URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Mai 2017, 17:45

De ce a fost mazilit Marian Boboia: A făcut achiziţii publice pe lângă lege şi a decontat lucrări neexecutate

După ce BIHOREANUL a dezvăluit că directorul Şcolii de Arte Francisc Hubic, Marian Boboia, a fost înlăturat din funcţie, Consiliul Judeţean Bihor a remis, joi, un comunicat în care înşiră, pe trei pagini, motivele care au dus la această decizie, arătând că la nivelul şcolii ar fi fost descoperite nereguli financiare grave, constatate de Curtea de Conturi şi printr-un audit intern. În această cauză, a fost sesizată şi Poliţia.

Abateri grave...

Concret, în informarea CJ Bihor se arată că, în iulie 2016, Camera de Conturi Bihor a constatat, în urma unui audit financiar la Şcoala de Arte Francisc Hubic, numeroase abateri grave. Prin nota de constatare, inspectorii au arătat au indicat că acestea sunt: nerespectarea principiului contabilităţii de angajamente, neîntocmirea registrului pentru evidenţa elementelor de decor, recuzită, costume, instrumente, ştime şi nerespectarea normelor şi efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii.

Mai ales, însă, inspectorii Curţii de Conturi au constatat că, la Şcoala de Arte Francisc Hubic, s-au făcut plăţi fără existenţa documentelor justificative care să ateste "necesitatea, exactitatea, realitatea sumelor datorate la titlul Bunuri şi Servicii" şi s-au acceptat la plată şi decontat "cantităţi de lucrări neexecutate".

"Consecinţele economico-financiare ale erorii/abaterii se reflectă în calitatea gestiunii economice şi financiare a instituţiei, utilizarea neeconomicoasă şi ineficientă a creditelor bugetare în sensul efectuării de plăţi şi înregistrarea de cheltuieli fără existenţa documentelor justificative", se arăta în raportul Camerei de Conturi Bihor.

... nereparate

Potrivit informării, Consiliul Judeţean, prin preşedintele Pásztor Sándor, a dispus înlăturarea deficienţelor până pe 30 ianuarie 2017, lucru care nu s-a întâmplat şi a fost constatat şi de Curtea de Conturi, în luna februarie. Ca urmare, CJ Bihor a cerut prelungirea termenului pentru realizarea măsurilor până pe 25 aprilie 2017.

"Deşi acest termen a fost depăşit, managerul Şcolii de Arte Francisc Hubic, până la momentul încetării contractului de mandat, nu a raportat nicio măsură pentru înlăturarea deficienţelor. Menţionăm totodată că neconformarea entităţilor auditate de către Curtea de Conturi la măsurile recomandate poate fi sancţionată chiar cu amendă penală aplicată conducătorului entităţii, care nu a efectuat toate demersurile pentru înlăturarea deficienţelor", se arată în comunicatul remis de CJ Bihor.

Fără licitaţii

Totodată, autorităţile judeţene informează că activitatea economico-financiară a Şcolii Francisc Hubic pe anii 2014-2015 a fost verificată şi de Serviciul Auditului Intern al Consiliului Judeţean, care s-a deplasat în misiune de verificare în mai-iunie 2016, pe baza unui ordin dat de Cornel Popa, ex-preşedintele instituţiei.

Raportul de audit intern a fost finalizat în octombrie 2016, după mai multe întâlniri cu reprezentanţii Şcolii de Arte Francisc Hubic, care nu au prezentat documente justificative şi au contestat existenţa deficienţelor notate de Curtea de Conturi.

Pe lângă cele sesizate de inspectori, auditul intern a mai relevat şi "încălcarea gravă a obligaţiilor prevăzute în legislaţia privind achiziţiile publice, Şcoala de Arte Francisc Hubic realizând toate achiziţiile prin metoda încredinţării directe, nerespectând obligaţia ca cel puţin 40% din achiziţii să le efectueze prin mijloace electronice, oferite de operatorul SEAP, şi sustrăgându-se de la obligaţia de notificare către SEAP a tuturor achiziţiilor publice ce depăşesc 5.000 euro".

Facturi cu probleme

Totodată, auditorii interni au consemnat şi "plata fără documente justificative a deconturilor cheltuielilor de cazare, transportului personalului Şcolii de Arte Francisc Hubic, precum şi decontarea unor cheltuieli de cazare fără documente justificative elocvente, valoarea acestora fiind de ordinul sutelor de mii de lei".

Potrivit comunicatului transmis de CJ Bihor, auditorii au descoperit şi faptul că, la Francisc Hubic, s-au făcut plăţi în baza unor facturi "pro-forma", doar în 2014-2015 sumele depăşind 142.000 lei pentru cărţi, broşuri, reviste, CD-uri, "majoritatea în tematica de consiliere în domeniul legislaţiei fiscale şi a taxelor, în timp ce în paralel avea şi un contract de furnizare de legislaţie actualizată".

Mai mult, auditorii interni au găsit, între nereguli, şi "lipsa vizei controlului financiar preventiv, efectuarea de plăţi fără contract cu furnizorul, lipsa referatelor de necesitate pentru cea mai mare parte a achiziţiilor publice realizate, lipsa responsabilului pentru achiziţii publice". După ce a descoperit cele 22 de nereguli grave, echipa de audit intern a evaluat gestionarea activităţii financiare cu calificativul "critic".

Interimar necunoscut

Totodată, dată fiind gravitatea situaţiei, Consiliul Judeţean Bihor a luat, în decembrie 2016, decizia depunerii unei sesizări în acest sens la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

Toate aceste aspecte, arată reprezentanţii CJ Bihor, au fost aduse la cunoştinţa Comisiei de evaluare, care l-a notat pe Marian Boboia cu 6,28 pentru activitatea sa şi a propus, luna trecută, înlocuirea sa din funcţie. Contestaţia făcută de Boboia a fost respinsă.

Fostului manager i s-a comunicat încetarea contractului de management pe 12 mai. "În următoarele zile preşedintele Pásztor Sándor urmează să emită o dispoziţie prin care va numi un conducător interimar din cadrul instituţiei pentru perioada până la finalizare procedurii de concurs, care va fi demarat în termenul legal de 120 zile", se încheie comunicatul CJ Bihor.

Contactat de BIHOREANUL, Marian Boboia a precizat că va trimite, la rândul său, o replică detaliată faţă de acuzaţiile care i se aduc.

Citeşte şi: Încă un director pe făraş: Marian Boboia a fost mazilit de la şefia Şcolii de Arte Francisc Hubic

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON