URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Februarie 2019, 09:57

USR Bihor acuză Primăria Oradea că până în 2012 a dat şi ea bani pentru ONG-urile UDMR şi cere transparenţă în finanţări

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-un lung comunicat, întins pe trei pagini, asumat de către „Departamentul de Comunicare” şi intitulat „Partidele, ONG-urile şi bihorenii”, USR Bihor arată că nu doar Consiliul Judeţean finanţează ONG-urile de casă ale UDMR, aşa cum a dezvăluit BIHOREANUL, scriind despre ancheta declanşată de DNA Oradea asupra acestor finanţări, ci şi Primăria Oradea le-a dat bani în perioada 2008-2012, când majoritatea în Consiliul Local era formată de PNL cu UDMR.

Vina politicienilor

Potrivit comunicatului, ancheta „deocamdată in rem” (adică asupra faptelor) referitoare la finanţările acordate de CJ Bihor fundaţiilor şi asociaţiilor controlate de activişti UDMR, care beneficiază în final de bani prin propriile firme, pune într-o lumină proastă întregul sector ONG din Bihor, „și așa destul de greu încercat în ultimii ani” din cauza politicilor PSD, care prin „vocea lui Liviu Dragnea, a preluat, a răspândit și a întărit o adevărată teorie a conspirației conform căreia ONG-urile din România sunt reprezentante ale unui închipuit “stat paralel”".

USR afirmă că în cazul în care „se va dovedi că a fost creat un sistem de fraudare a mecanismului de acordare a finanțărilor nerambursabile prin intermediul unor asociații nonguvernamentale controlate politic”, vina este a politicienilor din toate partidele, deoarece aceştia, „deși nu pierd nicio ocazie să se acuze reciproc de incompetență și rea-voință, nu ezită - la fiecare ciclu electoral - să încheie noi alianțe cu “dușmanii de moarte”, în scopul menținerii controlului asupra pozițiilor de decizie, perpetuând apoi aceleași metode și aceleași rețete inventate și testate cu ani în urmă”.

Potrivit USR, în timp ce coaliţia de la conducerea Consiliului Judeţean acordă finanţări generoase ONG-urilor de partid, Primăria Oradea „dă şi ea o lovitură sectorului ONG mărind (în unele cazuri chiar și cu 500%) prețul chiriei pentru asociații și fundații”, dar „și stopând finanțările acordate pentru proiecte venite din societatea civilă privind învățământul, tineretul, sportul, mediul sau cultura”.

ONG-urile UDMR, şi de la Primărie

USR afirmă că a analizat şi finanţările acordate de Consiliul Local Oradea în perioada 2008-2012, când PNL se afla în alianță cu UDMR, descoperind că atunci au beneficiat de finanţări „exact aceleași asociații și fundații care, astăzi, sunt suspicionate pentru accesarea preferențială și cheltuirea nejustificată a banilor publici de la CJ Bihor”.  

Ca exemple, USR arată că în perioada 2008-2012 Fundaţia Varadinum (finanţată ilegal în 2017 de preşedintele CJ Pasztor Sandor) a obținut de la Primăria Oradea 73.900 lei pentru 5 proiecte, unul dintre ele fiind chiar Festum Varadinum. La fel, Uniunea Studenților Maghiari (al cărei fost șef, Debreczeni Sandor, conduce firma Festinus SRL, la care au ajuns cei 100.000 lei de la CJ) a fost finanțată cu 158.000 lei pentru 24 de proiecte, Asociația Pertinax cu 52.800 lei pentru 19 proiecte, Asociația Tanoda cu 46.000 lei pentru 14 proiecte, Asociația Szigligeti a avut 5 proiecte finanțate cu 23.000 lei, iar Asociația Szacvay a primit 6.000 lei pentru 2 proiecte.

„Toate aceste asociații - dar și altele – au obţinut, simultan, finanțare pentru 3-5 proiecte în fiecare an, pe mai multe linii de aplicare: cultură, învățământ, mediu, sport, tineret, etc”, spune USR, precizând că finanţările au încetat „după ce UDMR a pierdut postul de viceprimar de la Primăria Oradea”, dar şi că în prezent municipalitatea „nu a închis conducta banilor publici”, ci a mutat “portofelul” în alt buzunar, în cel al propriei asociații – APTOR – care cheltuieşte anual aproximativ 1,5 milioane euro „fără impedimentul procedural al depunerii de proiecte, al nominalizării unor comisii care să analizeze oportunitatea finanțării proiectelor sau care să urmărească execuția și decontul final al sumelor”.

Soluţii marca USR

În final, USR cere „soluţii practice şi adecvate” reprezentanţilor PSD, UDMR, ALDE şi PNL din Consiliul Local Oradea şi din Consiliul Judeţean Bihor, care să asigure „transparentizarea și profesionalizarea” finanțării ONG-urilor.

Între măsurile propuse de USR sunt realizarea unui studiu și a unei strategii asupra necesităților, dar și aportul societății civile în Oradea și județul Bihor, reinstaurarea finanţării din partea Consiliului Local pentru ONG-uri, asigurarea transparenței asupra proiectelor depuse și evaluării acestora în vederea finanţării, eliminarea controlului politic asupra deciziei care analizează proiectele prin cooptarea unor evaluatori independenți şi realizarea unei corespondențe între proiecte și strategia urmărită de CL Oradea și CJ Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Dacă ai ciuperci, trebuie sa mergi la doctor. Folosește și tu WILLI BOY.
Postat 22 Februarie 2019, 21:33 de Sandu1206
ONG-urile lui pește ... !?!
Dar banii dați pe dealul Ciuperca?
Postat 22 Februarie 2019, 10:58 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON