URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2010, 17:15

Judecătorii cer limitarea puterii preşedintelui faţă de Justiţie şi un sistem fără magistraţi pătaţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Turneu "electoral"

Preşedintele UNJR, Dana Gârbovan, şi preşedintele AMR, Mona Pivniceru, au avut joi o întâlnire cu magistraţii din Bihor şi Satu Mare, organizată în cadrul unui turneu ce cuprinde toate cele 15 curţi de apel din ţară, pentru a pregăti alegerile pentru conducerea CSM, programate să aibă loc în această toamnă.

"Întâlnirile fac parte dintr-un proiect susţinut de fundaţiile germane Friedrich Ebert şi Konrad Adenauer, precum şi de Freedom House, având două obiective principale: de a da colegilor magistraţi care vor dori să candideze la conducerea CSM o şansă să se facă cunoscuţi, pe de o parte, şi de a avea o oglindă a sistemului şi un set de propuneri pentru schimbarea lui din interior, pe de altă parte", a explicat preşedintele UNJR.

Dana Gârbovan a amintit că precedentele alegeri pentru conducerea CSM nu au fost desfăşurate astfel încât să asigure reprezentativitatea ei în raport cu corpul magistraţilor: "În urmă cu şase ani am dat un vot în alb, fără să cunoaştem persoanele care au candidat, ceea ce înseamnă că acestea nu au avut un mandat precis. Neavând un mandat, nu au avut nici reprezentativitate, nici responsabilitate. Noi vrem ca următoarele alegeri să se desfăşoare nu în funcţie de simpatii sau antipatii personale, ci de proiectele pe care candidaţii le pot avea", a explicat judecătoarea Dana Gârbovan.

"Proiectul nostru urmăreşte sensibilizarea întregului corp de magistraţi pentru a nu mai ajunge în situaţia ca în fruntea CSM să se afle persoane cu o conduită etică, morală şi profesională discutabilă", a adăugat preşedintele AMR, Mona Pivniceru. Aceasta a mai spus că va încerca să propună conducerii CSM ca "agenda Consiliului să fie publică, nu intempestivă", ca "încălcarea deontologiei să fie considerată abatere profesională" şi să fie sancţionată ca atare, iar persoanele care vor conduce Consiliul să demonstreze că au "o viziune managerială şi pot asigura o cooperare şi o legătură cu sistemul".

Reprezentantele UNJR şi AMR au anunţat că "rapoartele întâlnirilor cu magistraţii din întreaga ţară vor fi postate pe site-urile acestor organizaţii", iar "până cel târziu în vară" şi pe site-ul dedicat alegerilor din CSM, domeniul www.alegeriCSM2010.ro fiind deja rezervat în acest scop. "Vrem ca pe aceste site-uri, judecătorii şi procurorii să poată posta propriile lor proiecte de candidatură şi să vină cu propuneri şi comentarii care să ducă la îmbunătăţirea sistemului", a precizat judecătoarea Dana Gârbovan.

Alegerea noii conduceri a CSM va avea loc în această toamnă, fără ca data alegerilor să fie stabilită încă precis.

"Revizuire, dar să ştim şi noi"

În conferinţa de presă de după întâlnirea cu magistraţii, preşedintele Uniunii Judecătorilor din România, Dana Gârbovan (fostă judecătoare la Oradea), a afirmat că speră ca revizuirea Constituţiei să nu aibă loc fără consultarea magistraţilor, cel puţin în ceea ce priveşte conţinutul Constituţiei referitor la puterea judecătorească.

"Reforma Constituţiei trebuie să fie, sper eu, un proces care nu se va face printr-o Ordonanţă de Urgenţă", a spus preşedintele UNJR, la întrebarea unui jurnalist privind eventualitatea ca mandatul preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii să nu mai fie de un singur an, cum este în prezent, ci mai extins ca durată.

"Mandatul preşedintelui CSM este de un an conform Constituţiei, iar magistraţii nu se vor putea pronunţa în această privinţă decât dacă vor fi consultaţi în procesul de revizuire a Constituţiei", a explicat preşedintele UNJR, adăugând că revizuirea Constituţiei ar trebui să fie un proces de durată, despre care speră că nu se va desfăşura formal şi fără dezbateri aprofundate.

Preşedinta Asociaţiei Magistraţilor din România, judecătoarea Mona Pivniceru, a afirmat că şeful statului ar trebui să aibă un rol mai limitat în ceea ce priveşte prerogativele sale faţă de puterea judecătorească. "Prezenţa preşedintelui la şedinţele CSM în prezent nu adaugă, nu strică, dar trebuie limitate atribuţiile sale. Trebuie ca atribuţiile prezidenţiale să se rezume, în această privinţă, la a constata că magistraţii îşi aleg o conducere", a spus preşedintele AMR, Mona Pivniceru, explicând că preşedintele "face parte din puterea executivă, nu din cea judecătorească" şi, ca atare, nu ar trebui să se pronunţe cu privire la conducerea CSM.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
zau?
mona??? justitie independenta cu mona? vax!
Postat 18 Martie 2010, 18:00 de titi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON