coronavirus este că nu avea simptome, mai arată Digi24. Era izolat la domiciliu, din momentul în care autorităţile l-au identificat că a intrat în contact cu italianul de 71 de ani.

Digi24 mai precizează că starea celor doi italieni care au vizitat România este bună.

UPDATE, ora 23.25: Pacientul dus la Bucureşti

Conferinţa de presă anunţată de ministrul Sănătăţii şi de şeful DSU se lasă aşteptată.

Informaţia privind primul caz de infecţie cu coronavirus a fost confirmată oficial, pentru HotNews.ro, de Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Potrivit sursei citate, pacientul este un bărbat din judeţul Gorj, care a fost plasat în carantină şi va fi transportat la Institutul Matei Balş din Bucureşti, unde va fi tratat.

UPDATE, ora 23.40: "Nu trebuie să ne alarmăm"

Conferinţa de presă susţinută de Raed Arafat şi Victor Costache a început. Cei doi au confirmat existenţa unui singur caz de infectare cu COVID-19, subliniind că pacientul nu prezintă simptome şi făcând apel la raţiune.

"Starea bărbatului este bună, nu manifestă simptome şi nu trebuie să ne alarmăm. Este vorba despre o persoană total asimptomatică", a subliniat ministrul Sănătăţii.

ORA 23.45: Şapte în aceeaşi familie

Şeful DSU a întărit, la rândul său, că bărbatul "nu prezintă febră, tuse, în acest moment", dar că acesta poate transmite boala, iar în plus simptomele ar putea apărea pe parcurs.

Arafat a precizat că un echipaj de la ISU Dolj, cu autospeciala pregătită cu izoletă, şi un echipaj SMURD au plecat de la Craiova în comuna respectivă, pentru preluare pacientului de la domiciliu şi transportul în siguranţă în Capitală.

Șeful DSU a mai precizat că în casă cu bolnavul mai locuiesc şapte oameni, care au fost testați - toți - pentru coronavirus, iar într-o primă etapă rezultatele analizelor au fost negative.

"În casa respectivă mai sunt 7 persoane. Toate au fost testate, iar rezultatul a fost negativ, însă având în vedere că persoana testată pozitiv -  şi e contact direct - toate cele 7 persoane vor rămâne la domiciliu, sub pază. Li se vor asigura absolut toate nevoile, dar vor rămâne acasă, 14 zile în carantină, după care vor fi testaţi din nou", a declarat Arafat.

Chestionat despre vârsta pacientului și întrebat dacă are și alte afecțiuni, șeful DSU nu a făcut publice aceste informații.

Ulterior a precizat - la insistențele jurnaliștilor - că printre cei șapte nu se află copii, „dar sunt persoane în vârstă”.

Raed Arafat a dat asigurări, însă, că după predarea pacientului la București, autospeciala cu care va fi transportat pacientul va fi dezinfectată și trimisă înapoi la Craiova. „Se va stabili un plan concret în această noapte”, a spus el, precizând că, la nivelul județului Gorj s-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, care va stabili un nou plan de măsuri.

Întrebat dacă persoana infectată a intrat în contact cu altele, Arafat a spus că este foarte posibil, motiv pentru care autoritățile au extins ancheta epidemiologică, pentru a afla care sunt persoanele care au intrat în contact cu pacientul confirmat, înainte de izolarea lui la domiciliu.

UPDATE, ora 00.30: Pacientul este tânăr

Agenția de știri Mediafax a anunțat că pacientul infectat este un tânăr de aproximativ 20 de ani care locuiește în comuna Prigoria, împreună cu părinții și bunicii, și că lucrează la restaurantul „pacientului zero”, italianul care în prezent este internat la Rimini.

„De azi dimineaţă (miercuri – n.r.) ştiam că a fost contact şi l-am supravegheat toată ziua, şi cu Poliţia. Ştiam de familie, dar aşteptam rezultatul analizelor. Acum câteva minute a venit confirmarea. A venit jandarmeria, aşteptăm maşina specială de la Craiova să îl ia să-l ducă la Bucureşi. Băiatul lucrează la o unitate la care este patron italianul. Lucra aici în România, nu în Italia. Băiatul este din Dobrana, locuieşte cu
părinţii şi cu bunicii. Sunt izolaţi de azi-dimineaţă toţi. Are aproximativ 20 de ani”, a declarat primărița comunei Prigoria, Iuliana Iliescu.

Aceasta le-a mai spus jurnaliștilor că se gândeşte ca de joi să închidă Primăria, şcolile din comună şi alte locaţii, de teama răspândirii coronavirusului.

Vezi mai jos integral conferința de presă susținută de șeful DSU și de ministrul Sănătății!

 

Ai întrebări legate de coronavirus? Vezi mai jos răspunsurile Ministerului Sănătății!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Masca este foarte buna cu conditia sa .....
Masca este foarte buna cu conditia sa fie tot timpul bine imbibata in alcool....daca nu ai alcool este buna si palinca dar sa fie peste 60*!
Postat 27 Februarie 2020, 08:08 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON