URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2020, 16:08

Te temi de coronavirus? E mai sănătos să te informezi! Cum te fereşti de îmbolnăvirea cu noul virus de tip „chinezesc”

Te temi de coronavirus? E mai sănătos să te informezi! Cum te fereşti de îmbolnăvirea cu noul virus de tip „chinezesc” sursa foto: www.themoscowtimes.com

În condiţiile răspândirii noului coronavirus COVID-19, autorităţile sanitare îndeamnă populaţia să se informeze cu privire la originea şi modul de transmitere a acestuia, dar şi la felul în care poate preveni îmbolnăvirea prin respectarea unor reguli de precauţie şi a celor de igienă.

Riscul îmbolnăvirii este mai mic pentru persoanele informate, care ştiu cum să se protejeze.  

Ce este noul coronavirus?

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri identificate atât la animale, cât şi la oameni, unele din ele infectând oamenii şi provocând boli, de la o simplă răceală până la afecţiuni grave, cum ar fi sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) şi Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).

Aşa-numitul virus chinezesc, denumit convenţional COVID-19, este o tulpină nouă din familia coronavirusurilor identificată după raportarea focarului din oraşul Wuhan, din China, în decembrie 2019.

Cât de periculos este, cum se transmite?

La fel ca în cazul altor boli respiratorii, infectarea cu COVID-19 poate cauza simptome uşoare - nas înfundat, gât inflamat, tuse şi febră. Infectarea poate fi mai gravă pentru unele persoane şi poate duce la pneumonie sau dificultăţi de respiraţie.

Mai rar, boala poate fi fatală. Persoanele în vârstă şi persoanele cu afecţiuni preexistente (cum ar fi, diabet şi boli cardiace) par să fie mai vulnerabile la îmbolnăvirea gravă.

Cât durează perioada de incubaţie?

Perioada de incubaţie, adică intervalul de timp între infectare şi apariţia simptomelor clinice ale bolii, pare a fi între 2 şi 14 zile, dar există şi opinii medicale că poate dura chiar şi 27 zile.

Înţelegerea intervalului în care pacienţii infectaţi pot răspândi virusul este importantă pentru efectuarea acţiunilor de prevenire şi control. Potrivit unor rapoarte recente, ar fi posibil ca persoanele infectate cu COVID-19 să fie contagioase înainte de a manifesta simptome semnificative. Totuşi, în baza datelor actualmente disponibile, majoritatea persoanelor care cauzează răspândirea virusului sunt cele care deja au simptome.

Cum se răspândeşte?

Noul coronavirus se transmite în primul rând prin contactul direct cu o persoană infectată, prin picăturile respiratorii generate atunci când persoana, de exemplu, tuşeşte sau strănută, ori prin picături de salivă sau scurgeri nazale.

De aceea, igiena respiratorie este prioritară. Dacă strănuţi sau tuşeşti, fă-o în cotul îndoit sau într-un şerveţel care trebuie aruncat de îndată într-un coş sau într-o ladă de gunoi închisă.

Ce poţi face ca să te protejezi?

Păstrarea igienei este regula cea mai importantă. Spală-te pe mâini cât mai des cu un produs pe bază de alcool sau cu săpun şi apă, deoarece acestea ucid virusul chiar aflat pe mâini.

Menţineţi distanţa (cel puţin 1 metru) faţă de alte persoane, mai ales faţă de cele care tuşesc, strănută şi au febră, deoarece prin tuse şi strănut se proiectează secreţiile care conţin virusul.

Nu îţi atinge gura, nasul şi ochii cu mâna, deoarece mâinile ating suprafeţe care pot fi contaminate şi pot transfera virusul.

Dacă ai febră, tuşeşti sau îţi este greu să respiri, adresează-te unui medic.

Te protejează masca?

Purtarea unei măşti medicale poate contribui la limitarea răspândirii unor boli respiratorii, însă nu garantează, în sine, stoparea infecţiilor, trebuind combinată cu alte măsuri de prevenţie, inclusiv igiena şi evitarea contactului strâns cu alte persoane.

Cele mai expuse persoane sunt cele care locuiesc sau călătoresc în zone unde a fost confirmată sau unde este suspectată prezenţa COVID-19, precum şi personalul medico-sanitar.

Există tratament?

Deocamdată nu există medicamente specifice pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus. Totuşi, persoanele infectate trebuie să primească îngrijire adecvată pentru ameliorarea şi tratarea simptomelor, iar cele care suferă de afecţiunea gravă trebuie să primească îngrijire de sprijin optimizată.

Unele tratamente specifice se află în proces de cercetare şi vor fi testate prin intermediul studiilor clinice intervenţionale.

Nu se recomandă, în niciun caz, administrarea vitaminei C, fumatul şi consumul ceaiurilor de ierburi tradiţionale, şi nici automedicaţia, mai ales autoadministrarea antibioticelor.

În galeria de documente puteţi găsi mai multe informaţii în detaliu!

De asemenea, linia telefonică pentru informarea publică privind coronavirusul poate fi accesată apelând numărul 0259-418.639, între orele 8 - 20, DSP Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Vitamina C
"Nu se recomandă, în niciun caz, administrarea vitaminei C"... Va rog frumos sa va documentati mai aprofundat inainte sa publicati o astfel de afirmatie. S-au efectuat studii clinice in privinta administrarii vitaminei C si a evolutiei bolii, iata un exemplu (desi in limba engleza): https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04264533
Postat 26 Februarie 2020, 11:53 de anne
Invazie
Desi nu cred ca este vrei legatura intre evenimente, totusi, Incepand din antichitate, in paginile bibliei se prevesteste invazia rasei Galbene, care mai tarziu se concretiteaza prin invazia lui Gingis Khan, apoi rascosla boxerilor impotriva colonistilor albi, astazi, implicarea tot mai mare a asiaticilir in economia europeana si multe alte evenimente, printre care chiar si corona vírusul intaresc teama rasei albe fata de acest asa zis pericol.
Postat 24 Februarie 2020, 22:07 de iahim
Gripa chinezeasca
Un individ manipulator, de o anumita factura, tot spunea la o televiziune sa acest virus este o arma biologica si ca doar chinezii (mongoloizii) se infecteaza, China fiind in razboi economic cu SUA. Iata ca minciunile manipulatorului respectiv au avut picioare scurte.
Postat 24 Februarie 2020, 20:44 de 1011010
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON