URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2016, 17:10

Premieră: CJ s-a reunit la Hotel Continental, unde şedinţa s-a desfăşurat fără certuri, chiar dacă liberalii au fost tot contra (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru prima oară în istoria de 26 de ani a instituţiei, Consiliul Judeţean Bihor s-a întrunit marţi într-o sală a Hotelului Continental, graba fiind explicată de preşedintele Pasztor Sandor care a spus că sala de şedinţe proprie este încă ocupată de Biroul Electoral Judeţean, iar CJ a dorit să împartă bani pentru primării înainte să intre în perioada sărbătorilor.

Poate pentru că locul a fost neobişnuit, poate pentru că eşecul lor în alegeri a fost prea net, liberalii s-au opus aproape tuturor proiectelor puse în dezbatere, ca de obicei, ceea ce totuşi nu a contribuit la neadoptarea niciunui proiect. Au făcut o singură excepţie, votând cot la cot cu colegii din PSD, UDMR şi ALDE pentru neexercitarea dreptului de preemţiune la cumpărarea unui imobil în casa Poynar, pentru a nu împiedica proprietarul să-l vândă cui doreşte.

Accesul la cultură, mai scump

Între cele mai importante hotărâri luate marţi s-au numărat rectificarea bugetului judeţului şi instituţiilor subordonate pe anul în curs, aprobarea execuţiei bugetare până la începutul acestei luni şi stabilirea taxelor şi tarifelor fiscale pe anul 2017.

La acest din urmă capitol, cei 18 consilieri judeţeni ai PSD, UDMR şi ALDE au votat scumpirea abonamentelor şi biletelor la Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti Ede, Biblioteca Judeţeană şi Muzeul Ţării Crişurilor.

Astfel, la Teatrul Regina Maria, în timp ce abonamentele şi biletele la lojele laterale vor costa mai puţin din cauza vizibilităţii reduse, abonamentele şi biletele la rândul I al balconului vor fi mai scumpe. La fel, vor costa mai mult biletele pentru spectacolele cu public pe scenă, precum şi cele pentru adulţi şi copii la sala Arcadia. La Teatrul Szigligeti vor creşte tarifele abonamentelor pentru adulţi şi pensionari, biletele la spectacolele premieră, muzicale şi de teatru dramatic, precum şi costul biletelor pentru toate spectacolele obişnuite.

La Biblioteca Judeţeană, taxa pentru legitimaţia anuală se scumpeşte cu 20% (de la 20 la 25 lei), la fel şi legitimaţiile pentru o zi, tarifele pentru fotografiile digitale şi închirierea sălilor, iar la Muzeul Ţării Crişurilor se dublează tariful pentru vizitarea Peşterii Vadu Crişului.

Bani pentru toţi, UDMR în avantaj

Tot marţi, CJ a împărţit cotele de 20% defalcate din TVA şi de 20% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale. În timpul şedinţei, preşedintele Pasztor Sandor a invitat presa să remarce că împărţirea banilor a fost justă, ţinând cont şi de existenţa edililor PNL. „S-a încercat de toţi colegii de la această masă (n.r. – a prezidiului) ca toată lumea să beneficieze de aceste sume”, a spus el, subliniind că şi localităţile cu primari liberali au primit sume „chiar dacă mici”.

Fondurile alocate au fost în general de 30.000 – 45.000 lei, dar unele comune cu primari UDMR au beneficiat de sume mai mari, de până la 170.000 lei. De pildă, în timp ce Criştioru de Jos (edil PNL) a primit doar 20.000 lei (pentru „modernizare PSI clădirea Primăriei), comuna Holod (primar PSD) 69.000 lei (pentru reparaţii străzi, grup sanitar şcoală şi pietruirea străzi), comunele UDMR au căpătat sume mai consistente: Paleu – 100.000 (pentru reparaţii trotuare şi întreţinere drumuri), Sălacea – 100.000 lei (pentru teren handbal sintetic), Şimian – 100.000 lei (pentru dotare sală de nunţi), Valea lui Mihai – 95.000 lei (pentru înfiinţare teren de sport).

În total, din cotele defalcate s-au repartizat 3,639 milioane lei, iar din impozitul pe venit 0,727 milioane lei.

Împărţeală pe funcţii şi noi angajări

Tot marţi, prin vot secret – exercitat într-o cabină special amenajată în sala de hotel – consilieriii judeţeni ai PSD, UDMR şi ALDE şi-au pus oamenii în câteva consilii de administraţie în instituţii subordonate şi la Regia Autonomă Aeroportul Oradea, unde de altfel urmează angajări masive, pe 21 posturi noi, datorită preconizatei intensificări a activităţii.

Astfel, la propunerea UDMR, fostul jurnalist de la TVS Bimbo Szuhai Tibor, administrator la Grădina Zoologică Oradea, a fost votat de consilierii judeţeni ai celor trei partide în Consiliul de Administraţie al Aeroportului, la fel ca şi juristul aleşdean Florin Dubău (propus de PSD) şi de inginerul Alexandru Geza Popoviciu (propus de ALDE). Tot la propunerea PSD, o economistă din Săcueni, Cristina Duţă, a fost votată în Consiliul de Admministraţie al Muzeului Ţării Crişurilor.

De asemenea, tot cu cele 18 voturi ale PSD, UDMR şi ALDE şi cu opoziţia consilierilor PNL, a mai fost adoptată o hotărâre pentru înfiinţarea a 21 de posturi noi la Aeroport, de la femeie de serviciu, şofer, mecanic auto şi instalator până la pompieri, inspectori şi ingineri.

CJ se pregăteşte să facă angajări şi în aparatul de specialitate propriu, marţi rezumându-se la transformarea unor funcţii publice de diferite grade, schimbându-le gradele profesionale, adoptând şi o hotărâre pentru ca managerul public actual, Szabo Jozsef, să fie secondat de un manager public asistent.

Despărţire cu supărare

Deşi nu au avut niciun fel de discuţii în contradicatoriu înainte să voteze proiectele de hotărâri, consilierii judeţeni ai puterii şi ai opoziţiei s-au despărţit îmbufnaţi.

După epuizarea ordinii de zi, de altfel, reprezentantul ALDE Dorin Corcheş i-a ironizat pe liberali, spunând că se aştepta să nu voteze tot împotrivă la fiecare proiect, deoarece campania electorală a luat sfârşit. „Nu ajută pe nimeni cu nimic această atitudine”, le-a spus Corcheş, fără să-i dea vreun liberal o replică.

La final, preşedintele CJ Pasztor Sandor a încercat şi el să facă pace între PNL şi PSD, spunând că le mulţumeşte tuturor pentru colaborare şi că speră ca anul 2017 să fie mai productiv. „Eu mulţumesc în nume personal pentru aceste 6-7 luni, în care eu cred că CJ a luat multe hotărâri, unele, cele strategice, chiar în unanimitate, şi încep încetul cu încetul să-şi arate roadele, nu acum, peste 3-4 ani, când noi nu vom mai fi la această masă”, a spus Pasztor, invitând apoi toţi consilierii să urce la restaurant, pentru a ciocni un pahar de vin.

Degeaba, însă: liberalii nu au dat curs invitaţiei, Dacian Foncea mărginindu-se să le ureze „Poftă bună!”...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON