URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2015, 15:00

Prefectul a intrat în opoziţie: "Urechează" Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor, încă amical, dar ferm

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul Claudiu Pop pare să fi lăsat deoparte amiciţia cu şefii municipalităţii şi ai judeţului, lansând luni, într-o conferinţă de presă, avertismente ferme în direcţia acestora.

Statuia lui Mihai, tabu

În condiţiile în care săptămâna trecută Comisia zonală pentru monumente a avizat negativ solicitarea Primăriei de a muta statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii cu ocazia reabilitării acesteia, prefectul a avertizat, luni, că se aşteaptă ca municipalitatea să nu ignore acest aviz, chiar dacă el nu este ultimul.

"Nu avem de gând să împiedicăm lucrările (n.r. – de reabilitare), dar cât timp specialiştii au dat aviz negativ nu avem ce să facem", a spus Pop în conferinţa de presă susţinută luni. Ca să fie şi mai clar, a adăugat, răspicat: "Mă aştept ca Primăria să respecte întru totul prevederile stabilite de Comisie. Lucrurile trebuie să rămână cum sunt şi cu respectarea ad-literam a hotărârii Comisiei!".

CJ să iasă din letargie

Prefectul a lansat un semnal şi spre conducerea Consiliului Judeţean, care încă nu a numit o comisie de licitaţie cu misiunea de a stabili operatorul noilor curse externe ce trebuie înfiinţate imediat după încheierea lucrărilor de modernizare a infrastructurii aeroportuare din Oradea, arătând că acest lucru necesită timp, iar noua pistă ar putea fi gata fără ca Aeroportul şi Consiliul Judeţean să fi desemnat un operator.

"Ideal ar fi ca a doua zi (n.r. - după încheierea lucrărilor) să avem un operator, de aceea onor Consiliul Judeţean să-şi îndeplinească atribuţiile de a stabili o comisie de licitaţie care să demareze procedurile (n.r. - pentru desemnarea operatorului de curse externe), pentru că acesta va trebui şi să-şi facă publicitate, să se ştie că operează din data de, pe rutele cutare", a spus prefectul.

Pop a explicat că pentru desemnarea unui operator sunt necesare cel puţin câteva luni, iar acest lucru ar putea să nu fie făcut la încheierea lucrărilor de modernizare, caz în care banii investiţi, de la Uniunea Europeană, de la Guvernul României şi de la CJ şi Aeroport, să fie efectiv irosiţi. "Ar fi păcat să avem aeroportul făcut, pista făcută, şi să avem în continuare numai cele două curse ale Tarom. Asta ar însemna că am aruncat pe geam banii", a spus Claudiu Pop.

Vrea rute noi

Prefectul a mai precizat şi că autorităţile europene au aprobat subvenţionarea de către autorităţile locale a 50% din tarifele aeroportuare pentru companiile ce vor deservi noile curse (câte 495.000 euro pe an), sumele necheltuite într-un an putând fi reportate, dar nu mai târziu de anul 2017.

"Solicit să se adopte o Hotărâre de Consiliu Judeţean pentru deschiderea de noi rute, pentru că am primit solicitări de la firme din Oradea care îşi doresc cât mai curând curse externe", a încheiat Pop aceast subiect.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON