URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2013, 07:48

Liber la gaze! Pe tăcute, Guvernul a dat liber la exploatarea gazelor de şist în Bihor

Liber la gaze! Pe tăcute, Guvernul a dat liber la exploatarea gazelor de şist în Bihor APĂ ÎN FLĂCĂRI. Lumea întreagă a fost şocată de consecinţele exploatărilor de gaze de şist, aşa cum au fost ele prezentate în documentarul "Gasland", realizat de un activist american care se împotriveşte acestor exploatări. Filmul arată cum la robinetele localnicilor din preajma forajelor apa curge amestecată cu gaz, luând foc la cea mai mică scânteie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cutremure, ape contaminate şi terenuri aride. Sunt principalele riscuri pe care militanţii de mediu din întreaga lume le asociază cu exploatarea gazelor de şist.

În timp ce unele state au decis interzicerea acestor exploatări, iar la nivel comunitar european abia acum au început dezbaterile despre controversata metodă de extragere a acestora, fracturarea hidraulică, în România se dă undă verde la foraje. La finele anului trecut, noul Guvern şi-a dat acceptul ca mai multe companii străine să înceapă lucrările, două astfel de acorduri vizând satele bihorene Tulca şi Tria, de unde străinii se laudă că vor începe în acest an să scoată la suprafaţă ascunsa bogăţie...

Filmul realităţii

De câţiva ani, companiile petroliere din întreaga lume poartă un război total cu ecologiştii pe problema exploatării gazelor de şist. Prinse între plăcile de şisturi ori în straturile de cărbune, deci aflate în pământ la adâncimi mai mari decât zăcămintele obişnuite, gazele de şist se deosebesc de acestea doar prin locul în care se găsesc. Exploatarea gazelor de şist a început în SUA, ţară care acum îşi asigură 16% din necesarul de consum cu aceste resurse.

Tehnologia folosită pentru exploatare este fracturarea hidraulică, adică pomparea în adâncimile pământului a milioane de litri de apă amestecată cu substanţe chimice menite să dizolve rocile şi să elibereze gazul. Ce fel de substanţe chimice se folosesc nu se ştie exact, fiind invocat secretul tehnologic. Cert este că fracturarea hidraulică e criticată pentru multe nenorociri. În 2010, americanul Josh Fox a tras cel mai puternic semnal de alarmă, arătând în documentarul "Gasland" ("Tărâmul gazelor") că exploatările gazelor de şist au dus la deşertificarea solului şi contaminarea pânzei freatice cu gaz şi cu tot felul de poluanţi, astfel că la robinetele localnicilor din preajma exploatărilor apa pur şi simplu lua foc. Filmul a şocat opinia publică şi a determinat Agenţia Naţională de Mediu a SUA să recunoască, în 2011, că fracturarea hidraulică se face vinovată pentru poluarea apei freatice, în ciuda faptului că marii petrolieri negau vehement acest lucru.

Bihorul, stors de gaze

Anul trecut, se afla că şi România are o bogată rezervă de gaze de şist, pe care companiile petroliere străine îşi puseseră deja ochii. În timp ce autorităţile tăceau mâlc, ecologiştii dezvăluiau care sunt perimetrele vizate. Iar patru se află în Bihor, în Băile Felix, Voivozi, Tria (comuna Derna) şi Tulca.

BIHOREANUL a arătat, în martie 2012, cum pentru toate aceste perimetre fuseseră încheiate acorduri de exploatare-dezvoltare-explorare între Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) şi companii străine. La Voivozi, acordul l-a obţinut Mol Ungaria împreună cu Expert Petroleum, o firmă înregistrată la Mediaş şi deţinută integral de un off-shore înregistrat în Iordania, în spatele căruia s-ar afla un fost ofiţer KGB. Pe perimetrele Băile Felix şi Tria a pus mâna compania canadiană East West Petroleum Corp., în timp ce acordul pentru Tulca a fost obţinut de Clara Petroleum Ltd, o firmă britanică.

Ca să fie puse în aplicare, acordurile mai aveau nevoie doar de o aprobare care se dă prin Hotărâre de Guvern. Iar actul a fost emis luna trecută, pe tăcute, pentru două din cele patru perimetre: Tria şi Tulca. Astfel, East West Petroleum şi Clara Petroleum pot începe să exploateze orice tip de resursă petrolieră, inclusiv gaze de şist în cele două perimetre. În ce condiţii, rămâne un secret, căci anexele celor două HG-uri sunt clasificate!

"Un program amplu"

Publicarea HG-urilor în Monitorul Oficial din 12 decembrie a fost primită cu bucurie de canadieni, care au anunţat pe site-ul propriu că au de gând să treacă rapid la treabă. "East West Petroleum Corp. e bucuroasă să anunţe că a primit aprobarea finală din partea Guvernului României pentru a începe operaţiunile pe concesiunea de 1.000 de kilometri pătraţi EX-2 Tria în vestul României", precizează canadienii. Compania va desfăşura "un program amplu, de doi ani, care include achiziţia de date seismice 3D pe 120 de kilometri pătraţi şi de date seismice 2D pe 200 de kilometri, plus forarea a trei sonde".

03 greg renwick.jpgLa solicitarea BIHOREANULUI, Greg Renwick (foto), director executiv al companiei, a precizat că "achiziţia de date seismice" înseamnă identificarea prin unde sonore a celor mai bune locaţii pentru amplasarea sondelor. "Această tehnică e folosită în întreaga lume şi a mai fost folosită şi în Tria. Populaţia nu va fi afectată", a precizat Renwick. Tehnica a fost utilizată în satul bihorean pentru explorarea potenţialului zonei, pe care canadienii au făcut-o de îndată ce au semnat acordul cu ANRM, ceea ce înseamnă că deja ştiu ce bogăţii ascunde pământul în zonă şi sunt nerăbdători să le şi scoată la suprafaţă, anunţând că vor începe lucrările încă din primul trimestru din 2013.

Străini de toate felurile

Când vine vorba de gazele de şist şi de fracturarea hidraulică, Renwick invocă renumele şi interesele companiei, şi nu oferă detalii despre operaţiunile ce vor urma. "Programul nostru nu conţine evaluarea potenţialului de gaze de şist şi nici nu plănuim să folosim tehnici de fracturare pentru a creşte producţia de petrol sau gaz din zonă", a declarat directorul.

Compania pe care o reprezintă, East West Petroleum Corp, mai deţine însă doar o parte din drepturile de exploatare de la Tria. De fapt, anul trecut, canadienii şi-au vândut 85% din acordurile din România către compania petrolieră sârbă NIS, controlată de gigantul rus Gazprom. Altfel spus, la Tria vor ateriza mai mulţi ruşi ori sârbi decât canadieni, care vor decide ce şi cum exploatează. Şi e greu de crezut că vor lăsa rezervele de gaze de şist neatinse...

Reprezentanţii de la Clara Petroleum Ltd, cei care au dreptul de exploatare în Tulca, sat din preajma Salontei, sunt şi mai greu de abordat decât canadienii. Compania nu deţine un site, iar potrivit presei centrale este înregistrată din 2010 în Marea Britanie şi are un singur angajat. O firmă dubioasă, care pare să camufleze o altă companie!

Teoretic, însă, lucrurile n-ar trebui să rămână mult timp ascunse, pentru că, înainte să înceapă lucrările, ambele companii trebuie să obţină acordul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, act ce se eliberează în urma unui memoriu public detaliat cu toate acţiunile ce urmează să fie făcute, a unui studiu de impact asupra mediului şi a unor dezbateri publice.

Primari cu probleme

În Bihor, nicio autoritate publică nu ştie deocamdată nimic despre companiile străine şi planurile lor. În timp ce la APM străinii încă n-au ajuns, prefectul judeţului, Claudiu Pop, spune că nu are nicio informaţie în plus faţă de cele existente în hotărârile de Guvern.

03 Victor Filip.jpgNici primarii din Tulca ori Derna nu ştiu, evident, ceva concret. "Dacă ar fi după mine, nu aş da acordul niciodată. Dar necazul e că pe noi nu ne întreabă nimeni", zice primarul din Derna, Victor Filip (foto). Edilul din Tulca, Ioan Bulzan, se împotriveşte şi el acestor exploatări, dar nu ştie ce ar putea face în mod concret. "Nu ştiu ce le voi spune oamenilor, pentru că le-am promis că atât cât sunt eu primar nu face nimeni exploatări aici", zice primarul, supărat.

Însă, aşa cum şi-au dat seama ambii aleşi, deciziile le iau cei mari. Cei mici doar le suportă consecinţele.


 

"BĂSISTUL" PONTA
Guvernanţii, între pro şi contra

03 afis.jpgPosibilitatea exploatărilor gazelor de şist i-a făcut pe românii din mai multe localităţi să protesteze împotriva posibilelor consecinţe de mediu. Cea mai amplă manifestare a avut loc în primăvara trecută la Bârlad, unde peste 5.000 de oameni, în frunte cu primarul, au cerut în stradă blocarea exploatărilor gazelor de şist de către compania americană Chevron. În timp ce premierul de la acea vreme, Mihai Răzvan Ungureanu, susţinea că exploatarea gazelor de şist e soluţia României pentru independenţa faţă de gazele ruseşti, oamenii au cerut vehement să plece americanii. O lună mai târziu, Chevron anunţa că sistează temporar activităţile în România.

În mai 2012, noul premier Victor Ponta a instituit un moratoriu privind exploatarea gazelor de şist, pentru ca specialiştii să clarifice dacă exploatarea e sau nu riscantă. Şi se pare că s-au lămurit, pentru că programul de guvernare al USL enumeră ca prioritate în sectorul energetic demararea acţiunilor de explorare a zăcămintelor de gaze de şist. În primele zile din acest an, Victor Ponta a spus că "ideea gazelor de şist trebuie tratată serios pozitiv", ceea ce a stârnit noi proteste.

Concomitent, Comisia Europeană a început consultările publice pe tema combustibililor fosili neconvenţionali, cum sunt şi gazele de şist. Materialele informative se regăsesc pe site-ul Comisiei, propunerile cetăţenilor putând fi trimise până la data de 23 martie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
balonul care sa spart a lui ion
mai ionel din balon vad ca spiritul de critica e foarte dezvoltat la romani numai ca critica mereu pe langa subiect asa cum esti tu si mai e ceva intodeauna vede pe altul si greseala altuia dar niciodata pe el insusi asa cum esti tu banuiesc ca de gazele de sist habar nu ai ca asfel ai tacea dra... din gura te-ai gasit sa critici tu gramatica altuia aici e forum de comentarii nu test de scriere la gramatica canalie.
Postat 26 Ianuarie 2013, 11:50 de un roman
Pontone minte precum respira !
În mai 2012, la numai două săptămâni de la intrarea în pâine a primului guvern usl, copy-lotul a introdus moratoriu privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist. „Amânarea va rămâne în vigoare până la finalizarea studiilor la nivelul Uniunii Europene privind impactul asupra mediului a gazelor de şist”, declara atunci rovana plumb, fost şi actual ministru al mediului. Studiile UE sunt departe de a fi încheiate, dar certificatul de urbanism s-a dat deja. Iar poziţia lui pontone este acum total ne-electorală: „Ştiu că nu voi fi prea popular, dar problema gazelor de şist trebuie tratată serios pozitiv…” Şi alte asemenea argumente. De pilda societatea civilă din Bârlad a fost luată ca din oală de schimbarea noilor conducători. Protopopul Vasile Laiu, vârful de lance al protestelor din urmă cu un an, aflase de avizarea primei sonde de explorare, dar nu ştia de poziţia oficială a Guvernului. În martie 2012, 5.000 de oameni au protestat împotriva exploatării solului prin metoda fracturării, în acel miting băgându-şi coada şi politicieni uslamisti.
Postat 26 Ianuarie 2013, 07:40 de pinonel
hahahaha
Cred ca mai inainte de a scrie ceva si a va da in petic, ar trebui sa mai revizuiti gramatica putin, dupa care puteti sa urlati impotriva gazelor de sist cat va tin bojocii sau fondurile de la verzii din lumea asta!
Postat 26 Ianuarie 2013, 02:11 de ion din balon
mars in tara voasta
ba- i migelito tu nu esti cumva vreun manjit de al lor nu ca prea le ei tu apararea betonul e secret nu substantele zici de aceea le fac publice de sterile ce sunt mare **** esti moncher .sigur ie- se ceva la afacere .
Postat 25 Ianuarie 2013, 14:19 de juan migel
jigodidilor
serios era contaminata deja da cele aproape 600 de substante chimice care sunt introduse cu presiune in sol respectiv apa freatica de adancime si suprafata dispar asa ca prin minune idiodutule la fel ati facut si cu resursele de aur din africa ati scos aurul si ati plecat lasand toate mizeriile in urma toate substantele necesare procesari aurului asa cum vreti sa faceti si la rosia m. varandune pe gat tot felul de spoturi cu familii amarate care nu au ce manca deh ne otaviti pamantul apa aerul tot mars la voi in tara si faceti ce vreti acolo la voi in america nemernicilor mars de pe pamantul romanesc.
Postat 25 Ianuarie 2013, 14:09 de un roman
Minciune!
\"Ce fel de substanţe chimice se folosesc nu se ştie exact, fiind invocat secretul tehnologic.\" Este destul de clar ca ati luat informatia dvs. doar din filmul de groaza care este facuta sa sperie lumea si sa creada ca sunt in pericol. Substantele folosite sunt metanol, alcool izopropilic, glicol etilic, sau alte variante al substantelor etilice. Toate aceste substante sunt sterile, si sunt inconjurati de o perete foarte groasa de un beton special facut pentru a proteja izvorurile. Aceasta formula de beton este chiar un secret, nu substanta injectata pentru a crapa sistul. Va rog tuturor sa nu mai demonizati ce nu intelegeti. Ma amintiti de biserica catolica din epoca medievala.
Postat 25 Ianuarie 2013, 03:10 de Miguel Leiva-Gomez
Minciune!
Imi pare rau sa va stric petrecerea, dar apa aia din filmul \\"gasland\\" deja era contaminata cu mult inainte de exploatarea sistului. Aceasta apa a luat foc chiar si in anii 1600. Va rog sa nu credeti minciunile lor. Vor numai sa faca propaganda. Urmariti unde se duc bani pentru producerea filmelor astea. Era regizat din cauza ca este profitabil sa intinzi panica. Calmati-va, ca asemenea lucru nu se va intampla prin exploatarea sistului. Cunosc procesul destul de bine si ma puteti intreba orice in materia respectiva. Numai sa tineti minte ca nu sunt foarte fluent in romaneste, fiind strain.
Postat 25 Ianuarie 2013, 01:39 de Miguel Leiva-Gomez
Jurnalist Strain
Imi pare rau sa va stric petrecerea, dar apa aia din filmul "gasland" deja era contaminata cu mult inainte de exploatarea sistului. Aceasta apa a luat foc chiar si in anii 1600. Va rog sa nu credeti minciunile lor. Vor numai sa faca propaganda. Urmariti unde se duc bani pentru producerea filmelor astea. Era regizat din cauza ca este profitabil sa intinzi panica. Calmati-va, ca asemenea lucru nu se va intampla prin exploatarea sistului. Cunosc procesul destul de bine si ma puteti intreba orice in materia respectiva. Numai sa tineti minte ca nu sunt foarte fluent in romaneste, fiind strain.
Postat 25 Ianuarie 2013, 01:38 de Miguel Leiva-Gomez
Auzi la el!
Romania = Transilvania + Moldova + Oltenia + Muntenia + Dobrogea.... Cam asa se invata la scoala pe vremea mea. Acuma nu stiu, poate tu "Transilvania=Romania" ai prins profesori mai "moderni"... Oricum, normal ar fi ca fiecare regiune sa se auto-intretina, nu Transilvania sa "faca cinste" la o tara intreaga... Sunt 2'000 de ani de cand altii ne iau tot ce avem! . . . . . . . . . Ar fi timpul sa mai si beneficiem de munca si pamantul nostru!_______________________ ___________In alte locuri, cu oameni mai deschisi la minte, se poate (vezi Catalonia, Tara Bascilor, Scotia etc. etc.)
Postat 24 Ianuarie 2013, 21:04 de mda...
buda si pesta porcina peste iredentismul unguresc !
Transilvania=Romania !
Postat 24 Ianuarie 2013, 20:17 de Transilvania=Romania
era de asteptat
nu va trece multa vreme cind pretul de apa va creste de 10-100 de ori, ea fiind adusa de departe, cumparata pe bani grei si astfel se vor imbogati tot hotii,acesta fiind unul din efectele exploatarilor acestor gaze; cu cit lumea va sta mai mult indiferenta, cu atit impactul va fi mai mare; de 24 de ani ne-am trezit cu milionari nascuti peste noapte, proprietari de fabrici si uzine ce odinioara apartineau poporului,acestiau le-au luat cadou cu forta,Romania e vanduta pe bucatele si putinul ce le-a ramas fraierilor nu le va permite nici sa respire aer curat , nici sa bea apa netratata - Romania Trezeste-te
Postat 24 Ianuarie 2013, 16:57 de gigi2
UNDE
E DNA-UL CU INFRACTIUNI MACROECONOMICE SI CORUPTIE SI UE ?????????????LASA C-O SA BEA SI DNA APA CU FOC SAU O SA MANANCE JAR !!!!!!!!!!!!!!!!!! ALO, DNA !!!!!!!!!!!!!!! SAU E PE ŞEST, NU PE ŞIST !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 24 Ianuarie 2013, 15:35 de ADINA
Guvernul Ponta-Antonescu-Oltchim-Gaze de Sist
In primul rand nu sunt ungur , boilor ! Sigur ca si UDMR-ul doresc sa aiba aceeasi soarta. Dar ce nu intelegeti voi imbecililor este ca ati sarit imediat din pat sa va duceti la vor sa ii votati pe astia ca o sa va dea de toate. O sa va dea la cioc voua si familiilor voastre !
Postat 24 Ianuarie 2013, 12:04 de gigi
La toti uslamistii, de fata si viitori (dac-or mai fi !)
Noi, cei peste 35% care n-am votat uslamul, ar trebui sa va ridicam in furci pe voi, cei peste 60%, care sunteti dobitocii neamului ! Nu pt. ca ati votat cum ati votat si pe cine ati votat, ci pt. ca nici dupa ce uslamul v-a dat ...*ue de v-a spart dintii, tot nu va vine mintea la cap... e si greu, voi n-aveti cap ! La subiect : tehnologia care va fi folosita, fracturarea hidraulica, este interzisa in SUA !!! Miticii au iesit cu mic, cu mare si au protestat, ei nu vor sa ajunga bogati, sa n-aiba de unde bea apa (la propriu). Acum sa vad târla asta de ,,alesi" locali/parlamentari/judeteni cu care defila nea ilie, popa ciordel, mang_litorul, cum vor apara interesele celor care i-au trimis unde meritele nu le-ar fi dat dreptul niciodata !
Postat 24 Ianuarie 2013, 11:55 de Oradean
nu cred ca asta e problema
nu cred ca problema este corectpusa de cei care au comentat. va invit sa urmariti filmul Gasland. problemele sunt mult mai grave decat cele care sunt induse in comenarii si nu tin de partide sau de unguri. Problema tine de implicatii. Evident ca la nivel politic se poate da unda verde sau interziece. Noi ca bihoreni trebuie sa facem o presiune constanta ca asta sa nu se intample indiferent daca ii avem ca aliati pe politicieni sau partide. Pe acelasi subiect au iesit in strada 5000 de Barladeni (imreuna cu primarul) Ideea este ca nu trebuia sa acceptam asa ceva si ca trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a bloca un asemenea proiect ! Urmariti filmul !!!
Postat 24 Ianuarie 2013, 11:54 de Florin
USL = aceiasi mizerie !!!
USL-ul ne omoara cu mana altora!!! Incet si sigur face tot ce a facut si Boc-Basescu , ba inca si mai mult !!!! USL-uol ne vine oricui numai sa aiba ei ce toca !!! Taxe si impozite si majorate si suplimentate asta este cadoul USL pentru tati , si pentru prostii ce i-au voatat si pentru cei ce nu i-au votat , asta asa ca sa nu fie discriminare si sa fie de la mai multi !!!!!
Postat 24 Ianuarie 2013, 10:41 de scortosul
Bravos, mai!
Fratilor, nu stiu cum ati ajuns voi la concluzia ca primul era UDMR-ist, dar ma rog, nu despre asta e vorba. Vorba e ca, asa cum se vede si de aici si din multe - multe alte exemple, Transilvania e "mulsa" de guvernarile ce vin rand pe rand sa ne spolieze de bogatiile naturale. Vezi gazele de sist - care sunt "vandute" de Ponta fara nici o compasiune fata de efectele care ar putea interveni in zona, vezi Rosia Montana - aur TRANSILVAN, nu romanesc, care va imbogati bugetul tarii, noi - cei din Transilvania mai avem de umblat cu "sarutmana" ca sa ne luam un banutz de la smekerii din Regat, vezi padurile Maramuresului, detinute de Nastase si ai lui etc etc. E timpul sa ne trezim, Transilvania e o mina de aur, de asta ne "mulge" Bucurestiul si ne vrea Ungaria. EU unul zic NICI CU UNII, NICI CU ALTII, singuri frate! Noi sa mulgem, noi sa bem! Libertate!
Postat 24 Ianuarie 2013, 10:32 de mda...
@/gigi/
ma, iudemerist imbecil, esti prost ca o gaina, din cauza asta sunteti niste loseri. prosti sunt aia care mai stau de vorba cu voi, leprelor. sa v-o dea ghirila, /la balcon/, la toti si voi sa i-o dati lui, ca sa nu ramaneti datori.
Postat 24 Ianuarie 2013, 08:58 de Oradean
pt "gigi"
bai, hungur cretinoid, dupa algoritmul tau, parlamentarul udemerist, nu e bun tot mort ?!? au participat la toate guvernarile ! exact asta ce ai scris, colcaie in voi. fir-ati ai dracului cu "partium" cu tot, jigodiilor ! P.S. Exploatarea acestor gaze ar trebui sa scada pretul la consumator!
Postat 24 Ianuarie 2013, 08:51 de pt "gigi"
Guvernul Ponta-Antonescu-Oltchim-Gaze de Sist
In curand va intelege si gloata ca a votat niste gunoaie care doar au promis.Guvernul Ponta-Antonescu-Oltchim-Gaze de Sist a promis multe si multe impozite si taxe ne da. Ce trebuie sa invatam in urmatoarea perioada este ca singurul parlamentar bun in tara asta este parlamentarul mort. Nu conteaza ca este PSD, PNL sau PDL !
Postat 24 Ianuarie 2013, 08:34 de gigi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON