URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Mai 2011, 18:25

Parcul Salca va fi amenajat, în ciuda opoziţiei dezvoltatorilor imobiliari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a hotărât joi cu doar 18 voturi, minimum permis de lege, continuarea proiectului privind amenajarea Parcului Salca pe amplasamentul de lângă Lotus Center.

La fel ca în cazul proiectelor privind exproprierile, hotărârea a fost adoptată la limită, cu sprijinul consilierului local Vasile Petruţ, care a votat "pentru" alături de reprezentanţii PNL-PSD-UDMR. Grupul PDL din care face parte care s-a abţinut de la vot.

Ezitările democrat-liberalilor au fost alimentate şi de intervenţia avocatului Delia Pop, reprezentantul unor orădeni care, după ce au cumpărat drepturi litigioase, au obţinut în instanţă sentinţe judecătoreşti de împroprietărire.

Avocatul a spus că, în loc să declare proiectul ca fiind de interes local, aleşii orădenilor ar trebui să pună în posesie orădenii care au câştigat suprafeţele de teren în instanţă. "Mi se pare absolut nelegal să se adopte o astfel de hotărâre de către Consiliul Local", a spus Pop.

În replică, liberalul Dan Octavian a afirmat că aşa cum "avocaţii apără interesele clienţilor lor şi cei de la această masă apără interesele orădenilor".

La rândul său, primarul Ilie Bolojan a insistat pentru amenajarea parcului pe întreaga suprafaţă de lângă Lotus Center. "Adoptând această hotărâre vom arăta instanţei care este intenţia Primăriei cu privire la această suprafaţă de teren şi nu are decât să hotărască la rândul ei cum găseşte de cuviinţă. Eu unul mă îndoiesc că toate completele de judecată sunt îndrăgostite de dezvoltatorii imobiliari", a spus primarul.

Bolojan i-a îndemnat pe consilierii locali să voteze pentru implementarea proiectului, argumentând că în cazul în care acesta va fi respins prin vot instanţa ar putea interpreta că terenul este liber de orice sarcini şi ar putea dispune retrocedarea lui.

În finalul dezbaterilor, consilierii locali au hotărât joi implementarea celei de a doua etape de amenajare a parcului Salca şi declararea lui ca ca fiind proiect de interes public local.

Prima etapă a proiectului, constând în amenajarea a 3,7 hectare de zonă verde, a intrat deja în implementare cu finanţare de la Administraţia Fondului de Mediu. Municipalitatea intenţionează să ceară acum fonduri pentru finanţarea celei de a doua etape şi amenajarea a încă 7 hectare situate pe acelaşi amplasament.

"Parcul va avea în total zece hectare de teren. În cea de-a doua etapă dorim să amenajăm aici un parc al trandafirilor care va fi regândit inclusiv ca poziţie", a declarat primarul Ilie Bolojan într-o conferinţă de presă care a precedat dezbaterile în plen.

Şeful executivului spune că amenajarea primei porţiuni din parc va începe în cursul lunii august. Proiectul privind amenajarea celorlalte şapte hectare de teren va fi depus spre finanţare la Administraţia Fondului de Mediu în toamna acestui an.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
n-am
Situatiile grele cer sacrificii! de obicei sunt sacrificati oamenii de rand...si asta in numar mare! In cazul asta s-a procedat diferit...culmea este ca vocile celor care au de unde sa piarda se aud foarte tare, da' cand e vorba sa piarda cei care n-au mare lucru nu se aude nimica! Ciudata Romania asta...asa-i? Credeti-ma nu doar la noi se fac din astea, in toata lumea...n-au cum sa stopezi lacomia unor oameni; problema e ca la noi se fac manevre intr-un mod asa de grosolan, fara paravan, ca-ti face sila!
Postat 30 Mai 2011, 15:15 de dan
Romania oamenilor prosti
Incet Incet....Oradea incepe sa arate cat de cat ok....dar lucrurile nu se vor imbunatati daca exista astfel de oameni care isi vad doar interesele proprii si nu si cele de interes general.
Postat 30 Mai 2011, 13:33 de Calin
Romania oamenilor prosti
Dumnezeu stie ca numai la noi se pot intampla chestii dintrastea. Prin vest, prin vecini...in momentul in care primaria se afla in litigii cu cineva pentru un teren, nu ii va retroceda bunurile in natura...pentru ca nu exista notiunea asta.....ei dau bani tata....pentru ca terenul vizat sa fie folosit de catre comunitate pentru diferite obiective.... hai ca ne punem si retrocedam totate cacaturile la toti batranii, mostenitorii de drept sau cei cumparati si comunitatea se alege cu degetul in cel mai rau caz. Ce dracu....nu mai sunt oameni intregi la cap in Tara asta.... Nu sunt politician, si nici nu sutin pe nimeni...dar am impresia ca traiesc intr-o tara in care interesul general este sters cu desavarsire din bunul simt al oamenilor cat si din genal lor de cetateni. Nimic nu se mai face pentru comunitate...iar daca se face toata lumea intreaba - de ce se face???? bai oameni buni....hai sa ne trezim la realitate...astia n-au facut nimic 20 si ceva de ani pentru ca nimeni n-a gandit la aspectul general...doar la buzunarul lui. Acuma vine bolojan si incearca sa faca ceva in marea asta de mocirla cu gandire comunista si toata lumea il ia la intrebari....
Postat 30 Mai 2011, 13:19 de Calin
@vladimir
dc o hotarare a instantei e nedreapta faci recurs, or o ataci la inst. superioara. dar nu te lasi calcat. aici palaria jos pt stie si primarul nostru cum sa respecte legea mai bine decat filip si pierde mai putine procese, desi nici samsarii nu se lasa si continua prin procese. dine ca a trecut terenurile in administratia publica a orasului si nu in cea privata. desi, si functionarii n-ar face dc nu li s-ar zice. nu`ti dai seama ca astia vor sa imbogateasca peste noapte? cum poti sa iei apararea unui om ce a cumparat dreptul de mostenire a unui teren cine-stie unde la marginea orasului, a fost terenul folosit pt altceva iar el alege sa primeasca teren acum in buricul targului. la aceeasi suprafata, nu la aceeasi valoare!
Postat 28 Mai 2011, 10:47 de unu
bravo bolo!
celor care cer terenuri pe drepturi litigioase ar trebui sa le dea cele mai ieftine terenuri muncipalitatea. Sau ce ati vrea, sa mai apara si langa lotus un cartier gen luceafarul? cu un bloc jumate facute in 4 ani? mai bine un parc pentru populatia multa din zona, betoane sunt destule pe metrul patrat, iar pentru cele noi e loc destul inspre comunele limitrofe,
Postat 27 Mai 2011, 11:01 de unu
parc
imi pare foarte bine ca se face un paarc acolo.eu de un sg lucru is curios!ESTE PRINTRE ACEI OAMENI CARE DORESC ACEST PAMINT SI VREU MUNCITOR DE RIND?????DACA NU NU MIE MILA DE EI ...PT CA ACEEA NU POT FII OAAMENI....
Postat 27 Mai 2011, 08:32 de pip
Separatia puterilor
Hotararile instantei primeaza, chiar daca sunt nedrepte. Altfel se creaza haos. Cat timp il hulim pe Basescu si Boc pentru nerespectarea lor nu putem face noi la fel.
Postat 27 Mai 2011, 07:29 de Vladimir
litigiu
stiti de ce a intervenit d.na avocat pop delia ....? pt ca mai multi avocati au acolo cumparate terenuri din retracte litigioase si aCUM VOR SA LE VALORIFICE CAT MAI BINE CHIAR SI O DOMNISOARA BATRANA CU FUNCTIE ;I TOT AVOCAT ARE CELE MAI MULTE.......EI CE YICETI VOI ;I APOI JUDECATI-VA LA ORADEA ...............CUI SAMSARII DIN BAROU
Postat 27 Mai 2011, 07:16 de unu
@vladimir
nu are legătură cu liberalismul. ăia sunt niște șmecheri care au cumpărat drepturi litigioase pt suprafețe de teren care azi nu pot fi retrocedate în original, fiind construite cartierele de blocuri pe ele. apoi justiția le-a aprobat dosarele de retrocedare iar Primăria trebuie să le dea niște hectare de teren pe unde are. dar nu poate fi obligată să dea cel mai scump teren al său. vor primi altele
Postat 27 Mai 2011, 01:04 de tudor
nu chiar
daca si cand dai e un primar care iti aprara drepturile, il lovesti cu pietre..or esti unul din samsari, or esti id.iot. vladimire, uiti ca samsarii carecer acele terenuri nu le`au detinut niciodata. au cumparat drepturi litigioase, pe o anumita suprafata de teren. iar apoi, au ales dansii ca sa isi primeasca cele \"xyz\" hectare de teren, fix acolo. cand drepturile probabil erau pt ceva pasuni la marginea orasului. instanta nu tine cont de valoarea terenului, ci de suprafata.
Postat 27 Mai 2011, 00:31 de unu
Astia da liberali
Parca imi aduc aminte ca liberalii ii faceau pe toti comunisti care nu respecta dreptul la proprietate. Acum exponentii lor ce fac? Bravo Bolojan, din nou o mostra de liberalism si democratie sovietica.
Postat 26 Mai 2011, 22:53 de Vladimir
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON