URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
24 Februarie 2020, 16:08

Te temi de coronavirus? E mai sănătos să te informezi! Cum te fereşti de îmbolnăvirea cu noul virus de tip „chinezesc”

Te temi de coronavirus? E mai sănătos să te informezi! Cum te fereşti de îmbolnăvirea cu noul virus de tip „chinezesc” sursa foto: www.themoscowtimes.com

În condiţiile răspândirii noului coronavirus COVID-19, autorităţile sanitare îndeamnă populaţia să se informeze cu privire la originea şi modul de transmitere a acestuia, dar şi la felul în care poate preveni îmbolnăvirea prin respectarea unor reguli de precauţie şi a celor de igienă.

Riscul îmbolnăvirii este mai mic pentru persoanele informate, care ştiu cum să se protejeze.  

Ce este noul coronavirus?

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri identificate atât la animale, cât şi la oameni, unele din ele infectând oamenii şi provocând boli, de la o simplă răceală până la afecţiuni grave, cum ar fi sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) şi Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).

Aşa-numitul virus chinezesc, denumit convenţional COVID-19, este o tulpină nouă din familia coronavirusurilor identificată după raportarea focarului din oraşul Wuhan, din China, în decembrie 2019.

Cât de periculos este, cum se transmite?

La fel ca în cazul altor boli respiratorii, infectarea cu COVID-19 poate cauza simptome uşoare - nas înfundat, gât inflamat, tuse şi febră. Infectarea poate fi mai gravă pentru unele persoane şi poate duce la pneumonie sau dificultăţi de respiraţie.

Mai rar, boala poate fi fatală. Persoanele în vârstă şi persoanele cu afecţiuni preexistente (cum ar fi, diabet şi boli cardiace) par să fie mai vulnerabile la îmbolnăvirea gravă.

Cât durează perioada de incubaţie?

Perioada de incubaţie, adică intervalul de timp între infectare şi apariţia simptomelor clinice ale bolii, pare a fi între 2 şi 14 zile, dar există şi opinii medicale că poate dura chiar şi 27 zile.

Înţelegerea intervalului în care pacienţii infectaţi pot răspândi virusul este importantă pentru efectuarea acţiunilor de prevenire şi control. Potrivit unor rapoarte recente, ar fi posibil ca persoanele infectate cu COVID-19 să fie contagioase înainte de a manifesta simptome semnificative. Totuşi, în baza datelor actualmente disponibile, majoritatea persoanelor care cauzează răspândirea virusului sunt cele care deja au simptome.

Cum se răspândeşte?

Noul coronavirus se transmite în primul rând prin contactul direct cu o persoană infectată, prin picăturile respiratorii generate atunci când persoana, de exemplu, tuşeşte sau strănută, ori prin picături de salivă sau scurgeri nazale.

De aceea, igiena respiratorie este prioritară. Dacă strănuţi sau tuşeşti, fă-o în cotul îndoit sau într-un şerveţel care trebuie aruncat de îndată într-un coş sau într-o ladă de gunoi închisă.

Ce poţi face ca să te protejezi?

Păstrarea igienei este regula cea mai importantă. Spală-te pe mâini cât mai des cu un produs pe bază de alcool sau cu săpun şi apă, deoarece acestea ucid virusul chiar aflat pe mâini.

Menţineţi distanţa (cel puţin 1 metru) faţă de alte persoane, mai ales faţă de cele care tuşesc, strănută şi au febră, deoarece prin tuse şi strănut se proiectează secreţiile care conţin virusul.

Nu îţi atinge gura, nasul şi ochii cu mâna, deoarece mâinile ating suprafeţe care pot fi contaminate şi pot transfera virusul.

Dacă ai febră, tuşeşti sau îţi este greu să respiri, adresează-te unui medic.

Te protejează masca?

Purtarea unei măşti medicale poate contribui la limitarea răspândirii unor boli respiratorii, însă nu garantează, în sine, stoparea infecţiilor, trebuind combinată cu alte măsuri de prevenţie, inclusiv igiena şi evitarea contactului strâns cu alte persoane.

Cele mai expuse persoane sunt cele care locuiesc sau călătoresc în zone unde a fost confirmată sau unde este suspectată prezenţa COVID-19, precum şi personalul medico-sanitar.

Există tratament?

Deocamdată nu există medicamente specifice pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus. Totuşi, persoanele infectate trebuie să primească îngrijire adecvată pentru ameliorarea şi tratarea simptomelor, iar cele care suferă de afecţiunea gravă trebuie să primească îngrijire de sprijin optimizată.

Unele tratamente specifice se află în proces de cercetare şi vor fi testate prin intermediul studiilor clinice intervenţionale.

Nu se recomandă, în niciun caz, administrarea vitaminei C, fumatul şi consumul ceaiurilor de ierburi tradiţionale, şi nici automedicaţia, mai ales autoadministrarea antibioticelor.

În galeria de documente puteţi găsi mai multe informaţii în detaliu!

De asemenea, linia telefonică pentru informarea publică privind coronavirusul poate fi accesată apelând numărul 0259-418.639, între orele 8 - 20, DSP Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Vitamina C
"Nu se recomandă, în niciun caz, administrarea vitaminei C"... Va rog frumos sa va documentati mai aprofundat inainte sa publicati o astfel de afirmatie. S-au efectuat studii clinice in privinta administrarii vitaminei C si a evolutiei bolii, iata un exemplu (desi in limba engleza): https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04264533
Postat 26 Februarie 2020, 11:53 de anne
Invazie
Desi nu cred ca este vrei legatura intre evenimente, totusi, Incepand din antichitate, in paginile bibliei se prevesteste invazia rasei Galbene, care mai tarziu se concretiteaza prin invazia lui Gingis Khan, apoi rascosla boxerilor impotriva colonistilor albi, astazi, implicarea tot mai mare a asiaticilir in economia europeana si multe alte evenimente, printre care chiar si corona vírusul intaresc teama rasei albe fata de acest asa zis pericol.
Postat 24 Februarie 2020, 22:07 de iahim
Gripa chinezeasca
Un individ manipulator, de o anumita factura, tot spunea la o televiziune sa acest virus este o arma biologica si ca doar chinezii (mongoloizii) se infecteaza, China fiind in razboi economic cu SUA. Iata ca minciunile manipulatorului respectiv au avut picioare scurte.
Postat 24 Februarie 2020, 20:44 de 1011010
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON