URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2010, 15:31

Ţîrle nu e de acord cu scăderea salariilor la bugetari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Radu Ţîrle a declarat, într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri, că nu este de acord cu reducerea salariilor funcţionarilor, deoarece nu aceasta este cea mai corectă soluţie pentru stoparea risipei de bani publici.

În opinia sa, mult mai indicat ar fi ca autorităţile statului să pună capăt obiceiului de a încheia contracte clientelare, mai ales contracte pentru lucrări publice prin care firmele "agreate" câştigă licitaţii la preţuri mici, după care primesc suplimentări de fonduri până la limita superioară permisă de lege, adică 50% din valoarea iniţială a contractelor.

În loc de stimulente, reduceri

Preşedintele CJ a afirmat că şi în prezent este o problemă stimularea funcţionarilor, care de anul trecut au rămas fără sporuri şi stimulente, chiar dacă - unii dintre ei - muncesc inclusiv peste orele de program şi în zilele libere.

"Dacă se reduc salariile, s-ar putea ca pentru angajaţii care prestează activităţi de genul celor ce nu pot fi finalizate în doar 8 ore de lucru, precum sunt cei de la Direcţia Tehnică, să nu mai avem posibilitatea să le plătim munca", a spus Ţîrle, continuând: "Dacă nu le putem da nici sporuri, nici să le plătim orele suplimentare, va fi foarte greu să le cerem să lucreze peste orele de program şi să fie dedicaţi muncii lor, ori să reziste tentaţiilor".

Ţîrle a afirmat că, în opinia sa, încă dinaintea aderării la UE, în România trebuia să se adopte un cadru legislativ care să permită stimularea bănească mai ales a personalului care lucrează la proiecte în urma cărora instituţiile beneficiază de fonduri europene. "Nu înţeleg de ce nu există o lege ca aceşti oameni să primească de pildă un comision de succes. Cum să lucreze oameni cu 10 milioane de lei salariu la proiecte de 10 milioane de euro?", s-a întrebat retoric şeful CJ, spunând că "de aceea nici nu se absorb la noi suficiente fonduri europene, pentru că oamenii nu au nicio motivaţie. Dacă aveam un cadru legal pentru motivarea oamenilor, poate că gradul de absorbţie nu mai era sub 10%, ci de 50% din fondurile europene puse la dispoziţia României."

Unii taie, alţii plătesc

Întrebat de jurnalişti care este încărcarea de personal a CJ, Ţîrle a afirmat că nu a încărcat organigrama, şi a făcut angajări de "8-10 oameni", având încă 17 posturi vacante, neocupate. "Când am venit eu, Consiliul avea 191 de angajaţi, acum sunt 167", a răspuns Ţîrle, precizând că şi aşa instituţia se încadrează în normativele de personal prevăzute de lege, în funcţie de numărul de locuitori ai judeţului.

În schimb, din instituţie au plecat deja, tocmai din cauza scăderii veniturilor prin pierderea sporurilor şi stimulentelor, doi angajaţi, unul de la Direcţia Juridică, iar celălalt de la Direcţia Economică.

"S-ar putea ca unii să mai plece, cei care îşi pot găsi uşor locuri de muncă mai bine plătite în sectorul privat", a spus Ţîrle, completând, însă, că la fel de bine s-ar putea ca după aplicarea reducerilor de salarii decise de Guvern, angajaţii care vor să rămână să dea instituţia în judecată. "Oamenii cu mine au contracte de muncă, nu cu Ministerul Finanţelor. Aşa cum s-a mai întâmplat de doi ani încoace, s-ar putea face mii de procese, ceea ce ar aglomera instanţele de judecată şi ar genera alte cheltuieli, iar apoi, când angajaţii ar primi sentinţe favorabile, din nou vor fi alte cheltuieli în plus, pentru că va trebui să le restituim banii".

Cu tot dezacordul său personal, preşedintele CJ a specificat însă că va respecta legea, dacă prin lege Parlamentul va decide scăderea salariilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
pt un cetatean
Esti prost? Uita-te maine in ziare si o sa vezi ca ce scrie Cris o sa scrie toate ziarele. Daca Tirle a facut licitatii trucate de ce a pierdut Selina toate procesele? Obsedat prost ce esti.
Postat 02 Iunie 2010, 18:31 de alt cetatean
Cris omul lui Tirle
Iata cum ii face reclama omul luiM Tirle. Oare cu cat il plateste pe Cris domnul Tirle ca sa scrie despre licitatii trucate. Oare nu Tirle a facut tot felul de licitatii trucate ? Cata falsitate si la Tirle si la Cris. Cum poate fi obiectiv un ziarist a carui nevasta a fost angajata de Tirle la Consiliul Judetean ? In niciun caz nu poate fi obiectiv. Unde este moralitatea domnule Cris ? Mai puteti vorbi de obiectivitate ? Va este frica ca sotia si-ar putea pierde locul de munca ?
Postat 02 Iunie 2010, 17:57 de Un cetatean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON