URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2012, 14:16

ISU le recomandă bihorenilor să respecte măsurile de siguranţă de sărbătorile de iarnă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Crişana le recomandă bihorenilor respectarea unor măsuri specifice sărbătorilor de iarnă pentru a evita evenimentele nedorite. Iată-le pe cele referitoare la pomul de Crăciun:

- cumpăraţi bradul cu puţin timp înaintea sărbătorilor şi aveţi grijă să nu se scuture, punându-l într-un recipient cu apă şi ţinându-l în are liber;
- fixaţi-l în condiţii de siguranţă, luând măsuri de împiedicare a răsturnărilor accidentale;
- verificaţi instalaţia de brad din punct de vedere al funcţionării înainte de a o monta pe pom, în cazul detectării unor defecţiuni nu faceţi improvizaţii;
- nu amplasaţi bradul în vecinătatea surselor de căldură deschise (radiatoare, aragaze, reşouri, etc.), sau în imediata vecinătate a pieselor de mobilier, ci la o distanţă suficientă;
- lumânările şi artificiile aprinse trebuie să fie fixate cât mai bine, căci ele ar putea foarte uşor, prin cădere, cauza un incendiu;
- atenţie la artificii, deoarece cozile lor se pot încălzi, iar dacă sunt luate în mână vă pot arde, existând pericolul de a le arunca instantaneu pe mobilă sau pe covoare, provocând incendii;
- evitaţi să puneţi în brad podoabe inflamabile;
- în familiile cu copii, mai ales în timpul Sărbătorilor de Crăciun, păstraţi la locuri sigure chibriturile şi brichetele;
- un brad de Crăciun instalat în casă şi împodobit cu accesoriile tradiţionale, poate fi cuprins de flăcări în mai puţin de un minut. Dacă totuşi se produce un astfel de eveniment, acoperiţi-l cât mai urgent cu o pătură udă, pentru a stinge focul;
- nu lăsaţi bradul cu lumânări şi artificii aprinse, instalaţii electrice de împodobire în funcţiune, nesupravegheate.

ISU face câteva recomandări şi în privinţa participării la slujbele religioase:

- Nu blocaţi cu autoturismele proprietate personală căile de acces spre lăcaşele de cult sau hidranţii stradali, pentru a permite echipajelor de pompieri să intervină în cazul producerii unei situaţii de urgenţă!
- Nu introduceţi în lăcaşul de cult lumânări aprinse şi nu le utilizaţi decât în spaţii special amenajate din afara clădirii!
- Nu forţaţi intrarea în incinta lăcaşului de cult peste capacitatea acestuia!
- Asiguraţi-vă de cunoaşterea căilor de evacuare a persoanelor din clădire, pentru a le utiliza într-o situaţie de urgenţă!
- În cazul producerii unui început de incendiu, păstraţi-vă calmul, nu produceţi panică, nu vă împingeţi şi evacuaţi în ordine spaţiul respectiv, utilizând căile de evacuare marcate!
- Dacă observaţi un fenomen care poate produce o situaţie de urgenţă, anunţaţi personalul administrativ responsabil, fără a produce panică!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON