URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2013, 17:26

Lupta împotriva exploatării gazelor de şist continuă în Oradea, prin proiecţia filmului "Gasland" şi un protest

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce în luna februarie la Oradea a avut loc un prim protest anti-exploatarea gazelor de şist în Bihor, cetăţenii sunt invitaţi să continue această luptă şi să participe la două noi evenimente.

În organizarea Grupului de Antifracturare Hidraulică din Oradea, format din orădeni care militează împotriva tehnicii folosite la exploatarea gazelor de şist, joi seară, de la ora 19, la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai va fi proiectat pelicula "Gasland". Filmul documentar realizat în 2010 de americanul Josh Fox, "Gasland" ("Tărâmul gazelor") arată efectele nocive pe care fracturarea hidraulică le-a avut în SUA. Exploatările gazelor de şist din America au dus la deşertificarea solului şi contaminarea pânzei freatice cu gaz şi cu tot felul de poluanţi, astfel că la robinetele localnicilor din preajma exploatărilor apa pur şi simplu lua foc.

Filmul a şocat opinia publică şi a determinat Agenţia Naţională de Mediu a SUA să recunoască, în 2011, că fracturarea hidraulică se face vinovată pentru poluarea apei freatice, în ciuda faptului că marii petrolieri negau vehement acest lucru.

Invitat special la proiecţia filmului este Mihnea Blidariu, membru al formaţiei rock Luna Amară şi militant împotriva fracturării hidraulice.

Apoi, pe 4 aprilie, toţi bihorenii sunt aşteptaţi la un nou protest, în faţa Prefecturii. Astfel de manifestări vor avea loc pe 4 aprilie în diferite oraşe din întreaga ţară.

BIHOREANUL a relatat, de la începutul anului, că Guvernul României a aprobat două acorduri petroliere de explorare-exploatare a gazelor de şist în perimetrele Tria şi Tulca. Astfel, companiile străine East West Petroleum şi Clara Petroleum pot începe demersurile pentru a extrage gazele de şist, în condiţii secrete, întrucât anexele acordurilor sunt clasificate. Astfel de acorduri petroliere există şi pentru perimetrele Băile Felix şi Voivozi, însă acestea nu au fost încă aprobate de Guvern.

Posibilitatea ca în comunele din Bihor să înceapă exploatarea gazelor de şist l-a făcut pe preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, să asigure că nu va permite companiilor străine să demareze astfel de lucrări în judeţ.

Citeşte mai multe despre posibilitatea exploatării gazelor de şist în Bihor în articolul "Liber la gaze!"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Articolul 35 si VIATA NOASTRA...
SI, DACA TOT MODIFICAM CONSTITUTIA, NOI, POPORUL, DORIM CA ARTICOLUL 35 SA ARATE ASTFEL: Dreptul la mediu sănătos ARTICOLUL 35 (1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic. (2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept. IN ROMANIA , EXPLOATAREA GAZELOR NATURALE PRIN METODA FRACTIONARII HIDRAULICE ESTE STRICT INTERZISA! (3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător. Pentru ca raul sa triumfe este suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic! Sa facem ceva!
Postat 04 Iunie 2013, 16:59 de Seba
Celor peste 60% dintre romani, idiotii care au votat uslamul !
Uite ce facea copy-lotul in timp ce ne mintea precum respira, o stire pe n-ati auzit-o si n-o s-o auziti la latrinele lui felix motanul : ,,Premierul Victor Ponta a anuntat joi seara [5iulie2012], dupa sedinta de Guvern, ca il va avea drept consilier pe probleme strategice si de securitate pe generalul in retragere Wesley Clark. Clark este membru in Consiliul director al companiei BNK Petroleum, o companie petroliera unde Soros a cumparat 20% din actiuni prin intermediul fondului sau de investitii Quantum Partners LP.Potrivit site-ului oficial, compania in conducerea carei ase afla Wesley Clark are operatiuni in domeniul gazelor de sist in Polonia." Lamuriti ?
Postat 27 Martie 2013, 07:29 de petru
esti un bou
mai ilie, ca un bou ce esti te bagi in seama ca prrrrostu\', exploatarea aia e mai benefica decit ciuma bubonica pt populatie....
Postat 26 Martie 2013, 22:03 de @ilie
prea tirziu..
...va agitati,exploatarea a fost aprobata in guvern!Este benefica populatiei ce consuma gaze,informati-va inainte de a va agita!
Postat 26 Martie 2013, 10:20 de ilie
Nu stati
Nu stati in case,comentarii mai putine si iesit in strada cat mai multi!
Postat 26 Martie 2013, 09:23 de matilda
@sena
E tarziu pt. rugaciuni, acum e vremea pt. rascoala ! Guvernul uslamist, in frunte cu copy-lotul a aprobat deja ,,prospectarea" (in fapt exploatarea) gazelor de sist !
Postat 26 Martie 2013, 06:53 de pinonel
minti ciordele
cind o sa i puna astia purcoiu de dolari in fata alcoolistu de ciordel popa o sa faca pe prostu, nu ca n ar fi un dobitoc, dar nu va mai recunoaste nimic..... gazele se vor exploata, va place nu va place
Postat 25 Martie 2013, 22:25 de ciordel popa
FELICITARI
FELICITARI D-LE POPA ,MEREU ATI FOST DE PARTEA BIHORENILOR.AM SA VA VOTEZ INDIFERENT LA CE FUNCTII VETI CANDIDA VREODATA.
Postat 25 Martie 2013, 20:28 de SANMARTIN
speranta moare ultima
Doamne,sper ca ,guvernul sa NU aprobe un astfel de genocid!
Postat 25 Martie 2013, 18:45 de sena
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON