URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2018, 13:17

Tőkés îi cere lui Bolojan să mute Ziua Oradiei din 12 octombrie, fiindcă e "o sărbătoare a durerii" pentru maghiari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tőkés László se declară revoltat de modul în care s-a sărbătorit Ziua Oradiei, pe 12 octombrie, mai ales de numeroasele steaguri tricolore din centrul municipiului şi îi solicită lui Ilie Bolojan să găsească o altă zi din calendar pentru această sărbătoare, deoarece primarul, în opinia sa, e şi al maghiarilor, nu doar al românilor.

„Este revoltător. Nici ultranaţionalistul Gheorghe Funar nu a făcut vreodată o astfel de demonstraţie de forţă”, a declarat, joi, europarlamentarul, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o la Oradea, alături de secretarul general al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Csomortanyi Istvan.

Tőkés i-a cerut, public, lui Ilie Bolojan să nu uite că, în calitate de primar, îi reprezintă deopotrivă pe români şi pe maghiari. „Eu înţeleg că este naţionalist, un bun român, dar ca primar el ne reprezintă şi pe noi, maghiarii, trebuie să ne sprijine şi să ne ajute. Noi ce să sărbătorim în 12 octombrie? Pentru ce să ne bucurăm? Sărbătoarea oraşului ar trebui să fie într-o zi care să ne unească, nu să ne despartă. Pentru noi este o sărbătoare a durerii. Naţionalistul jigneşte, patriotul îşi apără drepturile, zice un mare poet maghiar. Domnul Bolojan trebuie să fie patriot, nu un naţionalist”, a spus europarlamentarul.

Liderul PPMT, Csomortányi István, susţine că a început, deja, demersurile, în rândul organizaţiilor civice maghiare, pentru a realiza o solicitare comună către Primăria Oradea în acest sens. Întrebat de BIHOREANUL dacă în discuţii s-a pus şi problema vreunui referendum local în acest sens, liderul PPMT a respins ideea. „La ce eşec a fost ultimul referendum, cred că nu are niciun sens. Vom face un altfel de demers”, a spus Csomortányi.

Pe de altă parte, în timpul întâlnirii, atât Csomortányi cât şi Tőkés au criticat „campaniile de presă murdare de denigrare”, purtate de liderii UDMR Bihor la adresa lui Zatyko Gyula, consilierul general al primarului Ilie Bolojan, acuzat că a „trădat interesele maghiare” în momentul în care a acceptat funcţia.

„Este o mizerie. Domnul Zatyko a făcut mai multe pentru comunitatea maghiară decât a făcut UDMR în toţi acei ani în care au avut viceprimar. Şi este extrem de urât că ridică în acest fel problema, iar când scot naţionaliştii români "cartea maghiară" se declară discriminaţi. Cu ce sunt ei mai buni? Cu nimic”, a mai declarat Tőkés.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
Revizionist
Tokes, agent dovedit al serviciilor secrete ungare. Ion Ilici Iliescu agent KGB.
Postat 02 Noiembrie 2018, 22:13 de Alcor
Au avut sansa lor...
Conducatorii maghiari au avut sansa lor de a conduce Transilvania si celelalte populatii locuitoare de aici si ne-au demonstrat cam cat pot. Istoria la fel ca si evolutia taxeaza comportamentele si indivizii de acest fel. Sa tinem minte ca sub conducerea maghiara, populatia majoritara valaha a fost tratata sub orice critica, ca niste vite, fara nici cele mai elementare drepturi, cum azi beneficiaza din plin etnicii maghiari... Romanii desi erau majoritari, erau considerati o natiune josnica si tolerata, subevaluata dupa maghiari, sasi si secui! Ce are de zia baci Tokes? 1-0 Romania Revolutia se infaptuia oricum si fara interventia lui Tokes, dar sa ridici osanale unui individ care actioneaza impotriva statului roman, si care jigneste prin aceste declaratii toti romanii, actionand mai degraba ca un agent al unei puteri straine- care dovedeste in ultimul timp comportament revizionist si neprieten, mi se pare ori naiv ori prostesc. Maghiarii traiesc bine merci aici in Transilvania, chiar de acum administrativ spatiul e al Romaniei,beneficiind de un spatiu multicultural si multietnic, cu drepturi si facilitati, nu stiu cum ar trai romanii daca ar fi viceversa. Romania-Ungaria 2-0
Postat 02 Noiembrie 2018, 19:46 de cetateanbihorean
@alina1980
Spune te rog care carte sa o studiez. Eu am fost in Timisoara in decembrie 1989, ai fost si tu ?
Postat 02 Noiembrie 2018, 17:34 de Ducustrigacucu
Ducustrigacucu
Ducustrigacucu...mai studiaza cartea un pic....
Postat 02 Noiembrie 2018, 17:16 de alina1980
Tokes un prost
Retrograd, revizionist si sovin. Nu face cinste maghiarilor din Romania. El se simte un maghiar implantat intr-o alta tara, un strain pe aceste meleaguri, care viseaza la alipirea Transilvaniei la Regatul Maghiar... vise umede vad ca au si popii :))) Pacat ca nu reactioneaza statul roman la asemenea imbecilitati, romanii sunt prea ingaduitori cateodata
Postat 02 Noiembrie 2018, 17:12 de cetateanbihorean
@alina1980
Tokes nu a participat la revolutia din 1989 si focul revolutiei a fost aprins de catre tineri Timisoreni. Tokes avea ocazia sa participe la revolutie, sa lupte, sa fie ranit sau ucis la Timisoara sau in jud.Salaj dar nu a facut-o. Nu a facut ce au facut milioane de romani adevarati luptatori si eroi.
Postat 02 Noiembrie 2018, 16:14 de Ducustrigacucu
Sa nu uitam...
Sa nu uitati domnilor ca de la Tokes a pornit revolutia....el a scos tara din dictatura tovarasului Ceausescu....mai bine ziceti un "multumim "...in loc sa scrieti prostii....
Postat 02 Noiembrie 2018, 14:07 de alina1980
idee
Naţionalist şi patiriot ,bine că d-l primar nu este un şovinist înrăit ca acest individ TEKOS. Pe lângă el mai sunt atâţea care bagă zânzanie între români şi unguri. Conducătorii ungurilor trec cu vederea de câte ori au fost umiliţi românii în decursul istoriei, începând cu dualismul şi terminând cu legea APONIUL(1909), când la mii de români li s-a ungurizat numele cu forţa. PERSONAL M-AM SIMŢIT FOARTE BINE DE FAPTUL CĂ AM VĂZUT ATÂTEA STEAGURI TRICOLORE, CĂ ÎN REST ÎN ŞOVINISMUL LOR PÂNĂ ŞI LA MAGAZIA DE MĂTURI LA SPITALE SCRIE ŞI UNGUREŞTE, CHIPURILE UNGURII SĂ NU ÎNVEŢE LIMBA ROMÂNĂ. În şovinismul lor şi pe propii elevi îi izolează îi şovinizează de mici.
Postat 02 Noiembrie 2018, 11:29 de Iancu_Remus
De acord să mutăm toate "zilele" de acest fel în "noaptea" de Revelion !?!
Așa s-ar putea aduna români cu unguri, evrei cu arabi, țigani cu alte naționalități conlocuitoare ... artificii, șampanie și lăutari de toate etniile !?! Ar fi o zi de maximă solidaritate și, în același timp, noaptea proștilor care să crape în propria lor fiere, vărsată pe străzile orașului !?! Bietul Tokes ... până și amanta s-a săturat de el și s-a întors spășită la soț, în Budapesta !?!
Postat 02 Noiembrie 2018, 08:53 de CrisDumi
Tokes...
Tokes Gyuri Chefuri, hat si noi rugam la tine lăsat la noi împace si plecat tu de la România la Ungaria ca acolo cald si bine fi la tine Tokes. Rog ascultat la noi îndurerat si plecat imediat noi bucurat...
Postat 01 Noiembrie 2018, 22:58 de Adrian_Preda
Idiocracy
Ar putea sa mute ziua oradiei in noua piata 100...
Postat 01 Noiembrie 2018, 19:07 de excalibur
Demersuri
Trebuie sa facem si noi demersuri ca sa mutam sarbatoare de 15 martie a maghiarilor pe 1 aprilie.Cat tupeu domnule.
Postat 01 Noiembrie 2018, 19:06 de Claudiu81
15 martie zi de doliu la altii
Hai sa isi mute si ei sarbatoarea, nu? Sau alte sarbatori tolerate de atatia ani. Deja e dobitocenie si nesimtire. Vb celor de la epic show "daca varianta ta de popa prostu chiama laszlo tokes...s-ar putea sa fii ..." Nu discriminez ca am o hramada de prieteni unguri, si chiar si ei sunt de o parere cu noi, ca popa prostu se aliniaza numelui popular. Vorba unora, liber la granita si Isten Haszta! (sper ca am scris corect, nu e injuratura, dimpotriva)
Postat 01 Noiembrie 2018, 19:05 de poiu
De acord cu raspopitul!
Birtinezule, baga la tartacuta! Inainte de 12 octombrie (anul 1944) a fost 20 aprilie 1919, o zi de referinţă pentru istoria oraşului nostru, zi în care trupele conduse de Generalul Traian Moșoiu au eliberat Oradea, marcând intrarea urbei în componenţa României Mari, aşa cum au hotărât delegaţii români la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918.
Postat 01 Noiembrie 2018, 18:42 de pinonel
@Claudiu81
Ar fi cativa d'astia ca el care ar merita bilet... doar dus, insa, asta e.
Postat 01 Noiembrie 2018, 18:30 de Alcor
familia traditionala tokes 70 + nevasta de 30 = be gone!
tokes-borkes-ferkes, ia gandeste-te tu cu creierasul tau de lemn ce bine ti-ar fi tie la budapesta, cu mandra ta sotioara de 30 de ani, in patria ta muma, unde nu te-ar deranja nici vantu, nici pamantu! nici fosta sotie, nici fostii copii, nici fostii colegi... poti trece gratuit granita oricând. la renumele tau, sigur nu-ti cere nimeni actele sa te verifice la vama, mai degraba iti dau un sut in dos sa prinzi viteza mai mare. hai sictir!
Postat 01 Noiembrie 2018, 18:01 de roger
petitie
Astept din partea romanilor un raspuns mai drastic.Normal ar fi sa deschidem o petitie ca domnul Tokes sa fie declarat persona non grata in Romania si sa isi petreaca restul vietii in Ungaria.Cine subscrie la ideea mea?
Postat 01 Noiembrie 2018, 17:54 de Claudiu81
Invitatie
Il invitam pe domnul Tokes,daca nu savureaza sarbatorile romanesti si daca isi doreste sa vada mai multe steaguri ale Ungariei mai multi primari maghiari si scoli in limba maghiara sa se mute in Ungaria.daca un roman facea declaratii asemanatoare in Ungaria era linsat mediatic Cred ca Tokes ar merita declarat persona non grata in Romania deoarece ataca suveranitatea statului roman
Postat 01 Noiembrie 2018, 17:51 de Claudiu81
15 Martie 1848 - Continuare la comentariul meu de mai jos.
15 martie 1848 este ziua cand a inceput revolutia respectiva si este una din cele trei sarbatori nationale ale Ungariei, sarbatorita cu fast de catre unguri, inclusiv la Oradea.
Postat 01 Noiembrie 2018, 17:42 de Alcor
Pe ei ii deranjeaza ca vad tricolorul si insemnele nationale ale romanilor
Ei cand vin cu steagurile Ungariei si sarbatoresc zilele "tari mama", fac romanii "o solicitare comuna", similiara cu a lor ? NU! Romanii, nu se baga peste sarbatorile lor. Peste 40 000 de romani au fost ucisi de tirania ungureasca in anii revolutiei de la 1848-1849. Asta ca sa dau doar un exemplu. Toleranta acestor indivizi retrograzi este ZERO!
Postat 01 Noiembrie 2018, 17:34 de Alcor
Revoltator!
Incredibil!Atunci cand maghiarii sarbatoresc pe 15 martie cu sute de steaguri sunt lasati in pace,dar cand noi sarbatorim trebuie sa ne ascunde.Ii amintim domnului Tokes ca se afla in Romania,iar prezenta steagurilor Romanesti este normala.Mi se pare revoltator faptul ca are acest tupeu sa se lege de o data istorica.Ar trebui sa multumeasca ca noi nu comentam si repectam sarbatorile maghiare la noi in tara.In Ungaria daca s-ar intampla sa sarbatorim 1 Decembrie la fel cum ei sarbatoresc 15 martie fiti siguri ca s-ar lasa cu acte de huliganism din partea maghiarilor. Il invitam pe domnul Tokes de 1 Decembrie sa sarbatorim impreuna. o zi frumoasa tuturor
Postat 01 Noiembrie 2018, 17:24 de Claudiu81
Orice zi e o zi a durerii pt revizionisti
Parerea mea este ca pt ungurii rationali, 12 Octombrie este tot o zi de sarbatoare.
Postat 01 Noiembrie 2018, 17:12 de Alcor
S-au cam..
S-au am indobitocit unii!!! Cat tupeu trebuyie sa ai sa ceri amanarea unei sarbatori pentru ca unii se simt sifonati! psd, multumim pentru mizeria nationala instaurata!
Postat 01 Noiembrie 2018, 14:45 de scortosul
@tőkés
Acest individ, de mult ar fii trebuit spanzurat in centrul orasului.
Postat 01 Noiembrie 2018, 13:23 de Kuler
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON