URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 August 2019, 16:32

Foştii deţinuţi politici, deportaţi şi prizonieri la ruşi, precum şi văduvele acestora vor primi indemnizaţii lunare mai mari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Casa Judeţeană de Pensii Bihor a anunţat, joi, printr-un comunicat de presă, că având în vedere intrarea în vigoare la 29 iulie a Legii 159/2019, care modifică şi completează Decretul de Lege 118/1990 (privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori care au fost în prizonierat), dar şi OUG 105/1999 (privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive etnice), acestea au dreptul la indemnizaţii lunare în cuantum de 700 lei, indiferent dacă sunt sau nu pensionate, pentru fiecare an petrecut în detenţie, deportare, prizonierat, mai mari decât cele precedente, de 400 lei pentru fiecare an.

Concret, este vorba despre persoane care au executat o pedeapsă privativă de libertate în baza unei hotărâri judecătorești rămase definitive sau au fost lipsite de libertate în baza unui mandat de arestare preventivă pentru infracțiuni politice, care au fost private de libertate de către organele de represiune, în baza unor măsuri administrative sau pentru cercetări, au fost strămutate într-o altă localitate, au participat în acțiuni de împotrivire cu arma în mână și de răsturnare prin forță a regimului comunist, până la data de 31 decembrie 1964, au fost deportate în străinătate după data de 23 august 1944, au fost luate în prizonierat de sovietici înainte sau după 23 august 1944 ori după încheierea armistițiului între România şi URSS.

De asemenea, au dreptul la aceeaşi indemnizație lunară, cu condiția să nu se fi recăsătorit ulterior, soția sau soțul persoanelor decedate în lupte cu organele de represiune comunistă, în răscoale țărănești, ori ale persoanelor care au făcut parte din categoria celor dispăruți sau exterminați în timpul detenției, a celor internați abuziv în spitale de psihiatrie.

Dovedirea situațiilor expuse mai sus, precizează Casa Judeţeană de Pensii, se face cu acte oficiale emise, la cerere, în termen de 30 de zile, de către instituțiile competente sau prin orice alt mijloc de probă prevăzut de lege.

În ce privește persoanele stabilite în străinătate, dovedirea acestor situații se poate face și cu documente oficiale emise de organele competente din statul de reședință.

Cererile pentru stabilirea acestor drepturi se depun la Casa de Pensii, iar persoanele care au domiciliul în străinătate pot transmite solicitările şi prin orice alt mijloc de comunicare, inclusiv electronic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON