URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2016, 08:15

Fraţii Micula au anunţat că au câştigat definitiv procesul cu statul român. Ioan Micula: Statul trebuie să ne dea peste 200 de milioane de euro

Fraţii Micula au anunţat că au câştigat definitiv procesul cu statul român. Ioan Micula: Statul trebuie să ne dea peste 200 de milioane de euro foto: Forbes
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Magnaţii bihoreni Ioan şi Viorel Micula, patroni ai European Food, au anunţat că au câştigat, vineri, definitiv procesul intentat statului român la Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială.

Anunţul a fost făcut prima oară sâmbătă, de televiziunea patronată de cei doi, Naţional Tv, iar ulterior a fost confirmat de omul de afaceri Ioan Micula, pentru agenţia de ştiri Mediafax.

"Vineri seară s-a dat la Washington decizia în cererea de annulment (acţiunea în anularea hotărârii arbitrale, n.r.) făcută de România împreună cu Comisia Europeană împotriva rezultatului în procesul de la ICSID (International Center for Settlement of Industries Disputes) şi toate cererile României şi Comisiei Europene au fost respinse. Decizia este finală, iar statul nu mai are altă cale de atac pentru anularea deciziei. (...) Decizia este executorie în toate ţările care intră sub competenţa ICSID", a declarat Micula.

După cum se ştie, situaţia survine după ce, în 2013, Curtea de Arbitraj de la Washington le-a dat dreptate fraţilor Micula în procesul intentat statului român în urma sistării programului de facilităţi fiscale ei urmând să primească circa 376 milioane lei, plus penalităţi. De atunci, însă, s-au adunat în plus zeci de miloane de euro, a subliniat Micula, pentru că România a refuzat constant să plătească. Decizia a fost atacată atât de statul român, cât şi de Comisia Europeană, dar penalităţile au curs.

"Suma este foarte mare, din cauza dobânzilor care s-au acumulat în ultimii doi ani. Sunt peste 200 şi ceva de milioane de euro. În fiecare zi în care nu se plăteşte se adună câteva zeci de mii de euro. (...) Dacă plăteau atunci, scăpau de suma asta. Suma asta nu se va reduce niciodată, ea creşte la o dobândă de câteva ori mai mare deât poate statul să se împrumute", a menţionat Ioan Micula.

Omul de afaceri a mai precizat şi că, dacă statul român nu se va achita de datorii, avocaţii vor recupera banii îndreptându-se împotriva activelor deţinute de stat în ţările care sunt parte a ICSID, peste 160 la număr. 

Ioan Micula s-a pronunţat şi legat de implicarea Comisiei Europene, care a cerut României să nu plătească potrivit deciziei din 2013 şi a intervenit în sprijinul României în cererea de anulare respinsă vineri de ICSID. Micula a afirmat pentru Mediafax că implicarea executivului comunitar face parte din negocierile cu SUA în cadrul Parteneriatului transatlantic de comerţ şi investiţii (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP).

"Uniunea Europeană foloseşte statul român ca să-şi facă jocul politic cu TTIP. Nu Uniunea Europeană plăteşte, iar statul nu ascultă întotdeauna de Uniunea Europeană. De multe ori când Uniunea Europeană a spus statului să facă ceva a făcut pe dos", a afirmat el.

Pe de altă parte, omul de afaceri a anuţat că are pe rol încă un proces cu statul, la ICSID, referitor la piaţa neagră a băuturilor alcoolice şi în care daunele cerute sunt mult mai mari.

Decizia de vineri vine după ce, în luna ianuarie, magnaţii bihoreni pierduseră procesul cu Romatsa, instituţia care dirijează traficul aerian din România, căreia îi blocaseră conturile pentru recuperarea sumei restante.

Statul român, bun de plată

Statul român, bun de plată! Vineri, 26 februarie, Instanța de Arbitraj Internațional ICSID de la Washington a dat verdictul în procesul dintre statul român și investitorii suedezi Viorel și Ioan Micula. Decizia care le dă câștig de cauză fraților Micula este defintivă.

Posted by National TV on 26 Februarie 2016
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
@ottoul
Un contract este un contract si nu poate fi denuntat decat in cazurile prevazute in el insusi. Cand faci o investitie, faci un plan in care prevezi venituri si cheltuieli, iar cand acest plan este perturbat, se duce dracu' tot esafosajul pe care ai construit investitia.
Postat 01 Martie 2016, 23:18 de User anonimizat
mai cumparati-le produsele...
cei care le tin partea sunt imbecili. Nu statul plateste ca statul nu are bani,ca nu produce. Statul plateste din banii nostri, cei care le si consumam produsele . Si ce le platim? le platim 200 de mil de euro pentru ca dragii de investitori suedezi s-au simtit neindreptatiti dupa ce romania a intrat in UE, au disparut zonele defavorizate si dragii frati nu au mai primit subventii de la stat. iar asta nu li s-a parut fair si de atunci se judecat cu NOI . iar noi le vom plati acesti bani, si le mai si cumparam apoi produsele...nu suntem imbecili ?
Postat 01 Martie 2016, 11:34 de ottoul
Ce ciudat
Cum dau unii verdicte pe aici! Chemical Brothers sunt investitori suedezi si au facut un contract cu statul roman, care stat (reprezentat de bombonel) s-a suparat ca fratii n-au mai cotizat corespunzator si si-a bagat picioarele in el contract. Ghinionul face ca la curtile internationale de arbitraj, nu se pot numi judecatori dintre procurori, sau din aia avansati la apelul de seara pe unitate si in concluzie aia chiar ... judeca!! Staul roman a pierdut procesul si impreuna cu UE a pierdut si apelul extraordinar, in concluzie, e bun de plata. Personal, mi-s dragi Miculestii de nu mai pot, insa asta e una iar dreptatea n-are a face cu simpatiile unora sau altora. Daca tot ziceti ca au furat, poate si dovediti, insa pana una-alta puteti spune cat au virat firmele celor doi la bugetul de stat. O sa aveti o surpriza. Stiu ca prin 97-98 aveau datorii la buget si era mare scandal pe tema asta. A iesit Ioan, ala mai destept dintre frati, care a recunoscut datoria la stat si a precizat ca va fi platita, dar a si prezentat cu acte cat au dat la buget. Surprize, surprize. In 1996, grupul de firme Transilvania General, a cotizat la bugetul de stat cat trei judete din Moldova. Deci...
Postat 29 Februarie 2016, 14:49 de User anonimizat
jeguri
... fratii micula = 2 hoti....
Postat 29 Februarie 2016, 10:29 de ironi-k
Jeguri
Sa dea Dumnezeu sa nu le ajunga nici banii astia ! Unii traiesc in mizerie, nu reusesc sa le dea de mancare copiilor si astia, dupa cat au furat si au muls de la stat, mai au si tupeul sa profite de slabiciunea unor gunoaie, pe care probabil tot ei i-au pus sa ne conduca ...
Postat 28 Februarie 2016, 21:32 de bihoreanul_bihorean
referendum
vreti pe micula la puscarie?
Postat 28 Februarie 2016, 15:16 de pcr
CUM DE NU?
@pinonel: Ba bine ca nu ! Nu era Sova cel care nu gasea contractul Bechtel ? Totusi imi pun o intrebare : Sova nu l-a gasit ! Dar nici tehno nu-l gaseste ? ( si eu " tin " contractea...mici , dar se gasesc toate / vezi OradeaCivitas , nu e vorba doar despre resurse umane cum ai sugerat la un moment dat.../ . Nu inseamna ca daca sunt mai orientat spre stanga accept orice ! Spre exemplu , mai sunt doua luni si incepe campania pentru locale si inca nu stim cine va fi candidatul PSD ??!! Unde pui ca parca e un fel de BLAT !!! PSD Bihor parca tine cu dinadinsul sa nu castige nici Oradea , nici Bihor-ul....
Postat 28 Februarie 2016, 12:18 de TDS
Fratii anunta de fapt ca "au castigat" dreptul de a restitui Statului fix 84.000.000 Euro pana la 31.12.2015
Legislatia europeana pe teritoriul tarilor UE nu poate fi modificata prin decizii ale ICSID ... restul e povestea germenilor Micula, care au mari probleme in celalalt proces cu Statul Roman, respectiv cel in care "marii oameni de afaceri" ai Bihorului sunt acuzati intrun litigiu privind comercializarea "la negru" a bauturilor alcoolice. Se baga iarasi in seama ca sa aiba ceva marja de intors pana la alegerile generale, cand spera ca Blaga o sa-i mai ajute inca odata si o sa mai lungeasca intrarea in faliment definitiv !!!
Postat 28 Februarie 2016, 11:58 de WinDos
multumim
micula presedinte
Postat 28 Februarie 2016, 11:51 de pcr
psd-ul, acest cancer omniprezent
Unul din cele mai bune articole, bine documentat, gasiti in ZF Eveniment din 16.dec.2013 sub titlul Fraţii Micula, în calitate de investitori străini, au câştigat primul proces economic împotriva statului român la ICSID, autori: Andrei Cîrchelan , Mădălina Panaete. Spicuiesc pt. @tsd :,,(in arbitraj] statul a lucrat cu avocaţii Adriana Gaşpar, Ana Diculescu-Şova şi Manuela Nestor, din cadrul firmei Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP)[...]" Iti suna cunoscut vreun nume? Un nume pe care-l regasesti cam in orice mega afacere (citeste escrocherie), un nume care a reprezentat si inca reprezenta interesele Bechtel, americanii aia care au luat 1 mld(!!!) de euro pt. 52 de km de autostrada! Pai daca a fost bine intocmit contractul si mai ales bine semnat de bombonel...
Postat 28 Februarie 2016, 11:33 de pinonel
???
@anticomunist : eu zic ca am " esplicat " destul de bine ! Cineva se face vinovat iar eu am indicat o posibila sursa de....plata ! Romania este oricum PARADISIO pentru oricine are TUPEU !
Postat 28 Februarie 2016, 10:05 de TDS
@TDS
Fii mai "esplicit", ca nu-nteleg unde bati!
Postat 28 Februarie 2016, 09:48 de User anonimizat
@tsd
Chestia e foarte incalcita! Statul a acceptat sa se supuna arbitrajului, dar cand a vazut ca acolo chiar se judec, s-a bosumflat si n-a mai dat banii. Pe lista scurta a celor vinovati de nepunerea in executare a arbitrajului si de acumularea de penalitati de intarziere se afla plagiatorul, teodorovici, judecatorii CCR, cei ai ICCJ, oficialii UE... Din pacate banii chimistilor se afla la noi, la platitorii a tot felul de taxe si impozite si noi ii vom plati!
Postat 28 Februarie 2016, 09:46 de pinonel
STOCKHOLM -EUROVISION ROMANIA -PARADISIO
Deci un reprezentant al statului ( sau mai multi ) va trebui ( vor ) sa plateasca ! Nu stiu de unde ?! Poate vinde statul terenul ICA cu 60 milioane euro ( cat a stabilit tot....statul ca face ca asa se face intr-un stat de drept ! ) sau dupa ce pleaca antenele tot statul va scoate sume uriase pe care le va darui Miculelor...suedeze ( poate isi ia si Victoras bac-uk !!! ). Dragele noastre micule suedeze dSefavorizate....
Postat 28 Februarie 2016, 09:25 de TDS
multumim
sa curga vodka si afisele pnle
Postat 28 Februarie 2016, 09:14 de pcr
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON