URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 August 2018, 17:10

Vicepreședintele CJ, Traian Bodea, explică de ce a fost revocat directorul Liviu Buțiu de la șefia Școlii de Arte: N-a făcut nimic să recupereze 41.000 lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce în presă a apărut informaţia că directorul interimar al Şcolii de Arte Francisc Hubic a fost mazilit de către preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, vicepreşedintele instituţiei, Traian Bodea, a ieşit să explice de ce.

Potrivit lui Bodea, dirijorul nu a întreprins niciun demers pentru a recupera suma de 41.000 lei, plătită nejustificat unei firme, pe care auditorii CJ au identificat-o drept prejudiciu la solicitarea Curţii de Conturi.

Bani lipsă

Liviu Buţiu a fost pus director interimar în mai 2017, după ce managerul Şcolii de Arte, Marian Boboia, a fost dat afară, acestuia punându-i-se în cârcă o serie de nereguli, de la achiziţii făcute fără proceduri, până la facturi plătite nejustificat.

După ce iniţial i s-a tot prelungit contractul de interimar, Buţiu a fost revocat din funcţie luna aceasta de către preşedintele Pásztor Sándor, decizia fiind emisă greşit iniţial şi corectată printr-o a doua dispoziţie în care era inclus, aşa cum prevede legea, şi preavizul obligatoriu de 15 zile.

În conferinţa de miercuri, Traian Bodea a amintit de neregulile descoperite în 2016 de către Curtea de Conturi la Şcoala de Arte şi a explicat că auditorii au dispus ca reprezentanţii Consiliului Judeţean să continue o comisie de control care să identifice valoarea exactă a prejudiciului de recuperat.

Acest lucru s-a întâmplat, angajaţii CJ arătând, într-un raport finalizat la jumătatea lunii martie a acestui an că la Şcoala de Arte au existat mai multe nereguli în ceea ce priveşte achiziţiile publice, dar că există documente care să arate că respectivele servicii au fost prestate. În schimb, s-a descoperit că suma de 41.400 lei a fost plătită către firma ABA Turism fără motiv. Adică nu s-au identificat în contracte prestarea vreunui serviciu de aceşti bani.

Probleme de management

Potrivit lui Bodea, după constatarea banilor lipsă, era de datoria lui Liviu Buţiu, în calitate de director interimar, să "găsească responsabilii şi să se îndrepte împotriva lor pentru recuperarea banilor".

"Consiliul Judeţean nu putea să facă asta, căci Şcoala de Arte Francisc Hubic este o instituţie cu personalitate juridică. Este una dintre atribuţiile directorului, să pună în aplicare deciziile Curţii de Conturi şi să recupereze prejudicii", a spus Traian Bodea. Or, a arătat vicepreşedintele CJ, Liviu Buţiu n-a făcut nimic pentru a îndrepta situaţia privind suma de recuperat. "Am tot solicitat prelungiri de la Curtea de Conturi pentru punerea în aplicare a deciziei lor. Următorul termen este pe 15 octombrie".

Vicepreşedintele CJ a mai spus că liderii instituţiei nu contestă calităţile de artist ale lui Buţiu, dar "cu managementul avem o problemă". Acesta a mai precizat că Liviu Buţiu va reveni pe postul de director adjunct, funcţie din care va coordona instituţia pe partea artistică.

Dosar clasat de procurori

Merită precizat că, în luna iunie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a emis o ordonanţă de clasare în ceea ce priveşte acuzaţia de abuz în serviciu adusă lui Marian Boboia, fostul director al Şcolii de Arte Francisc Hubic, tocmai pentru nereguli de tip financiar.

Răspunzând unei întrebări pe această temă, Traian Bodea a spus că nu doreşte să comenteze decizia. "Există nişte sume care lipsesc şi sunt de recuperat. Nu comentez ceea ce au decis procurorii", a spus Bodea.

În acest context, întrebat de BIHOREANUL despre recuperarea prejudiciilor descoperite de Curtea de Conturi anul acesta la Consiliul Judeţean, Traian Bodea a spus că procedurile au început, fiind deja recuperate primele sume.

Cine-i ia locul? 

Cât despre informaţiile potrivit cărora Consiliul Judeţean urmează să o pună în locul lui Liviu Buţiu pe Doroty Naomi Popa, care nu are studii în domeniul artistic, fiind în schimb membră a aceleiaşi Biserici Penticostale ca Bodea, acesta n-a avut prea multe de spus, în ciuda insistenţelor ziariştilor.

"Sunt pe listă câteva persoane care ar putea fi numite interimar", a spus Bodea, confirmând că pe listă se află şi Doroty Naomi Popa, fără, însă, a putea explica ce o recomandă pe aceasta pentru funcţie. În schimb, Bodea a susţinut că pentru a conduce o Şcoală de Arte e nevoie de un bun manager şi nu de un artist.

Şefii Consiliului Judeţean, însă, par să nu caute un director plin. La finalul anului trecut, CJ Bihor a organizat două sesiuni de concurs care au eşuat. Primul fiindcă notarea celor din comisie a fost prea diferită, iar al doilea fiindcă s-a prezentat un singur concurent, o anume Otilia Altafater Leopold, care a primit sub nota minimă. Atunci, atât Liviu Buţiu cât şi baritonul Florin Mariş Hinsu au întârziat cu depunerea dosarelor la registratură.

De la finalul anului trecut, însă, Consiliul Judeţean nu a mai organizat un nou concurs, deşi legea vorbeşte de un termen maxim de 120 de zile de la cel anterior. Pe această temă, Traian Bodea nu a prezentat nicio explicaţie, spunând doar că se va organiza pe viitor şi un nou concurs.

Contactat de BIHOREANUL, Liviu Buțiu a spus că nu dorește să comenteze declarațiile lui Traian Bodea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
scortosule
Sufletul lui circula cu viteza, fara a semnaliza si cu viraje peste linia dubla continua, in autospeciala judetului, aia Superb 4x4. Iar cultura...la el e de grau, porumb nu de carte sau cultura geniala. Luni la aeroport era din nou parcat in zona preferentiala, la umbra. Venea de la bucuresti, nu stiu cu ce scop pe acolo, ca oricum e un nul
Postat 22 August 2018, 19:43 de poiu
Da ce are traienut cu cultura?
Da ce are traienut cu cultura? 41500lei oau!... e o suma nu suma babana pe langa mizilicul unora de 50.000.000. euroi pe persoana fizica. Cu sufletul cum stai traienut? Pe unde circula? Prin rai ori cu dracnea in iad?
Postat 22 August 2018, 18:34 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON