URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iulie 2019, 14:21

USR Bihor acuză autorităţile, mai ales din Oradea, că ignoră protejarea anticaniculă a cetăţenilor. Direcţia de Sănătate Publică precizează că, oficial, nu este caniculă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-un comunicat de presă abundent, întins pe două pagini, intitulat "Praf în ochii orădenilor", USR Bihor atacă mai multe instituţii, începând cu Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor, continuând cu Direcţia de Sănătate Publică şi Garda de Mediu, şi încheind cu "celelalte instituţii abilitate", cerându-le să declanşeze "de urgenţă procedurile necesare pentru protejarea stării de sănătate a orădenilor având în vedere fenomenele climaterice extreme cu care ne confruntăm în ultima vreme: deteriorarea calităţii aerului şi caniculă".

Comparaţie UE – Oradea

USR Bihor arată că "autorităţile locale de pe tot cuprinsul Uniunii Europene iau în această perioadă măsuri fără precedent pentru protejarea şi atenuarea efectelor asupra cetăţenilor şi turiştilor", dând exemplu municipalităţile din Austria, Cehia, Franţa, Italia şi Spania, care "au decis, de la caz la caz, instalarea în zonele urbane aglomerate a unor puncte de prim-ajutor pentru cetăţeni, distribuie apă persoanelor fără adăpost, desfăşoară campanii de informare, stropesc străzile şi zonele pietonale cu apă, dotează instituţiile publice cu apă şi puncte de respiro, verifică şcolile, creşele şi grădiniţele pentru a vedea dacă există condiţii acceptabile de temperatură pentru desfăşurarea activităţilor, instalează duşuri-spray în zonele publice, modifică orarul instituţiilor publice, al companiilor care ridică deşeurile, al mijloacelor de transport în comun şi le dotează cu aparatură de aer condiţionat etc".

În schimb, în Oradea, spune USR Bihor, "nu putem identifica, până în momentul acesta, nici măcar un minim interes pentru această situaţie sau vreo măsură menită să protejeze sănătatea cetăţenilor. Stropirea străzilor şi a zonelor pietonale aglomerate cu apă a fost întreruptă, iar containerele anti-caniculă folosite în alţi ani s-au împuţinat sau sunt închise".

"Oraş infestat"

De asemenea, USR Bihor aminteşte că şi campaniile de dezinsecţie din zonele publice "se dovedesc insuficiente şi ineficiente", ceea ce a făcut ca oraşul să fie "practic, infestat de ţânţari, muşte, căpuşe, păianjeni şi alte insecte care fac un calvar viaţa orădenilor şi au transformat parcurile şi zonele verzi în zone de evitat".

În plus, spune USR Bihor, "zecile de şantiere de construcţii deschise în tot oraşul deteriorează şi mai mult starea de sănătate a orădenilor şi fac aerul insuportabil în această perioadă, pentru că nimeni nu verifică modul de desfăşurare al lucrărilor şi respectarea unor norme elementare de protejare a mediului şi a calităţii aerului".

În final, USR Bihor "atrage atenţia tuturor factorilor de decizie din Oradea că nu pot asista impasibili la aceste evenimente fără a interveni şi fără a pune cetăţeanul şi siguranţa lui în prim plan".

DSP: Autorităţile s-au pregătit

Pe de altă parte, contactată de BIHOREANUL, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, a precizat că în zona noastră nu este caniculă, în accepţiunea normelor de sănătate publică, deoarece la noi nu s-au depăşit 37 grade Celsius (pe când în Vestul Europei temperaturile au ajuns la 46-47 de grade), dar şi că instituţia pe care o conduce a luat măsuri, solicitând autorităţilor locale să fie pregătite dacă situaţia o va impune.

"La noi nu s-au depăşit 37 grade Celsius. Canicula se declară după depăşirea acestui nivel. ISU trebuie să ne comunice oficial codul portocaliu sau roşu de caniculă, iar în această situaţie noi declanşăm măsurile corespunzătoare", a spus dr. Rahotă.

De asemenea, şefa DSP a spus că "primăriile oraşelor din judeţ au fost anunţate privind măsurile pe care trebuie să le ia în caz de caniculă, pentru a deschide puncte de răcorire şi de distribuire de apă potabilă atunci când temperatura va depăşi nivelul de 37 de grade".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Face si USR scut in jurul penalilor?
Trimit comunicate, deci exista! Pare ca usereistii fac pluta la mare. E bine si cu canicula dar credeam ca dupa doi ani de campanie si strans semnaturi pentru imbecilitatea aia cu fara penali in functii publice, veti sari la vestea ca avem si noi un penal condamnat pentru coruptie. Trebuia sa iesiti in strada, sa zbierati lucrurile alea inteligente care va caracterizeaza cu ciume, placute suedeze, sa va rupeti camasile de pe voi! Ce s-a intamplat, v-a murit vuvuzela? Bihoreanul o fi avand motive s-o lase mai moale cand vine vorba de penelisti prinsi cu mata-n sac, dar voi?!
Postat 03 Iulie 2019, 13:16 de 1x1
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON