URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2019, 18:19

Fiţi responsabili faţă de natură! Ecologiştii le cer deputaţilor de Bihor să nu susţină legea care insistă asupra "naţionalizării" ariilor protejate

După ce OUG 75 din 2018, prin care toate ariile protejate din ţară au ajuns în grija Agenţiei Naţionale pentru Arii Protejate, a fost declarată neconstituţională, politicienii continuă asaltul asupra acestor zone.

Senatul a aprobat, miercuri, un proiect de lege (323/2019) care prevede aceleaşi măsuri ca Ordonanţa, şi anume că structurile teritoriale ale ANANP asigură administrarea ariilor protejate, preluând totodată toate atribuţiile de la custozi. Altfel spus, autorităţile insistă cu "naţionalizarea" ariilor protejate din ţară, lăsând asociaţiile de mediu care au îngrijit aceste zone fără obiectul muncii!

În acest context, trei organizaţii de mediu din Bihor, care deţineau şi custodia unor arii protejate, mai precis Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius şi Fundaţia pentru Cultură şi Educaţie Ecologistă Ecotop Oradea, au transmis joi un comunicat de presă, prin care atrag atenţia asupra primejdiosului proiect de lege.

Ecologiştii arată că, în urma OUG 75/2018, "mai multe arii protejate din judeţul nostru au rămas fără custozi sau administratori, situaţie ce pune într-o situaţie de real pericol valorile naturale existente pe cuprinsul siturilor în cauză".

Acţionaţi responsabil!

Drept urmare, le cer deputaţilor de Bihor să nu voteze proiectul de lege care "statorniceşte un sistem de administrare a ariilor naturale protejate care pune în pericol valorile naturale ale ţării, va fi ineficient, expus intereselor politice şi creat pe bazele unor prevederi neconstituţionale". "Sperăm ca, la votul programat în cadrul sesiunii extraordinare, din perioada 1-5 iulie 2019, deputaţii bihoreni să acţioneze într-un mod responsabil faţă de viitorul acestor adevărate comori ale naturii", se arată în comunicat.

ONG-urile din Bihor înşiră şi principalele locuri afectate de OUG 75/2018, arătând că sunt lipsite de custozi arii protejate precum Crişul Negru, Câmpia Crişului Alb şi a Crişului Negru, Crişul Repede în amonte de Oradea, lacurile de acumulare de pe Crişul Repede, Defileul Crişului Negru, Defileul de la Borz, Dealul Păcău, Lunca Inferioară a Crişului Repede, Diosig, Valea Iadei, Lacul Peţea, Betfia, Săcueni, Muntele Şes, Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului, Defileul Crişului Repede – Valea Iadului, Coridorul Munţii Bihorului – Codru Moma,  Lunca Barcăului, Valea Roşie, Pajiştea Fegernic, Ferice Plai şi Platoul Vaşcău.

Se distrug valorile naturale!

De asemenea, tot joi, federaţia Coaliţia Natura 2000 a criticat dur proiectul de lege trecut miercuri de Senat, arătând într-un comunicat de presă că "patrimoniul natural al României este în pericol de a fi administrat printr-o lege neconstituţională".

"Ieri, 26 iunie 2019, Senatul României a aprobat o propunere de lege prin care repune în vigoare integral prevederile OUG 75/2018, care a fost declarată neconstituţională în aprilie 2019. Deşi Statul nu are resursele necesare, în 2018 a înlăturat majoritatea entităţilor care aveau capacitatea şi reuşeau să aibă grijă cu succes de aceste zone de patrimoniu, susţine János Márk-Nagy, preşedintele Consiliului Director al Coaliţiei Natura 2000. Ne preocupă faptul că prin proiectul de lege nr. 323/2019 se statorniceşte un sistem de administrare a ariilor naturale protejate care periclitează valorile naturale de patrimoniu ale ţării, ineficient, expus intereselor politice, creat pe bazele unor prevederi neconstituţionale şi sperăm ca Parlamentul să acţioneze într-un mod responsabil faţă de interesele societăţii", se arată în comunicat.

Federaţia mai arată că, după aproape un an de la aprobarea OUG 75/2018, în România sunt la voia întâmplării peste 1,6 milioane de hectare din 264 de arii protejate şi sute de specii protejate de interes european.

Ecologiştii au avut o victorie când Curtea Constituţională a României a declarat Ordonanţa neconstituţională, dar după cum se vede bucuria nu a fost de durată. "Repunerea în vigoare a prevederilor acestei ordonanţe prin noua lege va favoriza continuarea distrugerii valorilor naturale deosebite ale României", se arată în comunicatul Federaţiei.

În final, Federaţia solicită Parlamentului să asigure cadrul legal pentru un sistem de administrare al ariilor protejate eficient şi democratic, dar şi să organizeze dezbateri reale pe propunerea de lege aflată acum pe masa deputaţilor, prin invitarea la masa dialogului a tuturor factorilor interesaţi, cu precădere a organizaţiilor şi indivizilor care dispun de expertiza în acest domeniu şi de experienţă practică de management.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON