URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2019, 17:22

Vicepreşedintele CJ Traian Bodea o acuză pe fosta şefă a Parcurilor Industriale Bihor, Adina Rada, că îşi plătea şi coaforul din bani publici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La două zile după ce consilierii liberali Călin Gal şi Gheorghe Neag au anunţat că grupul PNL din Consiliul Judeţean Bihor va contesta în justiţie bugetul judeţului pe anul în curs, deoarece a fost întocmit şi apoi adoptat cu încălcarea legii, vicepreşedintele Traian Bodea a avut o reacţie, contrazicându-i şi, mai mult, acuzând fosta conducere a instituţiei că a cooptat ca directoare a societăţii Parcuri Industriale Bihor, subordonată CJ, o persoană care s-a înfruptat din banii publici.

Bugetul...

Bodea a organizat miercuri o conferinţă de presă, pentru a dezminţi spusele celor doi consilieri judeţeni liberali, care afirmaseră că bugetul a fost întocmit nelegal, deoarece nu a cuprins Anexa 1, ce înşiră toate alocările către aparatul propriu al CJ şi către instituţiile subordonate, dar şi adoptat nelegal, pentru că a fost votat inclusiv de doi consilieri care, concomitent, deţin şi funcţiile de directori la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland şi respectiv ADI Ecolect, adică Stela Babău şi Bujor Chirilă, ambii de la PSD, aflaţi în conflict de interese deoarece, practic, aprobau bani pentru structurile pe care tot ei le conduc.

Vicele ALDE a declarat că proiectul de buget „a fost pus în transparenţă pe site-ul” CJ (pe 29 martie) şi apoi transmis consilierilor înaintea şedinţei, într-o formă „uşor modificată, nu modificată semnificativ, datorită solicitărilor ulterioare din partea unor instituţii”.

Apoi, a mai zis Bodea, bugetul a fost votat legal, cu 19 voturi pentru (inclusiv unul din partea unui consilier liberal), şi asta pentru că, de fapt, „nu am avut prinse în buget solicitările de cotizaţii pentru Ecoland şi Ecolect”. Suma destinată acestora, 5,31 milioane lei, a fost doar cuprinsă într-un capitol mai mare, „dezvoltare pe Mediu”, dar „pentru a se face plăţi pe acest capitol trebuie să se facă o nouă şedinţă de Consiliu”, a spus Bodea, concluzionând că „actualmente nimeni nu se află în conflict de interese, pentru că avem doar o sumă care va fi defalcată ulterior”.

... şi Sfânta Biblie

În faţa jurnaliştilor, după ce i-a contrazis pe cei doi consilieri liberali, Traian Bodea a făcut apel şi la responsabilitatea creştină de a nu „mărturisi strâmb”, mai ales în Săptămâna Patimilor, dar le-a bătut obrazul şi pentru că strică imaginea instituţiei de unde îşi încasează îndemnizaţiile, ca şi când nu acesta ar fi rolul opoziţiei, să critice.

„A spune despre buget lucruri neadevărat şi care nu fac cinste instituţiei Consiliului Judeţean, de unde şi consilierii opoziţiei îşi iau îndemnizaţiile, ca să-i reprezinte pe bihoreni în cinste şi să spună adevărul - căci aşa spune şi Sfânta Biblie, „spuneţi adevărul şi adevărul vă va slobozi!”... Aşa cum avem europarlamentari care au votat împotriva propriei ţări, aşa aş dori ca şi consilierii judeţeni, să se gândească la instituţia pe care o reprezintă şi să ţină la judeţul Bihor, şi nu să aducem o defăimare Consiliului Judeţean, că aici se întâmplă numai lucruri rele, că bugetul nu este legal...”, a spus Bodea.

„Specialistă la închiriat maşini”

Vicele CJ a ţinut să facă o punere la punct şi în privinţa parcurilor industriale din judeţ, în condiţiile în care consilierul Gheorghe Neag criticase şi faptul că anul acesta societăţii Parcuri Industriale Bihor i-a fost alocat un buget de 10 milioane lei (din care doar o parte va fi folosită pentru finalizarea parcului industrial de la Tileagd, în schimb finanţându-se parcuri industriale care nici măcar nu au acest titlu din partea Ministerului Dezvoltării), dar şi că şefii CJ nu au cooptat specialişti care să facă o strategie de dezvoltare a parcurilor industriale.

Cu privire la această temă, Bodea a atacat PNL pentru că a condus 8 ani Bihorul şi a avut în programul electoral înfiinţarea de parcuri industriale, fără însă se le facă, iar acum le numeşte „ogrăzi industriale” (din cauza suprafeţelor mici) pe cele dorite la Tămăşeu şi la Drăgăneşti.

„La Parcuri Industriale vă spun eu ce au făcut - nimic! Au înfiinţat un SRL şi au cooptat o specialistă, au avut o directoare care era specialistă, şi a fost specialistă, dar nu vreau să spun la ce anume. La închiriat de maşină proprie pe SRL, la facturi de coafor, de mese festive. Aşa s-a văzut din documente”, a spus Bodea, referindu-se la fosta directoare a SC Parcuri Industriale Bihor, Adina Rada (foto), pusă în funcţie pe vremea fostului preşedinte CJ Cornel Popa, dar care şi-a dat demisia în iunie 2017.

Provocat de BIHOREANUL să dea detalii despre prejudicierea bugetului public prin presupusele cheltuieli abuzive făcute de fosta directoare şi să explice de ce a tăinuit „furăciunea”, Bodea a dat înapoi, răspunzând că „noi, spre deosebire de alţii, nu suntem procesomani". "Ce prejudiciu? Noi nu acoperim nimic. Dom’le, dacă-i într-o formă legală, poate nu-i furt, ci management defectuos...”.

„Pure invenţii”

Contactată ulterior conferinţei de presă, fosta directoare a SC Parcuri Industriale Bihor s-a declarat consternată de ieşirea vicepreşedintelui CJ şi a afirmat că nu a deturnat niciun leu din banii publici.

„Astea-s pure invenţii! Cum să decontez coaforul?”, a zis Adina Rada, adăugând: „Societatea, când am fost numită eu director, nu avea nici maşină, nici sediu, nu avea nimic. Pentru că era nevoie de o maşină, a închiriat una de la o firmă, aşa cum a închiriat şi sediul, la o valoare mai mică decât plăteşte în prezent Consiliul Judeţean pentru sediul actual, tot închiriat. Iar asta cu „mesele festive” e un termen foarte larg. Cu siguranţă s-au decontat mese, când a fost nevoie de un protocol, dar în niciun caz nu au fost mese ca de nuntă, festive, cum sugerează dl Bodea. Despre decontarea coafurii şi facturi pentru coafor nici nu pot să spun nimic, e de noaptea minţii”, a spus fosta directoare.

Pe de altă parte, Traian Bodea nu a lămurit de ce, dacă aceasta a avut un „management defectuos”, CJ Bihor a apelat tot la serviciile ei pentru a elabora ulterior, după ce aceasta a demisionat, documentaţia pentru depunerea proiectului Parcul Ştiinţific şi Tehnologic, lucru pentru care - a amintit Adina Rada - i-a şi mulţumit pe contul personal de Facebook atât ei, cât şi celeilalte coautoare a proiectului, Lavinia Chirilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON