URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
22 Decembrie 2012, 14:16

ISU le recomandă bihorenilor să respecte măsurile de siguranţă de sărbătorile de iarnă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Crişana le recomandă bihorenilor respectarea unor măsuri specifice sărbătorilor de iarnă pentru a evita evenimentele nedorite. Iată-le pe cele referitoare la pomul de Crăciun:

- cumpăraţi bradul cu puţin timp înaintea sărbătorilor şi aveţi grijă să nu se scuture, punându-l într-un recipient cu apă şi ţinându-l în are liber;
- fixaţi-l în condiţii de siguranţă, luând măsuri de împiedicare a răsturnărilor accidentale;
- verificaţi instalaţia de brad din punct de vedere al funcţionării înainte de a o monta pe pom, în cazul detectării unor defecţiuni nu faceţi improvizaţii;
- nu amplasaţi bradul în vecinătatea surselor de căldură deschise (radiatoare, aragaze, reşouri, etc.), sau în imediata vecinătate a pieselor de mobilier, ci la o distanţă suficientă;
- lumânările şi artificiile aprinse trebuie să fie fixate cât mai bine, căci ele ar putea foarte uşor, prin cădere, cauza un incendiu;
- atenţie la artificii, deoarece cozile lor se pot încălzi, iar dacă sunt luate în mână vă pot arde, existând pericolul de a le arunca instantaneu pe mobilă sau pe covoare, provocând incendii;
- evitaţi să puneţi în brad podoabe inflamabile;
- în familiile cu copii, mai ales în timpul Sărbătorilor de Crăciun, păstraţi la locuri sigure chibriturile şi brichetele;
- un brad de Crăciun instalat în casă şi împodobit cu accesoriile tradiţionale, poate fi cuprins de flăcări în mai puţin de un minut. Dacă totuşi se produce un astfel de eveniment, acoperiţi-l cât mai urgent cu o pătură udă, pentru a stinge focul;
- nu lăsaţi bradul cu lumânări şi artificii aprinse, instalaţii electrice de împodobire în funcţiune, nesupravegheate.

ISU face câteva recomandări şi în privinţa participării la slujbele religioase:

- Nu blocaţi cu autoturismele proprietate personală căile de acces spre lăcaşele de cult sau hidranţii stradali, pentru a permite echipajelor de pompieri să intervină în cazul producerii unei situaţii de urgenţă!
- Nu introduceţi în lăcaşul de cult lumânări aprinse şi nu le utilizaţi decât în spaţii special amenajate din afara clădirii!
- Nu forţaţi intrarea în incinta lăcaşului de cult peste capacitatea acestuia!
- Asiguraţi-vă de cunoaşterea căilor de evacuare a persoanelor din clădire, pentru a le utiliza într-o situaţie de urgenţă!
- În cazul producerii unui început de incendiu, păstraţi-vă calmul, nu produceţi panică, nu vă împingeţi şi evacuaţi în ordine spaţiul respectiv, utilizând căile de evacuare marcate!
- Dacă observaţi un fenomen care poate produce o situaţie de urgenţă, anunţaţi personalul administrativ responsabil, fără a produce panică!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON